sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Sukkia ja paljastuksia

Lämpimät kiitokset Piritalle Silmukat nurin blogista! Sain nimittäin sellaisen ihanan tunnustuksen:


Tunnustuksen säännöt ovat seuraavat:
1. Kiitä tunnustuksen antajaa
2. Jaa tunnustus 8 bloggaajalle
3. Ilmoita näille kahdeksalle tunnustuksesta
4. Kerro kahdeksan satunnaista asiaa itsestäsi

Olen nähnyt tunnustuksen jo niin monessa suosikkiblogissani, että jätän sen jakamatta eteenpäin.
Kerron kuitenkin jotain itsestäni:

1. Muutimme Suomeen v. 1991 mieheni työn perässä yhdeksi vuodeksi.

2. Pidän kovasti työstäni, joka on ihmisten, hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen parissa toimimista. Entisessä elämässä työskentelin kirjojen parissa.

3. Olen täysi kesäihminen, valosta ja lämmöstä nauttija. Voisin viettää talven peiton alla, suklaarasia ja käsityöt vieressäni.

4. Olen myös iltaihminen ja valvon yleensä keskiyöhön asti. Ilta on päivän rauhallisinta aikaa, aikaa käsitöille ja kirjoille.

5. Käytän unilääkkeenä Sudokuja. Killeri-tehtävät ovat lemppareitani.

6. Rakastan vanhoja esineitä ja kirpputoreja.

7. Kaikkein mieluiten neulon puseroita ja takkeja.

8. Nautin hiljaisuudesta ja viihdyn mainiosti omissa oloissani.

Sain Piritalt "Silmukat nurin"-blogist tunnustuse, mille eest talle suured tänusõnad! Selle peaks jagama edasi 8 blogile, aga olen näinud sama tunnustust juba nii mitmes lemmikblogis, et jätan selle tegemata. Reeglite hulka kuulub ka, et saaja räägib kaheksa asja enda kohta.

1. Kolisime Soome aastal 1991 mehe töö tõttu üheks aastaks.

2. Armastan oma tööd, mis on seotud inimestega, tasakaalu otsimisega ja eneseteadvustamisega. Endises elus tegelesin raamatutega.

3. Olen täiesti suveinimene, naudin valgust ja soojust. Võiksin veeta talve teki all, sokolaadikarp ja käsitööd kõrval.

4. Olen ka õhtuinimene ja ärkvel tavaliselt südaööni. Õhtu on nii rahulik aeg  oma asjadega tegelemiseks.

5. Minu unerohuks on Sudokud, eriti killer-sudokud.

6. Armastan vanu asju ja kirbuturge.

7. Koon kõige meelsamini dzempreid ja kampsuneid.

8. Naudin vaikust ja olen meeleldi üksi.


Neuloin sukkia hyväntekeväisyyteen. Toivottavasti tulevat lämmittämään jonkun varpaita.



Itse asiassa en ole koskaan innostunut perussukkien neulomisesta. Kuitenkin juuri arkisia sukkia on helpointa napata sukkalaatikosta käyttöön. Nykyään, kun sukkalangoissa on niin hurjasti valinnanvaraa, huomaan minäkin, kuinka mukavaa on katsella jämälankojen värileikkejä juuri niissä tavallisimmissa sukissa. Näissä on mukana Fabeleita ja Lidlin sukkalankaa.



Kudusin mõned sokid heategevusse. Loodetavasti soojendavad varsti kellegi varbaid.

Tegelikult pole ma kunagi olnud innustunud tavaliste lihtsate sokkide kudumisest. Alles nüüd, kui lõnga-ja värvivalik on nii rikkalik, olen hakanud nautima lõngajääkide värvimänge just nendes kõige tavalisemates sokkides.


perjantai 26. lokakuuta 2012

Viikon aikana

On syyslomaviikko ja pitkä matka mummolaan takana.

Nautittiin syksyn väriloistosta,



matkakäsityöt edistyivät kiitettävästi,



ja tuli tehtyä maltillisia ostoksia. Ainakin omasta mielestäni.

SEL NÄDALAL: Meil on sügisvaheaeg ja tegime pika reisi vanaemade juurde. Nautisime veel sügise värvidemängu, reisikäsitöö edenes jõudsalt ja mõned läbimõeldud ostudki sai tehtud. Vähemalt minu enda arvates.

