lauantai 23. marraskuuta 2013

Tiimalasi


Mitä tästä sanoisi?
Raitojen sekasotku tai hallittu kaaos?

Idea lähti sellaisesta kuvasta:


Minä en osaa pitää villalankatoppeja, niinpä päätin tehdä hihatkin. Sitten tuumin, että napitettava takki olisikin käytännöllisempi. Toisaalta, mitä jos laittaisin vetoketjun, ihan vaihtelun vuoksi?



Olen tehnyt aikaisemmin ehkä 2-3 vetoketjullista neuletakkia ja ymmärrän kyllä, miksi niitä näkee niin vähän. Joustava neulos ja tiukka vetoketju ei ole kovin helppo yhdistelmä, reuna lähtee helposti aaltoilemaan.


Neuloin takin etureunat i-cord periaatteella, näin reuna kääntyy vähän sisäänpäin. Vetoketjun kiinnitin käsin ompelemalla ja ompelin vielä nurjalla puolella vetoketjun reunan kiinni neulokseen. Nurjalla puolella voisi vetoketjun ehkä piilottaa sopivalla nauhalla: kun takkia pitää auki, tuokin puoli voi välillä näkyä, mutta minun silmää se ei häiritse.



Koska tulos on minun makuuni hiukan levoton, selailin vertailun vuoksi muita Noron malleja.

Niin, pitäisikö liukuvärjätyn langan raitojen asettua symmetrisesti takkien etukappaleissa, hihoissa, sukissa


tai annetaanko värien asettua sattumanvaraisesti ihan kuin lankojen itse päättää?



Mitä mieltä olette?

Malli: Hourglass Top, Noro Knitting Magazine spring/summer 2013 + oma sovellus

Lanka: Noro Flower Bed (35% silk 35% mohair 30% wool)

Puikot: 3,0            Menekki 290 gr

LIIVAKELL
Mida ma selle kampsuni kohta ütleksin?
On see nüüd triipude segapuder või kontrolli all olev kaos?

Sain idee Noro-ajakirja ühelt pildilt, kus esitleti liivakella kujulist toppi. Mina ei oska kanda villaseid riideid, mil pole varrukaid, niisiis otsustasin teha varrukadki. Siis tuli mõte, et teeks eest nööbitava, see on praktilisem. Aga miks mitte teha lukuga, vahelduse mõttes?
Olen teinud oma elus vist 2-3 lukuga kampsunit ja saan aru küll, miks neid nii vähe näeb. Kudumi veniv pind ja venimatu tõmblukk pole just kõige lihtsam kooslus.
Kudusin esitükkide servad i-cord põhimõttel, nii need keeravad veidi sissepoole ja serv paistab ühtlasem. Luku õmblesin külge käsitsi tavalise niidiga ja lõpuks ka pahemalt poolt selle servad väikeste pistetega kinni. Luku võiks pahemalt poolt peita näiteks sobiva paelaga, kampsun on vahepeal eest lahti ja pahem pool võib näha olla, aga mind tulemus ei häiri, lasen olla sellisena.

Kuna värvidemängust tuli veidi rahutu, lehitsesin võrdluse mõttes muid Noro mudeleid.
Jah tõepoolest, kas sujuva üleminekuga värvid tuleks kududa nii, et need asetuvad esitükkidel, varrukatel või kasvõi sokkides korrapäraselt või anda lõngadel ise "otsustada" ?
Mida arvate?


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Sulautuneet


Neulon aika harvoin sellaisia malleja joita olen ennenkin tehnyt. On niin paljon kaikkea kaunista ja mielenkiintoista, mitä haluaisi kokeilla, ettei raaski tuhlata aikaa toistoihin.

Tämän huivin olen tehnyt aikaisemminkin, eri värisenä kylläkin ja erilaisesta langasta. Tarvitsin jotain modernia matkaneuleeksi ja se malli tuli heti mieleen.



Käytin nyt kahden sijasta kolmea väriä. Ensinnäkin en ollut varma, riittääkö lanka ja kun tämä menee lahjaksi, olen tehnyt lahjan saajalle jotain ennenkin samoissa väreissä.

Huivi neulotaan leveästä alareunasta ylöspäin eli se kavenee koko ajan. Sellainen luo mukavasti mielikuvan, että työ etenee yhä nopeammin.


Malli: Merging Ripples Shawl, Knitscene winter 2012

Lanka: Drops Alpaca (100% alpaca)
           Novita Alpaca Luxus (100% alpaca)

Puikot: 3,0            Menekki 147 gr

Laitoin kuistille jouluvalot. Heijastuvat kivasti ikkunoista. Valo vähenee vauhdilla, kello oli vasta kolme, kun otin eilen kuvan.


