perjantai 25. syyskuuta 2015

Kaikki tiet vievät.../Kõik teed viivad...




Vietin muutaman päivän Roomassa osallistuen työhöni ja harrastukseeni liittyvään seminaariin. Tapahtuma itse oli niin mielenkiintoinen, ettei siitä raaskinut olla pois, mutta lähitori tuli katsastettua ja yhden iltapäivän vietimme nähtävyyksiä ihaillessa.

Veetsin mõne päeva Roomas, kus osalesin oma töö ja harrastusega seotud seminaril. Sündmus oli seevõrd huvitav, et muuks ei jäänud eriti aega, aga lähiturult jõudsin läbi joosta ja ühe õhtupooliku veetsime vaatamisväärsusi imetledes.










Edellisestä kerrasta onkin tovi aikaa, ainakin parikymmentä vuotta. Upea kokemus taas.

Eelmisest käigust ongi vähemalt paarkümmend aastat. Oli jälle suurepärane kogemus.



Silmästä silmään.

Silmast silma.

maanantai 21. syyskuuta 2015

Mekkoja/Kleidid


Tässä on äidin kaapista löytynyt 70-luvun keinokuitumekko

See on ema kapist leidunud krimpleenkleit 70-ndatest aastatest.


Tämä on pesussa naurettavasti kutistunut tunika.

Siin on pesus totaalselt kokku tõmbunud tuunika.


Yhdessä kehittyi niistä ihan toimiva kotimekko.

Kahest sai üks: täitsa kasutuskõlblik kodukleit.


Valkoisen joustavasta kankaasta pitsimekon ostin Seppälän kesä-alesta. Sen värisenä sitä ei tulisi pidettyä. Vuori on polyesteriä eli se ei värjäydy. Pitsikankaassa on puuvillaakin, siihen siis  pitäisi värin tarttua. Pesuohjeessa luki, että pesu 30 asteessa ja pesupussissa. Otettiin riski ja laitettiin mekko väripakkauksineen koneeseen.

Ostsin valge venivast materjalist kleidi Seppälä suveallahindlusest. Valgele pitskleidile on mul raske kasutust leida. Vooder on polyesterkangast, sellele värv ei võta peale. Pitsmaterjal on osaliselt puuvill, nii et võtsin riski ja pistsin kleidi koos värvipakiga pesumasinasse.



Tulos on tässä, edestä ja takaa.
Pesukoneväri oli Dylonin tekstiiliväri, nimeltään Rosewood Red.

Selline on tulemus eest ja tagant.
Värvisin Dyloni tekstiilivärviga Rosewood Red.


Kankaasta lähti irti jonkun verran joustavia säikeitä, elastaania ehkä? En siis voi varsinaisesti niin herkälle kankaalle kyseistä värjäystapaa suositella. Napsin niitä kuitenkin saksilla pois ja kerran olen uskaltanut laittaa mekon päällekin, taannoisella Rooma-matkalla.
Muutakin tuli samaan aikaan värjättyä, erilaisia tuunausjuttuja, jotka ovat vielä työstämisvaiheessa.

Riide küljest tuli lahti venivaid niite, ilmselt elastaani. Materjal on seevõrd arg, et selline värvimismeetod võib riide ära rikkuda. Mina napsisin nähtavamad niidid kääridega ära ja olen julgenud  kleidi korra selgagi panna, nimelt hiljutisel Rooma-reisil.
Värvisin samas teisigi rõivaid, need on veel töötlemisel ja tuunimisel, eks ma kunagi näitan.






sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Katsaus menneeseen/Pilguheit minevikku


Sain kivan haasteen Lankakeijulta Silmukkasatuja-blogista kertoa oman blogin synnystä ja kehittymisestä. Se sai minut selailemaan blogihistoriani ensimmäisiä postauksia ja muistelemaan menneitä. Tässä lyhyt katsaus.

Aloitin blogin kirjoittamisen alkuvuonna 2011. Perustaminen jännitti, koska epäilin, onko minulla mitään olennaista lisättävää kirjavaan käsityöblogien maailmaan, kiinnostaako se ketään ja pärjänkö minä tietokoneen kummallisissa syöväreissä, kun pitää esim. muokata ja lisätä kuvia. Noh, poikani tukihenkilönä auttoi minut alkuun ja vähitellen opin käyttämään rohkeammin uusia ohjelmia.
Blogini oli ensin Vuodatuksessa. Kirjoitin silloin vain suomeksi, koska olin siihen aikaan seurannut vain suomenkielisiä blogeja. Ja kieltä tuli näin harjoiteltua! Jossain vaiheessa lisäsin viron eli äidinkieleni ja olen vähitellen löytänyt vironkielisiltä sivuilta upeita blogituttavuuksia.

Sain Lankakeijult blogist "Silmukkasatuja" toreda väljakutse, nimelt kirjutada oma blogi sünnist ja arengust. See pani mind lehitsema oma blogi esimesi kirjutisi ja meenutama minevikku. Siin on lühike ülevaade.

