perjantai 30. lokakuuta 2015

Säärystimet/Säärised


Kolmiokuvio näyttää säärystimissä ihan kivalta.

Kolmnurkadega muster sobib sääristele täitsa kenasti.


Toisaalta, jos siihen  kyllästyy, voi neuloa vaikka ruutukuvioiset säärystimet.

Teisalt, kui see ära tüütab, võib ju kududa ruudulised säärised.


Vielä parempi: yhdet säärystimet, kaksi kuviota. Tänään kolmioita, huomenna ruutua!

Veel parem: ühed säärised, kaks mustrit. Täna kolmnurgad, homme ruudud!

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Ballet-Neck Cardigan





Tämä neule valmistui muutama viikko sitten, ollessaan aika nopea projekti: kun aloitat, et malta laskea käsistä ennen kuin se on valmis.
Suvi Simolan kaunis pelkistetty, jopa ajaton malli ja ihanan pehmeä lanka. Värikin on niitä lemppareita eli minulle täydellinen yhtälö.
Lanka oli ohuempi kuin ohjeessa ja siksi neuloin  L-koon mukaan. Tein yhden pienen muutoksen, neuloin  toiseen hihaan (siis vain toiseen) samanlaista reikäkuviota kuin  etu-ja takakappaleessa näkyy.

En muista, mitä olen ajatellut lankaa ostaessani, sitä oli nimittäin 500 gr ja yli puolet jäi käyttämättä. Jonkunlainen visio on kylläkin jo mielessä...

Sain selle kampsuni valmis paar nädalat tagasi, pole olnud aega pildistada. See oli üsna kiirelt valminud töö:  hakkad pihta ega saa pidama enne kui ta valmis on.
Suvi Simola kaunis ja lihtne disain on ajatu, lõng oli mõnusalt pehme ja värvid kuuluvad ka minu lemmikute hulka - nii et minu jaoks täiuslik kooslus.
Minu lõng oli peenem kui õpetuses, kudusin seetõttu L-suuruse järgi. Tegin ühe väikese muutuse, kudusin nimelt ühte varrukasse (jah, ainult ühte) samasuguse augumustri nagu ees ja taga.

Ei mäleta, mis mu peas liikus, kui ostsin seda lõnga 500 grammi. Üle poole jäi kasutamata. Tegelikult mul on küll juba üks väike idee...



Luulen, että tämän vuoden puseroiden-takkien määrä alkaa olla täynnä. Laskujeni mukaan olen neulonut niitä yhteensä 5 kappaletta. Parina-kolmena edellisenä vuonna niitä on syntynyt 8-9, mutta rajansa kaikella jopa minun vaatekaapissani! Tietenkin, jos en millään voisi vastustaa kiusausta ja aloittaisin vielä yhden, voisin neuloa niin hitaasti, että se valmistuisi vasta ensi vuoden puolella, niin sitä ei laskettaisi ; )

Arvan, et nüüd peaks mul selle aasta kampsunite limiit täis olema. Oma arvestuste järgi olen neid kudunud 5 tükki. Paaril-kolmel eelneval aastal on arv tõusnud 8-9-ni, aga kõigel on piir isegi minu riidekapis! Kui ma ikka kuidagi ei suudaks kiusatusele vastu panna, võiksin muidugi  alustada veel ühe kampsuni, aga kui kooksin nii aeglaselt, et see saaks valmis alles järgmisel aastal, siis seda ei loeta ; )

Malli/Mudel: Ballet-Neck Cardigan by Suvi Simola
                    Designer Knitting Early Autumn 2015

Lanka/Lõng: Manos Silk Blend Fino (30% silk 70% merino wool) color 9999 Andromeda

Puikot/Vardad: 2,5 ja 3,0                Menekki/Kulus: 189 gr



Välillä on ehditty viettää syyslomaa. Muutama syksyinen kuva matkasta äidin luo. Omena-ja päärynäsato on ollut tänä vuonna täysin hallitsematon. Harmi, kun niitä jää paljon puuhun. Kun on runsas sato, on näin koko kylällä.

Vahepeal olen käinud sügispuhkusel ema juures. Õuna-ja pirnisaak on olnud sel aastal nii rikkalik, et jõud ei käi üle. Kahju, et neid jäi päris palju puu otsa. Ema on terve küla juba ära varustanud. Kui on rikkalik aasta, on tavaliselt ka teistel.









maanantai 19. lokakuuta 2015

Metsänvihreä/Metsaroheline



Ihastuin ensisilmäyksellä Pujoliivin blogissa esiteltyyn pipoon.
Ei siinä mennyt kauan, kun olin tulostanut ohjeen (ilmainen!) ja luonut silmukat puikoille.
Lanka on jotain Aasia-matkoilta löytynyttä japanilaista villalankaa, oikein lämpimän tuntuista. Puikkokoko oli ohjeessa suositellusta himpun verran pienempi, joustimessa 3,0 ja kuviossa 3,5.

Vastahan minä täällä pohdiskelin, että milloin niitä pipoja alkaa olla liikaa!

Kui nägin Pujoliivi-blogis seda mütsi, teadsin kohe, et selle ma pean saama. Ega läinud kaua, kui printisin õpetuse välja (tasuta!) ja hakkasin silmi üles looma.
Lõnga olen ostnud kunagi Aasia-reisilt, pehme olekuga jaapani villane lõng. Kasutasin veidi peenemaid vardaid kui juhendis, äärises 3,0 ja mustris 3,5.