Ja nyt eletään tätä päivää.
Ja nüüd on uus päev.




tiistai 16. lokakuuta 2012

Wingspan täälläkin


Lankavarastostani löytyi yksi kerä Novita Polkua, ilmeisesti alennusmyynnistä joskus mukaan lähtenyt. Wingspan-huivi liukuvärjätystä langasta on ollut jo pitkään mielen päällä. Päätin käyttää Polku-kerän siihen ja koska olin ihan varma, ettei yksi kerä riitä isoon huiviin, tein pienemmän koon mukaan. Todellisuudessa se olisi riittänyt hyvinkin, mutta en viitsinyt alkaa purkamaan.


Lisäsin pituutta muutaman kolmion verran ja neuloin aika leveän reunuksen. Ihan hyvänkokoinen siitä tuli. Piristykseksi vielä raitoja vuosia sitten ostetusta Missoni-langasta. Tämäkin menee lahjakoriin sopivaa hetkeä odottamaan.





Malli: Wingspan (Ravelry)

Lanka: Novita Polku (867 Munakoiso), 73% villa, 24% polyamidi, 3% polyesteri

Puikot: 3,0    Menekki n. 80 gr




MINULGI WINGSPAN
Leidsin oma lõngakapist ühe kera Novita Polku lõnga, ilmselt kunagi allahindlusest kaasa haaratud. Olen juba ammu tahtnud teha Wingspan-rätikut ja otsustasin kasutada lõnga selleks. Millegipärast arvasin, et ühest kerast ei pruugi jätkuda ja tegin väiksema suuruse järgi. Tegelikult oleks piisanud kindlasti. Lisasin mõned kolmnurgad (ettenähtud 8 asemel 13) ja tegin üsna laia serva. Tuli päris normaalse suurusega. Triibud aastaid tagasi ostetud Missoni lõngast annavad veidi värvingut.

Syksy antaa jo pakkasvaroituksia, mutta krassi tekee vain uusia kukkia. Pelargonit kannoin kuistille, kohta pitää keksiä niille talvehtimispaikka. "Omenasatokin" poimittiin tänään.

Sügis hoiatab meid juba miinuskraadidega, aga kress ei taha seda uskuda, avab aga uusi õisi. Pelargooniumid kandsin küll verandale, peab neile talveks koha leidma.
Tänä korjasime oma "rikkaliku" õunasaagi.








perjantai 12. lokakuuta 2012

Silkkilangasta


Halusin tarjota itselleni kerran ripauksen ylellisyyttä ja tilasin käsinvärjättyjä silkkilankoja. Niitä on muutama kuukausi ihailtu ja silitelty ja nyt päätin tarttua toimeen. Ravelry'ta selailemalla tuli vastaan Vlad. En halunnut liian "pitsistä" huivia tällä kertaa.


Kuvio on aika helppo, se pystyy muistamaan ulkoa, paitsi keskikohdan joutuin aina tarkistamaan. Loppuvaiheessa tuntui neulominen jo kieltämättä pitkästyttävältä, kuten usein silmukoiden lisääntyessä. Noh, pitsireunus toi vaihtelua ja palautti mielenkiinnon.




Lanka on juuri niin silkkistä kuin pitää, pehmeää, kiiltävää ja liukasta yhtä aikaa. Jopa sen verran liukasta, että pahin painajainen olisi ollut silmukan purkautuminen ja pyydystäminen. Onneksi siltä katastrofilta vältyin.
Voisin sanoa, että haastava lanka!
Väri on kaikkein luonnollisin ensimmäisessä kuvassa, nimensä mukaan oliivinsävyinen.

Malli: Vlad by Tammy Bailey (Ravelry)

Lanka: Dye For Yarn, väri Olives on St. Patrick's Day
           100% hand dyed silk

Puikot: 3,5     Menekki n.98 gr

SIIDLÕNGAST: Tahtsin kord kinkida endale veidi luksust ja ostsin käsitsi värvitud siidlõngu. Olen neid mitu kuud imetlenud ja sõrmitsenud ning nüüd oli aeg midagi ette võtta. Ravelry lehekülgedel tuli vastu Vlad. Midagi sellist ma otsisin - mitte liiga pitsiline ega ka liiga lihtne! Muster jäi hästi meelde, ainult keskkoha pidin igal real üle kontrollima.