Viimejouluinen hyasintti on herännyt! Aina olen heittänyt kuihtuneen kukan pois, mutta pienessä sipulissa voikin olla piilevä voima tallella.
Myrskykin on laantumassa, näillä korkeuksilla selvittiin helpolla, hurja on kyllä luonnonvoimien mahti!
Vielä tuuli ulvoo, mutta ei tunnu pelottavalta ja aurinkokin pilkistelee!
Rauhallista sunnuntaita!


ÜHTESULAVAD
Koon üsna harva selliseid mudeleid, mida olen varemgi teinud. Lihtsalt on nii palju ilusat ja huvitavat, mida tahaks proovida, et ei raatsi kulutada aega sellele, mis on juba kogetud.
Selle rätiku olen teinud varemgi, siis küll teiste värvidega ja teistsuguste lõngadega. Oli vaja kiiresti leida reisi peale midagi kudumiseks ja see mudel tuli kohe meelde.
Kahe värvi asemel kasutasin nüüd kolme. Arvasin, et võib-olla tuleb lõngast  muidu puudu ja kuna tegin selle kingituseks, olen kingisaajale kudunud varemgi ühtteist samades värvides.
Rätik alustatakse alumisest laiast servast ja kootakse kahandades ülespoole. Nii tekib mõnusalt illusioon, et töö edeneb väga hoogsalt.

Meil siin Põhjamaal pimeneb aina kiiremini. Kui seadsin eile verandale jõulutuled ja tegin pildi, kell oli alles kolm. 
Hüatsint on ärganud ellu! See on õitsenud eelmise jõulu ajal, jätsin seekord sibula alles, kastsin vahel harva ja nii ta siis näitab peidus olnud jõudu.
Suur torm, mis üle Soome käib, on veidi rahunemas, paistab, et pääsesime kergelt. Tuul ulub, aga mitte ähvardavalt ja isegi päikest on näha!
Kena pühapäeva!

perjantai 15. marraskuuta 2013

Faktoja

Olen saanut blogihaasteen Herkkuja ja neulehuveja blogista.
Sen mukaan jokaisen haastetun pitää kertoa 11 faktaa itsestään ja pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
Menen helpomman kautta ja yhdistän ne kaksi.

Haastajalta tulivat sellaiset kysymykset:

1. Lempivuodenaikasi? Miksi?

Olen ehdottomasti kesäihminen, valo, lämpö, ja aurinko pitävät minut hereillä.



2. Suosikki-lohturuokasi?

Tumma suklaa. Sitä löytyy aina yöpöydän laatikosta ja voi katstroofi, jos se on sattunut loppumaan! Onneksi muu perheeni ei sellaisesta välitä, ei siis tarvitse vaihtaa jatkuvasti piilopaikkaa.


3. Mitä tekisit ensimmäiseksi, jos saisit 7 miljoonaa euroa?

Voi kauhistus, toivottavasti näin ei tule käymään, se pistäisi koko elämän sekaisin! Enkä minä edes lottoa.

4. Mikä on bloggaamisessa parasta?

Vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Blogini on aika nuori, alkuaikoina olin paljon innokkaampi kirjoittelemaan, kaikki ne jutut ja kuvat ovat vanhassa blogissani. Nykyään postailen yleensä kerran viikossa.
Luen myös säännöllisesti monia blogeja. Seuraan niitä eri reittejä kautta: toisia Blogilistan ja toisia Bloggerin lukemiston kautta, osa on suosikkilistallani.


5. Lempivaatteesi?
6. Lempivärisi?

Lempivaate ei ole kauan lempivaate, vaatteet kun eivät ole ikuisia. Pidän joustavista vaatteista ja neuleita minulla on sattuneesta syystä paljon.
Lempivärinä on aina ollut punaisen sävyt, mutta olen viime vuosina oppinut pitämään vihreästä ja turkoosista. Beigeä en käytä koskaan, se vaan ei sovi minulle.


7. Mikä tekee sinut onnelliseksi arjessa?

Onni ja tyytyväisyys tulevat elämäni tärkeimmistä asioista: perhe eli puoliso ja lapset ja ihmiskeskeinen työ, joka motivoi ja inspiroi.

8. Mikä on ollut parasta vuodessa 2013 tähän mennessä?

Vuosi 2013 on ollut tasainen vuosi, ilman ylä-ja alamäkiä ja hyvä näin. Parasta on ollut pitkä lämmin kesä ja matkustelu.



