keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Taas kelpaa/Kõlbab jälle



Yritän aina välillä katsella kriittisesti neulehyllyjeni sisältöä ja kysyä itseltäni, miksi joku neule lojuu jo pitkään käyttämättömänä. Sellaisille olen keksinyt erilaisia ratkaisuja: purkuun, kirpparille, tuunaukseen tai käyttöön vaan!
Tässä puserossa on alusta asti häirinnyt hihat. Pituus on väärä eikä neulos kaipaa keskellä kulkevaa reikäkuviota. Kai minä silloin pidin sileän neulomista liian pitkästyttävänä.
Puserossa käytettyä Gedifran Riana lankaa myytiin sekä ohuempana että myös puolet paksumpana (50 gr vain 30 m!). Vartalo-osuus on siitä paksummasta, hihat ja kaulus ohuemmasta. Jäljellä oli vain pari kerää paksumpaa. Purin hihat kokonaan, poimin silmukat kädenteiltä puikoille, neuloin sileää niin pitkälle kuin lankaa riitti ja tein paksummasta hihansuut. Sain juuri ja juuri oikean pituuden.
Kokonaisuus näyttää nyt järkevämmältä, vaikka käyttöä tuskin keväällä enää on.

Proovin aeg-ajalt silmitseda oma kampsuniriiuleid kriitilise pilguga ja küsida endalt, mis on põhjuseks, et mõni kudum on täiesti unustusse jäänud. Otsin siis lahendusi: üles harutada, ära anda, millekski muuks tuunida või siis lihtsalt selga panna!
Selle kampsuni kõige häirivam detail on olnud varrukas. Vale pikkus ja auguline muster piki varrukat on ka täiesti ebasobiv sellisele paksule koele. Eks ma tol ajal mõtlesin, et liiga igav labast kudet kududa.
Džemper on kootud kahe jämedusega Gedifra Riana lõngast. Jämedam muide sisaldab ainult 30 m 50 grammis! Peenem oli otsas ja jämedat paar kera alles. Harutasin varrukad üles, korjasin käeaugust silmad vardale ja kudusin nii kaua kuni lõnga piisas. Lisasin paksemast lõngast varrukaotsad ja pikkus tuli just ja täpselt välja.
Igal juhul parem tulemus, kuigi kevad ei kutsu enam nii sooje riideid kandma.







Olin käymässä äidin luona.
Kevään varmaat merkit näkyvät!

Käisin emal külas.
Kevademärgid on selgelt näha.


Ostoksillakin poikkesin ja siinä unohtui järkevä ajattelu. Ostin taas lisää Rowanin Felted Tweediä. Sitä on nyt puolentoista kilon verran(joo, ihan hullua!). Kuvittelen neulovani mekon ja takin. Silloin joskus, kun keksin, miten yhdistän värit. Kirjoneuleesta tulisi liian paksu ja intarsia pätkisi harmittavasti langat. Raitoja?
Sortumisen yksi syy oli hinta: Kun meidän paikallisessa lankakaupassa se kipuaa yli 9 euron, niin tallinnalaisessa Wool & Woollenissa kerä maksaa 5.20. Miten olet ostamatta?

Tegin ka mõned mitte just läbimõeldud ostud. Ostsin nimelt jälle Rowanin Felted Tweed lõnga. Mul on seda nüüd  pooleteise kilo võrra (tean, täitsa hull!). Kujutan ette, et sellest tuleb kleit ja kampsun. Kunagi tulevikus, kui saan idee, mismoodi värvid ühendada. Mitmevärvilise mustriga tuleks liiga paks, intarsia aga jupitab lõngad kahetsusväärselt  ära. Võib-olla triibud?
Mõtlematuse üheks põhjuseks oli hind. Kui meie kohalikus lõngapoes ületab see lausa 9 eurot, siis Wool & Woollenist sai kera kätte 5.20-ga. Jäta siis ostmata!

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Madrid


Vietimme mieheni kanssa hiihtolomaviikon viisi päivää Madridissa. Aurinkoinen sää hellii valolla, lämpöasteita noin + 12, välillä tosiaan aika viileä tuuli. Ensimmäiset kukinnatkin nähtiin. Monta mielenkiintoista paikkaa tuli katseltua.