Lõng oli just nii siidine nagu siidlõng peab olema: pehme, aga läikiv ja libe. Ausalt öeldes  oli see nii libe, et mõtlesin hirmuga, mis saab, kui silmus maha jookseb. Seda enam kinni ei püüa! Õnneks jäi see kogemus saamata. Võiksin öelda, et üsna pretensioonikas lõng.
Värv on kõige loomulikum esimesel pildil, nagu nimi ütleb - oliivroheline.


sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Siniharmaa


Jotta blogi olisi nimensä arvoinen, palataan vaihteeksi neuleiden pariin.
Novita Hanko-langassa on ollut jotain puoleensavetävää. Olen aina joskus hypistellyt sitä käsissäni, mutta haalistuneet värisävyt eivät inspiroineet. Nyt kun sitä saa alehinnoin (Oulun Tokmannilla esim. 3 e), ostin muutaman kerän.

Mielessäni on pyörinyt eräs lehdessä nähty palmikkokuvio ja näin ne kaksi kohtasivat.

Liivi tuli tyttärelleni.






Lanka on paksua ja löysäkierteistä. Pieneen liiviin meni yllätävän paljon, painonsa ansiosta se on ainakin hyvin istuva.


Hankoa en tosiaan aio ostaa lisää, oli se aika hankalaa neulottavaa. Tai sittenkin, esim. sohvatyynylangaksi voisi sopia oikein hyvin.

Malli: mallikuvio Designer Knitting, Early Autumn 2012
Lanka: Novita Hanko (50% kierrätyspuuvillaa 50% akryyli)
Puikot: 5,0     Menekki n. 410 gr

SINIHALL: Olen mitmeid kordi vaadanud poes Novita Hanko-lõnga ja mõelnud, et ostan, kui saan inspiratsiooni  sellest midagi teha. Värvid on minu jaoks liiga tuhmid, aga tütrele sellised sobivad. Nüüd, kui lõng on allahindluses, ostsin mõne kera ja tegin tütrele vesti. Meeles mõlkus üks kaunis ajakirjas nähtud palmikmuster ja nõnda need kaks saidki kokku.

Lõng on paks ja pehmelt korrutatud. Seda kulub palju, kudumist tuleb üllatavalt raske, kuid tänu sellele langeb hästi. Kududa seda pole siiski eriti mugav, rohkem ei ostaks. Tõsi, diivanipadjakatted võiksid sellisest lõngast õnnestuda vägagi kenasti.


keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Palavirkkausta


Käsityöpäiväkirjani mukaan aloitin peiton virkkaamisen heinäkuussa 2011. Ikuisuusprojekti - ja valmista tuli! Tarkoitus oli tehdä nojatuolin peitto, koska tuolin kangas ei mielestäni sointunut ollenkaan olohuoneemme väreihin. Noh, kuukaudet vierivät ja värejäkin on vaihdettu useita kertoja. Matto näyttää nyt liian levottomalta (pitäisikö osta uusi?), mutta ainakin seinän väri on yhteensopiva.






Käytin kaikkia mahdollisia villalankajämiä, vain tummanpunaista Nallea ostin juuri tätä varten. Kahta samanlaista palasta ei todennäköisesti löydy.



Värileikit ovat mun juttuni, voisinkin aloittaa seuraavan.

HEEGELDATUD MOTIIVID: Olen märkinud käsitööpäevikusse, et alustasin selle töö 2011.aasta juulis. Ja valmis on! Tahtsin teha sellise tugitoolikatte, mis sobib kokku meie elutoa värvidega. Noh, aeg on veerenud ja värvegi on toas muudetud palju. Põrandavaip tundub nüüd liiga kriiskavana, aga vähemalt seinatoon on sarnane.
Kasutasin peamiselt villalõngajääke, ainult tumepunast Nalle-lõnga ostsin juurde. Arvan, et tööst ei leidu kaht samasugust motiivi.
Värvimängud on see, mida naudin. Peakski alustama järgmise...