9. Esine, jota ilman et voisi elää?

En keksi esinettä, johon olisin niin voimakkaasti kiintynyt.

10. Tarpeellisin keittiövälineesi?

Jahah, laitan kyllä mielelläni ruokaa, mutta mikään gurmaani en ole. Kahviautomaattia käytän joka aamu, olisiko se tarpeellisin?


Tai onko se kuitenkin tiskirätti?


11. Millainen olisi unelmalomasi?

Unelmaloma on toivottavasti tulossa pian. Lento lähtee 13.joulukuuta ja kolme viikkoa on aikomus kierrellä maapallon toisella puolen. Siitä sitten joskus myöhemmin.


Haasteen mukaan haastetun tulee keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille. Minä kun olen aina saamaton viemään haasteita eteenpäin, teen nyt 11 kysymystä jokaiselle, joka haluaa niihin vastata, voitte napata ne omaan blogiin.

Ensin käsityöaiheiset:
1. Kuinkä hyvä olit koulukäsitöissä?
2. Teetkö aina mallitilkun?
3. Neulotko enemmän itsellesi tai muille?
4. Montako paria villasukkia omistat?
5. Kun etsit neuleohjeita, kumpaa käytät enemmän: internettiä tai neulekirjoja/lehtiä?
6. Puratko epäonnistuneen neuletyön tai piilotatko sen kaapin pohjalle?

Ja muuta:
7. Mikä on paras stressinpoistolääkkeesi?
8. Lempi TV-ohjelma?
9. Minkäänlaista musiikkia kuuntelet?
10. Kuinka liikunnallinen olet?
11. Mitä teet jos et saa unta?

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Pitkästä aikaa hame


On kiva saada joskus ikuisuusprojektejakin valmiiksi.
Käsityöpäiväkirjani mukaan olen aloittanut hameen neulomisen helmikuussa 2013. Ei siis mennyt vuottakaan!
Langan olen löytänyt joskus kirpputorilta. Se oli isolla kartiolla ja edelleen on sitä valtavasti jäljellään. Luulen, että se on villaa, karheahkoa sellaista. Käytin sitä kaksinkertaisena ja lähikuvassa ehkä näkyy sen tweedmäinen pinta.



Malli on oma keksintö, idea syntyi muistaakseni Designer Knitting-lehteä selaillessa. Painoa tuli 233 gr.



Aion laittaa vielä vuorin ja itse asiassa olen lopputulokseen sen verran tyytyväinen, että ihmettelen, miksi olen neulonut hameita niin vähän. Muistaakseni minulla on ennestään vain kaksi omatekoista neulehametta. Toisesta on jopa kuvakin, löysin sen kesällä äidin ulkovarastosta, koiden herkuttelemana.


Se on 80-luvun loppupuolen tuotoksia. (Silloin oli pitempi malli muodissa, vaikka itse olin puolet nuorempi!)

Lopuksi vielä isänpäivän kunniaksi kuva meidän perheen "isänpäivänkakusta". Meidän perheen isällä kun on meneillään terveellisen ruuan kausi, tähän on nyt tyytyminen.
Nauttikaa te kermakakuista!


LÕPUKS KA ÜKS SEELIK
On alati hea meel, kui mõni pikaajaline projekt valmis saab. Minu käsitööpäevik ütleb, et olen alustanud seeliku kudumisega selle aasta veebruaris, nii et polegi päris aastat kulunud!
Lõnga olen leidnud kunagi second handist, see oli suure pooli peal ja endiselt on seda palju järel. Arvan, et on villane, vähemalt tundub villa kareduselt. Ühel fotol on ehk selle tweeditaoline pind näha.
Mudel on enda oma, idee tuli Designer Knitting-ajakirju lehitsedes.
Kavatsen lisada ka voodri ja tegelikult olen lõpptulemusega nii rahul, et imestan, miks ma olen nii vähe seelikuid kudunud. Kui õieti mäletan, olen teinud varem ainult kaks seelikut. Ühest on isegi pilt, leidsin selle suvel ema kõrvalhoonest, koid on selle kallal kahjuks maiustanud. See peaks olema 80-ndate aastate lõpupoolelt. (Siis olid ülepõlveseelikud moes.)

Lõpuks veel foto meie pere "isadepäevakoogist". Meie pere isal on nimelt tervisliku toitumise periood, leppigu nüüd sellega. Laske teie vahukooretordil hea maitsta!