Veetsime kevadvaheaja viis päeva koos mehega Madriidis. Ilmad olid päikselised, sooja umbes + 12 kraadi ringis, vahepeal küll üsna vinge tuul. Esimesed õied olid avanenud. Jõudsime läbi käia mitmed huvitavad kohad.




Kuninkaanlinna - Palacio Real.
Sisällä ei saanut valokuvata, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuo paikka on. Kun jättää sivuun luokkaerot ja köyhiä sortavan pröystäilyn, palatsin kokoelma on täynnä upeita taide-esineitä ja gobeliinejä. Huoneet esittävät monia tyylisuuntauksia, olisi kovasti tehnyt mieli kuvata yksityiskohtia nukkekotisisustamista varten.

Kuningapalee - Palacio Real.
Siseruumides ei tohtinud pildistada, aga koht väärib igal juhul külastamist. Kui jätta  kõrvale klassivahed ja asjaolud, et rikkused on loodud vaeste alistamisega, tekitavad palee kunstiväärtused ja gobeläänid suurt imetlust. Ruumid olid sisustatud erinevates stiilides ja mul mõlkus kogu aeg meeles, kuidas mitmeid detaile võiks kasutada nukumaja dekoreerimises. Küll oleks tahtnud pilti võtta.


Palatsin aukiolla sijaitseva Asekammio on ainutlaatuinen koko maailmassa. Missään muualla ei näe sellaista määrää ritareiden haarniskoita ja muita varusteita. Kaikessa painavuudessaan ja kömpelyydessään olivat ne myös hurjan kauniita koristuksineen. Kuinka paljon sellainen koristelukin vei aikaansa, vaikka sillä ei ollut mitään merkitystä käytännöllisyyden kannalta! Olen usein sanattomana entisaikojen ihmisten kauneudentajun edessä.

Paleeväljakul asub kogu maailmas ainulaadne Relvakamber. Mitte kusagil mujal pole nii rikkalikku raudrüüde ja muu varustuse kollektsiooni. Lisaks sellele, et raudrüüd on rasked ja ebamugavad, on nad ka uskumatult uhkelt kaunistatud. Kui mõelda, et lõpptulemuse seisukohalt pole ju kaunistustel mingit rolli ja kui palju aegagi kulub metalli graveerimisele, võib ainult imetleda tolle aja inimeste vajadust luua ilu!






Palatsin vieressä on komea katedraali Catedral de la Almudena. Katsokaa, kuinka erikoiset kattomaalaukset!

Palee kõrval asub uhke katedraal Catedral de la Almudena. Vaadake, kui huvitavad ja erilised on laemaalingud!



Plaza Mayor - kaupungin tärkein aukio.

Plaza Mayor - linna kõige tähtsam väljak.




Tässä koristeellisessa rakennukessa Villa Rosassa kävimme katsomassa flamencoesitystä. Minulla ei oikein ole vertailukokemusta, mutta kyseinen esitys oli henkeäsalpaava ja kylmiä väreitä synnyttävä eli kaiken kaikkiaan todella laadukasta!

Selles kaunite maalingutega ehitises Villa Rosa käisime vaatamas flamencokontserti. Mul pole võrdluseks samataolist kogemust, aga see etendus oli igal juhul ahhetamapanev ja eriti kõrgetasemeline. See, kuidas esinejad oma rolli sisse elasid, tõi külmavärinad ihule.







Katukuvaa ja ikkunashoppailua.

Tänavapildikesi ja vaateaknaid.




Madridin ylpeys - Pradon taidemuseo. Siinä saimme kulumaan usean tunnin, kokoelma on sen verran vaikuttava.
Oli mukavaa nähdä museossa monia koululaisryhmiä, enimmäkseen ala-asteen ikäisiä. Sen lisäksi, että pienet koululaiset tiesivät hyvin, miten museossa käyttäydytään, olivat he myös uteliaita tutkimaan tauluja ja esittämään opettajille kysymyksiä ja mielipiteitä. Taidekasvatus näyttää olevan tärkeä!
Kierroks(i)en päätteeksi olivat jalat niin kipeinä, että cappucinot museon kahvilassa tulivat todella tarpeeseen.

