maanantai 26. joulukuuta 2016

Toisenlainen joulu/Teistmoodi jõulud


Olemme usein viettäneet "toisenlaista joulua". On ollut raskaimmista raskain joulu ja on ollut jouluja paahtavassa auringossa valtamerien rannoilla tai joulusta piittamattomien miljoonakaupunkien vilskeessä.
Yksin vietetty joulu ei ole välttämättä yksinäistä ja joulu ihmisten keskellä voi olla joskus painajainen.

Oleme veetnud tihti "teistsugused jõulud". On olnud raskematest raskeim jõulupüha ja on olnud jõule ookeani ääres põletavas päikeses või jõulupühadesse täie ükskõiksusega suhtuvate suurlinnade melus.
Üksi veedetud jõulud ei pruugi olla üksildased, mõnele hoopis jõulud inimeste hulgas võivad olla painajalikud.



Kaukana ovat joulut, joihin latasin liikaa odotuksia. En murehdi sitä, että joulu on niin nopeasti ohi. Joulussa ei ole mitään vikaa, mutta omassa asennoitumisessa voi olla.

Möödas on need ajad, kui seadsin jõulule liigseid ootusi. Enam ei kurda ka selle üle, et pühad saavad kiirelt läbi.
Jõuludes pole midagi viga, vead on oma hoiakutes.



Perinteet ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeä on uskaltaa niitä kyseenalaistaa, uudistaa ja rikkoa.

Traditsioonid on tähtsad, aga sama tähtis on uuendada ja muuta seda, mis pole enda jaoks oluline.






Poikamme laski, että perheemme on ollut viimeksi yhdessä joulua viettämässä 7-8 vuotta sitten.
Tänä vuonna saavuimme reissusta sopivasti aaton aattona. Ehdimme käydä sekä ruokakaupassa että paketoida pienet lahjat. Perhe oli yhdessä. Teimme itsellemme hyvän joulun, taas kerran.

Poeg arvutas välja, et eelmised perejõulud olid meil 7-8 aastat tagasi. Sel aastal tulime reisilt päev enne jõululaupäeva. Jõudsime kenasti käia nii toidupoes kui pakkida ära väiksed kingitused. Pere oli koos. Tegime endale head jõulud. Taas kord.





Kuvat ovat Teneriffalta Puerto de la Cruzista, La Orotavasta ja Teideltä.

Pildid on Teneriffelt Puerto de la Cruzist, la Orotavast ja Teidelt.



maanantai 5. joulukuuta 2016

Tuomo-lapaset/Tuomo kindad




Neuloin Tiina Kaarelan Puikkomaisterin lapaskirjasta toiset käsineet: Tuomo-lapaset. (Ensimmäiset olivat Allisonit).  Mallissa viehätti graafisuus, mutta ilmeisesti värivalinnasta johtuen omat lapaset eivät näytä yhtään niin graafisilta. Harmaa sävy häivyttää liikaa, musta olisi tietenkin tullut paremmin esiin.
No kuitenkin, lapaset ovat toivottavasti todella lämpimät, kun koko ajan oli käytössä kolme lankaa. Piti olla tosi tarkkaavainen, että kaikki langanjuoksut huomaisi. Kuvio on siinä hankala, että jatkuvasti on pitkiä langanjuoksuja. Tein joitakin omia muutoksia: kärjet ja peukalot kahdella langalla, peukaloitahan palelee usein eniten.
Kuvista näkee, että jälki ei ole kastelun jälkeenkään tasaista enkä muista, milloin olisin viimeksi neulonut kolmella langalla yhtä aikaa jokaisella kerroksella.
Joulupukki tietää, minne lapaset pitää viedä.

Kudusin Tiina Kaarela kindaraamatust "Puikkomaisterin lapaskirja" teised kindad. (Esimesed olid Allisonid.) Mulle meeldis graafiline muster, aga oma kinnastes see ei hakka nii hästi silma. Hall värv on ilmselt liiga kahvatu, oleks pidanud mustaga asendama.
Noh, sellest hoolimata kinnaste tähtsaim omadus on see, et nad on loodetavasti hästi soojad, ikkagi kolm lõnga üheskoos jooksmas. Muster ise ei ole kuigi mõnus kududa, sest lõngajooksud on kogu aeg pikad ja nende sättimine vajas pidevat tähelepanu. Tegin mõned muutused: kudusin kindaotsad ja pöidlad kahe värviga, pöidlad kipuvad ju eriti kergesti külmetama.
Piltidelgi on näha, et tulemus pole tasane, kastsin küll kindad märjaks. Ega ma ei mäletagi, millal viimati olen kolme lõngaga niiviisi igal real kudunud.

Jõuluvana teab, kuhu kindad tuleb viia.



Siitä syntyi innostus neuloa toisetkin miesten lapaset. Vaihdoin puikkokoon pienempään - 1,5 ja kaksi väriä saa tällä kertaa riittää. Valitsin perinteisen mallin ja jo nyt pidän näistä käsineistä paljon enemmän, toivottavasti valmistuvat nekin ajoissa.

See jõuproov tekitas tahtmise kududa teisedki meestekindad. Valisin peenemad vardad - 1,5 ja kahest värvist seekord piisab. Mustrit otsides pöördusin traditsioonilise poole ja tegelikult meeldivad mulle need kindad juba praegu palju rohkem. Loodetavast saan õigeks ajaks valmis.