Alles ma siin imestasin, et mitut mütsi üks inimene vajab!


Malli/Mudel: Gorro Amanara by Valeria Garcia (rav)




Aaltokuvio on kaunis!

Laineline muster on ilus!

perjantai 16. lokakuuta 2015

Neulemeditaatiota/Kudumismeditatsioon



Kun valitsin japanilaisesta neulekirjasta Let's knit series tämän mallin, kuvittelin tekeväni neulomisprosessista seesteisen ja stressivapaan. Mutta enhän minä osaa!
Takakappale edistyikin meditatiivisen soljuvasti, mutta sen jälkeen  kärsimättömyyteni nosti päätään. Jokin minussa odotti jo tulosta. Ensimmäisen etukappaleen jälkeen kiinnostus oli lopahtanut ja työ laitettiin alimmaiseksi keskeneräisten pinoon. Sitten tuli kesä ja loma ja sateet ja toinen etukappale valmistui. Hihan kohdalla aloin jo osittain muistamaan kuvion. Ei sitä kokonaan ulkoa pystynyt opettelemaan, mutta kaikesta huolimatta: valmista on!
En viitsisi ikinä neuloa toista samanlaista. Kuusi kuukautta siinä meni ja vaikka en ole yhden illan neulomusten ystävä, maltti ei tällä kertaa tahtonut riittää.

Kui valisin jaapani kudumisraamatust "Let's knit series" selle mustri, arvasin, et  kudumisprotsessist tuleb rahulik ja stressivaba kogemus. Aga ma ju ei oska!
Tagumist tükki kududes võtsin veel meditatiivse hoiaku, aga seejärel hakkas kärsitus pead tõstma. Miski minus ootas juba tulemust. Esimese esitüki järel oli huvi langenud ja pistsin töö kudumiskorvi alumiseks kihiks. Siis tuli suvi ja puhkus ja vihmad ja sain teise tüki valmis. Varruka juures hakkas muster juba kohati meelde jääma. Ega seda päris pähe ei õppinud, aga kõigest hoolimata: ta on valmis!
Ei viitsiks iialgi teist samasugust kududa. Aega läks kuus kuud ja kuigi ma pole mingi ühe õhtu kudumite sõber, sai minu kannatlikkuse piir mitu korda ületatud.



Kuvio ei ollut varsinaisesti vaativa, mutta hyvin vaihteleva ja muuttui myös nurjalla puolella. Lanka oli riittoisa ja uskoin sitä jäävän paljonkin jäljelle. Kuvio kuitenkin söi sitä niin ahnaasti, että melkein kaikki tuli käytettyä.
Takin kiinnitykseen valitsin hakaset.

Muster polnud otseselt keeruline, aga muutus kogu aeg, seda ka pahempidi ridadel. Lõnga oli keras palju ja arvasin, et seda jääb tublisti üle. Selline muster aga lausa ahmib lõnga, nii et järgi jäi vaid väike näputäis. Kinnisteks valisin haagid.



Ihanaa, kun neulekuvion merkitykset ovat kansainvälistä kieltä! Näin sitä oppii jopa japaninkielellä neulomaan.
Laitan vielä mallikuvan eräästä aikaisemmasta neuleesta, samasta kirjasta sekin.

Nii tore, et mustrimärgid on rahvusvahelises keeles! Mis viga osata jaapani keeles kududa. 
Lisan veel pildi ühest varasemast mustrist, mille olen võtnud samast raamatust.

Malli/Mudel: kirjasta/raamatust Let's knit series

Lanka/Lõng: Lana Gatto Perlata d'Australia (100% wool)

Puikot/Vardad: 2,5               Menekki/Kulus: 334 gr



perjantai 2. lokakuuta 2015

Pipokausi alkaa/Mütsiaeg saabub



Pipokausi on käynnistynyt. Arkakorvainen pyöräilijä tarvitsee sellaisen päivittäin.
Tweedlanka häivyttää helposti kuvion, siksi ei kannata mitään vaativaa yrittää. Mielenkiinnon vuoksi neuloin kuitenkin kuvioneuletta, kuvion löysin Designer Knitting -lehtiä selaillessa, tämä on oikeastaan puseron helmakuvio. Ei se kyllä näykään niin hyvin kuin odotin.
Olen tehnyt samasta langasta pipon ennenkin, ei tarvinnut jännittää kahden pikkukerän riittävyyttä, Rowanin Fine Tweediä kun myydään 25 gramman kerissä.

Mütsiaeg on käes. Kui oled tundlike kõrvadega ja liigud jalgrattaga, kuulub müts igapäevase varustuse hulka. Tweedlõng peidab mustri kergesti ära, pole siis mõtet midagi keerulisemat proovida. Päris labast kudet ei tahtnud kududa, leidsin selle mustri Designer Knitting-ajakirju lehitsedes. On tegelikult kampsuniserva muster. Ega ta, jah, eriti näha pole.
Kuna olen samast lõngast ennegi mütsi kudunud, polnud vaja pabistada, kas kahest väiksest kerast piisab. Rowani Fine Tweedi müüakse ju 25 grammiste keradena.


Puikkokoko oli 2,5, silmukoita kuvioneuleessa 120 ja lankaa kului 50 grammaa.

Vardad olid nr 2,5, silmuseid mustriosas 120 ja lõnga kulus 50 grammi.


Montakos niitä oikein tarvitaan?

Mitut mütsi üks inimene  vajab?