keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Hempeitä värejä/Mahedad värvid


Japanilaiskuvioinen neuletakki edistyy verkkaisesti. Kuvio ei ole varsinaisesti haastava, mutta pystyn mieleen painamaan vain yhden rivin kerrallaan.
Kuvio on myös aikamoinen lankasyöppö. Takakappaleeseen on mennyt 2 kerää, 5 on jäljellä, niiden on pakko riittää.

Jaapani mustriga kampsun edeneb tasapisi. Muster pole küll keeruline, aga meelde jääb ainult üks rida korraga.
Lisaks neelab see muster üsna reipalt lõnga. Seljatükile on kulunud 2 kera, 5 on mul veel ja sellest peab piisama.



Leipätyössäni on yksi kausi taas päättynyt ja koti on täyttynyt hempeillä väreillä. Mielenkiintoisin tulokas on tämä kukka. En ole koskaan aikaisemmin edes nähnyt moista. Kukka on isompi kuin nyrkki. Medinillan tietoja googlamalla luin, että kyseessä on aika vaativa kasvi, jota on kotioloissa melkein mahdoton saada uudestaan kukkimaan ja joka tarvitsee  lisävaloa talvella. Näin on vaara, ettei raukka selviä meillä talven yli, me kun olemme silloin usein pitemmällä matkalla. Pitää ottaa siitä nyt ilo irti ja ikuistaa ainakin kameralla.
Sellaisia tilannekuvia on syntynyt eikä se ole vielä ilmeisesti täydessä loistossaan.

Minu põhitöös on üks periood jälle lõppenud ja seetõttu on kodu täitunud mahedate värvidega.
Kõige põnevam uustulnuk on see lill, millesarnast ma pole varem kunagi isegi näinud. Õied on rusikast suuremad. Kui otsisin Googlest selle Medinilla kohta teavet, selgus, et tegemist on nõudliku ja tujuka taimega, kes naljalt juba uuesti õitsema ei hakka. Talvel vajab ta lisavalgust, nii et on karta, et meie tingimustes see vaeseke vastu ei pea.                 
Peab nüüd isu täis imetlema  ja jäädvustama kaunitari iga nurga alt. 
Selline protsess on toimunud ja ilmselt on tal veel mõndagi pakkuda.





Olen hurjan kiitollinen kukkien antajille ja toivottavasti saan ne viihtymään meillä mahdollisimman pitkään.

Olen kinkijatele ääretult tänulik, loodetavasti rõõmustavad need lilled meid kaua.






keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Pienempi koko/Veidi väiksem suurus


Tämä kuva on viime kesältä, kun päätin lopultakin alkaa pukemaan pitkään nakuna olleita Barbie-nukkeja.
Kuten neuleiden kanssa joskus käy, työ saattaa lojua keskeneräisenä pitkiäkin aikoja, tässä tapauksessa melkein vuoden. Tuli muuta tärkeämpää tekemistä ja talven valossa en pystynyt niin ohuilla puikoilla ja pienillä silmukoilla neulomaan.
Nuken neuleen tekaisisi nopeastikin valmiiksi, mutta se olisi liian helppo. Minua kiinnostavat enemmän sellaiset nukenvaatteet, jotka ovat kuin ihmisen vaatteen pienoismalli. Siinä olen vielä noviisi, mutta yritän oppia ja kehittää samalla kärsivällisyyskykyä.

Seda pilti näitasin eelmisel suvel, kui otsustasin hakata lõpuks ometi oma paljaid Barbiesid riietama.
Nagu kudumite puhul vahel juhtub, võivad nad jääda pikakski ajaks unustusse, kõnesoleval juhul peaaegu aastaks. Tuli muud tähtsamat vahele ja talvel jälle ei piisa  nii peente varraste ja pisikeste silmade jaoks valgust.
Muidugi võiks kududa nukuriide üks-kaks valmis, aga see oleks liiga lihtne. Mind huvitavad rohkem võimalikult originaalilähedased nukuriided. Selles valdkonnas olen alles õpipoiss, aga tahan õppida ja arendada samas kannatlikkusevõimet.



Tämä pusero on neulottu 1,25 mm puikoilla ja silmukoita on yhdessä kappaleessa 34. Se ei ole tietenkään kovin suuri määrä. Pienemmille töille ja 1:12 mittakaavan nukeille olen hankkinut 0,6 mm puikot, mutta aika vähässä käytössä ovat olleet.                                                                                                                    Silkki(kravatti)housut ovat nekin viime kesän tuotantoa.                                                                              

Niin, sainko lankavarastoa pienennettyä? Tietenkin - kokonaiset 6 gr!        