Ainoa vastoinkäyminen tapahtui paluumatkalla. Aamukuudelta, kun saavuimme kentälle, ilmoitettiin, että Norwegianin lento Helsinkiin on peruuttu. Mitään neuvoja tai ohjeita ei annettu eikä ilmainen netti kentällä toiminut. Jatkotarina olisi pitkä, sanon vaan, että lyöttäydyimme yhteen kahden nuoren naisen kanssa ja neljä päätä on neljä päätä! Maksamalla nettiyhteydestä löysimme lopulta lennon Tukholmaan, sieltä lennon Helsinkiin, sieltä olisi ollut puolen tunnin siirtoaika Oulun koneeseen, johon meillä olivat jo etukäteen ostetut liput. Juostiin täyttä vauhtia toiseen terminaaliin portille, jossa luki, että Ouluun lähtevä kone (Norwegian) on neljä tuntia myöhässä.
Loppu hyvin, kaikki hyvin: kolmelta yöllä olinkin omassa sängyssä!

Madriidi uhkus - Prado kunstimuuseum. Veetsime seal mitu tundi, kollektsioon on niivõrd kõrgetasemeline.
Oli kena vaadata, et külastajate hulgas oli mitu õpilasrühma, peamiselt algkooliealised. Lisaks sellele, et väiksed koolilapsed teadsid, kuidas muuseumis käituda, olid nad ka uudishimulikult kunsti uurimas ja õpetajatele küsimusi esitamas. Kunstikasvatusele pannakse rõhku!
Ringkäigu lõpuks lõid jalad tuld, tass cappucinot muuseumi kohvikus kulus tõesti ära.

Ainuke tõrvatilk meepotti kukkus tagasiteel. Kui saabusime viimasel hommikul kell kuus lennuväljale, teatati, et Norwegiani lend Helsingisse on tühistatud. Mingit nõu ei antud ja tasuta internet ei toiminud. Lõime kampa koos kahe noore naisega ja neli pead on ikka neli pead! Tasulise  neti abil leidsime lennu Stockholmi ja sealt lennu Helsingisse. Vahetusaega Oulu lennukisse, millele meil olid juba piletid, jäi pool tundi. Tormasime Helsingis läbi koridoride teise terminaali lootuses jõuda viimasel hetkel lennukile. Meie väravas oli teade: Oulu minev lend hilineb neli tundi.
Lõpp hea, kõik hea: kell kolm öösel olin oma voodis!

perjantai 4. maaliskuuta 2016

Meadow Grass


Äiti pyysi neulomaan tuttavalleen lahjaksi huivin.
Minulla löytyy monenlaisia huivilankoja, mutta päätin tällä kertaa tukea paikallista lankakauppaa (vaatimattomalla tavalla kylläkin) ja ostin kaksi kerää mukavantuntuista merinolankaa. Vaikka kuinka mainostammekin lankalakkoja, minähän ainakin haluan, että meidän kaupungissa olisi lankakauppoja jatkossakin.
Malliksi valikoitui Meadow Grass, helppo ja kiva neuloa. Voisin tehdä toisenkin!
Lankaa olisi saanut olla vähän enemmän. Pitsiosuus olisi voinut olla leveämpi. Nyt  loppui violetti harmittavasti kesken päättelyrivin ja jouduin korjaamaan sen ongelman valkoisella. Ei sen hassumpaa oikeastaan.

Ema palus, et kooksin tema tuttavale kingituseks rätiku.
Mul on kodus mitmesuguseid rätikulõngu, aga otsustasin seekord toetada kohalikku lõngapoodi ja ostsin mõnusa olekuga meriinolõngad sealt. Teen küll vahel lõngaostustreigi otsuseid, aga tõsiasi on see, et tahaks ikka, et meie linnas oleks ka tulevikus lõngapoode.
Mustriks valisin Meadow Grass - rätiku, kena ja lihtne. Võiksin kududa teisegi!
Lõnga oleks võinud olla rohkemgi ja pitsimuster oleks olnud laiem. Nüüd sai lilla just viimasel real otsa ja pidin parandama selle puuduse valgega. Kuigi seegi pole paha!



Malli/Mudel: Meadow Grass by Heidi Alander

Lanka/Lõngad: Viking Merino Soft (100% merino), valkoinen Novita Pikkusisko

Puikot/Vardad: 4,0                  Menekki/Kulus: 121 gr