Alustasin blogiga 2011. aasta alguses. Olin algul väga ebakindel, kas mul on midagi öelda laias ja kirjus blogimaailmas, kas keegi üldse huvitub sellest ja kas ma saan hakkama arvuti keerukate süsteemidega, näit. pilditöötlemise programmidega. Noh, asjatundlik poeg aitas mul algust teha ja tasapisi õppisin minagi midagi juurde.
Olin algul teises blogisüsteemis, Vuodatus- nimelises. Kirjutasin tollal ainult soome keeles, kuna olin senini jälginud vaid soomekeelseid blogisid. Eesti keel tuli hiljem juurde ja pean ütlema, et olen selle kaudu leidnud Eestist võrratult toredaid blogituttavaid!


Ensimmäisiä neuleitani oli toppi tyttärelle.

Üks esimesi kudumeid oli topp tütrele.



Toin näytille joitakin vanhempia töitä ja kerroin Kaffen ihastuksestani. (Toinen neule on tosiaan Brandon Mablyn).

Näitasin ka vanemaid töid ja rääkisin kui Kaffe fänn ma olen. (Teine kampsun on Brandon Mably disain).






Enimmäkseen olen harrastanut neulomista, mutta muutakin tulee sivussa tehtyä.

Kõige rohkem armastan ma kududa, üht-teist muud on ka valmis saanud.




Neuleista ehdottomana ykkösenä ovat puserot ja takit. (Huokaus: arvatkaa, montako ihminen tarvitsee!)

Kudumitest on kindlalt esikohal kampsunid. (Siinjuures ohkan: palju ühel inimesel neid vaja on!)

Kun Vuodatus kaatui eli hukkasi kuvat, muutin saman tien Bloggeriin. Vanha blogini oli tullut kuitenkin niin rakkaaksi, että vietin monta iltaa kuvien palauttamisessa, vaikka rehellisesti sanottuna en ole aikoihin entistä blogiani vilkaissutkaan.

Kui Vuodatus hakkas jukerdama ja kustutas kõik pildid, kolisin kiiresti ümber Bloggerisse. Vana blog oli saanud nii armsaks, et veetsin mitu õhtut fotosid taastades. Pean ütlema, et sellest on tõesti palju aega, kui ma viimati nendel lehekülgedel olen käinud.



Pysyin pitkään vain käsityöjutuissa. Halusin kuitenkin arkistoida muitakin tekemisiäni ja näin blogikategorioihin ilmestyivät otsikot Matkailu

Algul kirjutasin ainult käsitöödest. Tahtsin siiski säilitada jälgi ka muudest tegemistest ja nõnda ilmusid blogikategooriasse pealkirjad Reisimine




... ja Nukkekoti.

Tunnen yhä enemmän tarvetta myös tuoda ilmi mielipiteitäni maailman menosta ja yhteiskunnallisista asioista, ottaa kantaa epäoikeudenmukaisuutta ja vihamielisyyttä vastaan. Ne asiat saavat mut kiehumaan.

Vielä en ole kyllästynyt. Lukijakunta ei ole kovin suuri, mutta en "metsästä ääniä". Kiitän lämpimästi teitä kaikkia, jotka pistäydytte täällä, sekä kommenttien kirjoittajia (se on kivaa!), että teitä näkymättömiä kävijöitä!
Pahoittelen, että olen niin huono haastamaan blogeja, en siis haasta tällä kertaa ketään.
Neuleita on pian tulossa ja muutakin!

... ja Nukumaja.

Tunnen üha suuremat vajadust välja öelda oma arvamusi ka maailmas toimuva kohta, ebaõigluse ja vaenulikkuse kohta, kogu maailma inimeste ühtsuse kohta. Need on asjad, mis mind keema ajavad.

Tüdinenud ma veel ei ole. Lugejaid pole küll teab mis palju, aga ega ma ei ajagi "hääli taga". Soojad tänud teile kõigile, kes te siit läbi astute, nii kommenteerijad (see on tore!), kui ka sõnatud külalised!
Olen saamatu väljakutsete jätkamises, nõnda jääb see praegu edasi saatmata.
Aga kudutöid on tulemas ja muudki!


perjantai 4. syyskuuta 2015

Aloitettu/Alustasin


Joku on blogissaan jo huomauttanutkin tuoreimmasta käsityölehdestä. Lehtipisteistä siis löytyy Designer Knitting uusin numero.
Ostin suosikkilehteni sen kummemmin selailematta. Vasta kotona tutustuin rauhassa. Ja jess - kyllä kannatti! Katsokaa näitä: Suvi Simola ja Veera Välimäki:

Blogides on juba kirjutatudki värske käsitöölehe ilmumisest. Nimelt  võib lehekioskitest leida nüüd ajakirja Designer Knitting uue numbri. See on mu lemmikajakiri ja sellepärast lehitsesin teda ainult pealiskaudselt, ostsin kohe kaasa. Kodus kui tutvusin põhjalikumalt, oli rõõm suur: vastu vaatasid disainerite Suvi Simola ja Veera Välimäki kampsunid!




Minä aloitin omani.

Mina alustasin omaga.