Kampsun on kootud nr 1,25 varrastega ja ühes tükis on 34 silma. See pole muidugi kuigi palju, osavamad koovad palju pisemaid miniatuure. Minul on küll  ka 0,6 mm vardad olemas, sest mul on ka väiksemaid, 1:12 mõõtkavas nukke, aga ega ma neid eriti kasutanud pole.
Siid(lipsust) püksid valmisid ka juba eelmisel suvel.

Ja kas ma sain oma lõngavarusid väiksemaks? Muidugi - tervelt 6 gr!


Barbie-neitin ystävätär Barbie II (pitäisikö keksiä niille nimetkin?) esittelee omaa tulevaa neuletta. Nähtäväksi jää, valmistuuko tänä kesänä.

Barbie-neiu sõbranna Barbie II (peaks vist neile nimedki mõtlema) näitab oma tulevast kampsunit. Saab näha, kas valmib sellel suvel.                          


lauantai 18. huhtikuuta 2015

Vielä yhdet/Ühed veel


Olisiko toinen kerta elämässäni, kun neulon samalla kuviolla jo toiset sukat. Mikä kärsivällisyyden ilmentymä: neljä samanlaista!
Tällä kertaa osasin välttää ensimmäisen parin virheet eli käytin puoli numeroa pienempiä puikkoja.
Värivalinnasta pidän kovasti. Harmi, kun tuo antiikinsininen (onko sellaista väriä?) näyttää kuvissa niin eri siniseltä eikä sinapinkeltainen jää luonnossa niin pahasti sinisen varjoon.
Nämä sukat on tehty mun jalkaan!

Arvatavasti koon teist korda elus  kahed sokid sama mustriga. Milline kannatlikkuse näide: neljad ühesugused!
Seekord oskasin hoiduda esimese paari vigadest ja kasutasin pool numbrit peenemaid vardaid. 
Värvivalik mulle meeldib. Kahju ainult, et see antiiksinine toon (kas selline värv on olemas?) muudab pildistades värvi ja tegelikult ei peida ta sinepikollast nii domineerivalt kui pilt väidab.
Need sokid on nagu loodud minule!




Tarkistin värin Dropsin sivuilta. Väri 105 on siinä turkoosi. Molemmissa langoissa on sama värinumero, vaikka ne eroavat toisistaan selkeästi ja mielestäni vain vasemmanpuoleista voi sanoa turkoosiksi.

Vaatasin Dropsi lehekülgedelt värvinumbri järgi. See 105 on väidetavalt türkiis. Mõlemad pildilolevad lõngad on sama numbriga, kuigi selgelt erinevad toonid ja minu arust ainult vasakpoolset võib türkiisiks nimetada.

Malli/Muster: Senta socks (ravelry)

Lanka/Lõngad: Drops Fabel Uni Colour (105), Hjertegarn Sock Wool

Puikot/Vardad: 2,0 ja 1,5               Menekki/Lõngakulu: 81 gr





lauantai 4. huhtikuuta 2015

Senta


Sukkamalleja netissä selaillessani tuli vastaan kaunis aaltokuvio, vieläpä ilmaisohje!
Pitempiä langanjuoksuja ei ole paljon ja ohje on selkeästi kirjoitettu.
Värivalintani näyttää niin jouluiselta, että ehkä aloitankin niillä joululahjavalmistelut : ) Sitä paitsi sääriosasta tuli minulle hiukan leveä (84 silmukkaa), puikkokoko olisi voinut olla puolet pienempi. Pohjassa onkin ohjeesta poiketen vähemmän silmukoita ja kärjen neuloin kakkosen puikoilla.
Kuten huomaatte, kiilakavennukset ovat näissä sukissa pohjassa.

Kui sirvisin internetis sokimustreid, leidsin selle kena lainelise mustri ja õpetuski oli tasuta!
Pikemaid lõngajookse on vähe ja juhis on selge ja arusaadav.
Minu värvivalikust tulevad jõulud meelde, võib-olla alustangi seekord aegsasti jõulukinkide meisterdamise : )
Sääred on mulle endale veidi laiad (84 silma), peaksin kasutama pool numbrit peenemaid vardaid. Põhjas ongi vähem silmi kui õpetus ette nägi ja sokiotsa kudusin nr 2 varrastega.
Nagu märkate, kannakiilu kahandused tehakse sokipõhjas.

 
Itse asiassa olen laittanut jo toiset samanlaiset puikoille, mutta eri väreissä. Näyttävätkin ihan erilaiselta.

Olen alustanud juba järgmiste samasuguste sokkide kudumist. Värvid on nüüd teised ja sokid näevadki välja täitsa erinevad.

Malli/Muster: Senta socks (ravelry)

Lanka/Lõngad: Drops Fabel Uni Colour (75% wool 25% polyamid)

Puikot/Vardad: 2,5 ja 2,0               Menekki/Lõngakulu: 89 gr

Mukavaa pääsiäistä!
Otin viimevuotisia koristeita esille. Virolaiset tietävät, että tuo pellavainen tipuliina on noin 30 vuoden takaa, silloin tuota kangasta oli usein myynnissä. Meidän lapsille se on ollut ehdoton pääsiäiskoriste.
On meillä herkuteltukin!

Soome veedab neil päevil lihavõtteid, siin on ka esmaspäev veel püha. Otsisin vanu kaunistusi välja. Tibulinik on teile kindlasti tuttav, 30 aastat tagasi müüdi sellist riiet igal pool. Meie lapsed on nõudnud selle alati lihavõttelauale.
Ja oleme muidugi maiustanudki!






keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Japanilaisia kiemuroita/Jaapanipärased keerud

Rakastan eniten takkien ja puseroiden neulomista. Mutta kuinka monta ihminen tarvitsee?
Päätin tänä keväänä jarruttaa niitä halujani ja kohdistaa neulomisinto/tarve sukkiin ja huiveihin. Niitä voi sitten jakaa vaikka eteenpäin ja ainakin sukkia lahjoittaa tarvitseville.
Kuinkas kävikin? Sukkia ja säärystimiä on valmistumassa, mutta on ollut sellainen tyhjä olo, että jotain puuttuu. Ei siinä auttanut muu, kun luoda takin silmukat puikoille. Heti helpotti!
Minulla on pari upeaa japaninkielistä neulekirjaa ja haaveilen muutaman mallin toteuttamisesta. Olen ostanut joskus vaaleanviolettia merinolankaa juuri näitä malleja ajatellen.

Mulle meeldib kõige rohkem kududa kampsuneid ja džempreid. Aga kui palju üks inimene neid vajab?
Otsustasin sel kevadel end pidurdada ja kududa hoopis sokke ja salle. Neid võib kasvõi edasi jagada või kingituseks anda.
Aga mismoodi läks? Mul on mõned sokid ja säärised küll valmimas, aga kogu aeg on olnud selline tühi tunne, et midagi puudub. Ega ei aidanudki muu, kui luua kampsunisilmad varrastele. Kohe hakkas kergem!
Mul on paar võrratut jaapanikeelset kudumisraamatut ja unistan mõne kampsuni teostamisest. Ostsin kunagi Liann Lõngadest helelillad meriinolõngadki selle jaoks valmis.


Kokeilin yhtä sun toista. Vaikealta näyttävät kuviot eivät olekaan vaikeita toteuttaa, näpräämistä on kyllä riittävästi, yleensä niissä tapahtuu myös nurjalla kerroksella.

Proovisin seda ja teist. Mustrid paistavad keerulised, aga tegelikult pole viga, nikerdamist on küll piisavalt, sest tavaliselt toimub midagi ka pahempidi real.


Sen sijaan en jaksa lakata ihmettelemästä sitä, että joku osaa suunnitella niin huikeita kuvioita!

Seevastu imestan ja imetlen, kuidas keegi oskab selliseid mustreid välja mõelda!


Nyt kun jo näkyy, mitä on tulossa, neulomisesta on tullut mielenkiintoisempaa. Yritän tietenkin muistuttaa itseäni, ettei  mitään kiirettä, sitä lankaa pystyy neulomaan myös kesän lämmössä.

Nüüd kui on juba näha, mis tulemas, muutub kudumine huvitavamaks. Katsun endale teadagi meelde tuletada, et pole kuhugi kiiret, seda lõnga saab kududa ka suvesoojuses.


Kirjat olen tilannut SIELTÄ.

Raamatud olen tellinud SEALT.