maanantai 5. kesäkuuta 2017

Guangzhoun puistot/Guangzhou pargid


Kun vilkaisin edellisen postauksen kuvia huhtikuun loppupäiviltä,  totesin, että ulkona näyttää edelleen melkein samanlaiselta - pensaissa ei ole vieläkään  lehtiä, ainostaan narsissit ovat kuihtuneet.

Me lähdimme mieheni kanssa kahdeksi viikoksi Oulun kylmyyttää karkuun ja matkustimme Hong Kongiin, josta teimme myös viiden päivän junamatkan  Kiinan puolelle Guangzhouhuun.
Olen laittanut blogiini ennenkin matkakertomuksiani, olkoon seuraavat pari-kolme postausta muistoksi  itselleni, vaikka en nyt käsityöaiheita tule koskettamaan.

Guangzhou (entinen Kanton) on miljoonakaupunki vain kahden tunnin junamatkan päässä Hong Kongista. Tosiaan, kun Hong Kong on meille viisumivapaa aluetta, niin Kiinan viisumit jouduimme jo etukäteen Suomesta hankkimaan.
Kaupungissa on nähtävää runsaasti, mutta varsinainen turistikaupunki Guangzhou ei ole. Kannattaakin tehdä jo kotona valmisteluja ja tutkia kirjallisuutta, karttoja ja nettisivuja. Google-hakukone siellä ei toimi. Yahoon kautta saimme kyllä infoa, mutta aina sivut  eivät avautuneet.  Meille tuttavia kirjaimia ja tekstejä näkee vähän, englannin kielen taito hotelleissakin on kehno. Eleillä, hymyillä ja ystävällisten kaupungilaisten avustuksella osasimme kuitenkin suunnistaa paikkaan kuin paikkaan.

Vaatasin oma eelmise, aprilli lõpus kirjutatud jutu pilte ja pean tõdema, et ümbrus pole Oulus kuu ajaga kuigi palju muutunud. Põõsad on ikka veel raagus, ainult nartsissid on ära õitsenud.

Meie kaua planeeritud reis Hong Kongi ja Hiinasse maikuu kahel viimasel nädalal sattus sobivalt ajale, kus kodumaal kiruti viiekraadiseid päevi ja taevast langevaid lumehelbeid. 
Olen varem ka kirjutanud reisimälestusi enda jaoks blogisse üles, olgu siis nüüd ka paar-kolm postitust sel teemal, kuigi käsitöödega pole asjal mingit pistmist. 

Guangzhou (endine Kanton) on miljonilinn, mis asub Hong Kongist paaritunnise rongisõidu kaugusel. Kui Hong Kongi pääseb viisavabalt, siis Hiina viisad tuli teadagi muretseda ja need hankisime juba Soomest konsulaadi kaudu.
Linnas on kõikvõimalikke vaatamisväärsusi, aga tasub juba kodus teha korralikku eeltööd. Google seal ei toimi, Yahoo kaudu saime kohapeal ka infot, aga mitte just kõik leheküljed ei avanenud. Meile tuttavaid tähti ja sõnu näeb harva, tekstid on peamiselt hieroglüüfides ja inglise keele oskus on kohalikel üsna tagasihoidlik,  isegi suuremates hotellides. Kehakeele, naeratuste ja sõbralike inimeste abil leidsime siiski meid huvitavad kohad üles, aega vaid tuli alati varuda.



Ensimmäisenä aamuna kuljimme metrolla pienelle Shamianin saarelle, joka on tunnettu hauskoista patsaista. Huomatteko hääparin ensimmäisessä kuvassa?
Saaren rakennukset ovat Ranskan siirtomaa-ajan huviloita ja taloja, jotka nykyisin ovat asuinkäytössä, suurlähetystöinä ja toimistoina.
Oli ainoa pilvinen päivä (ja se vaikutti kuvien laatuun), hiostavan lämmin kylläkin. Päivisin lämpötila kävi + 30 asteen yläpuolella, öisin oli muutama aste viileämpää.

Esimesel hommikul suundusime metrooga väikesele Shamiani saarele, mis on tuntud toredatest skulptuuridest. Kas märkate esimesel pildil pruutpaari?
Saarel asuvad kaunid ehitised on pärit aegadest, kui piirkond oli Prantsuse asumaa. Praegu on neis eri maade konsulaadid, bürood ja elamud.
See päev oli ainuke pilvine päev ja piltide kvaliteet jäi kehvaks. Õhk oli küll lämbe, nagu äikeseeelne. Päeval oligi temperatuur alati üle + 30 kraadi ja ööseks langes vaid mõne kraadikese võrra allapoole.




Vaikka puistossa on katuja ja paljon rakennuksia,  on se osittain suljettu autoilta ja kaupungilaisten suuressa suosiossa. Oikeastaan melkein kaikissa kiinalaisissa puistoissa, missä nyt ja aikaisemmin on käyty, harrastetaan aktiivisesti  vapaa-ajan viettoa monessa muotossa.

Kuigi park on täis tänavaid ja hooneid, on see osaliselt autovaba. Turistid jalutasid ringi ja tegid pilte, kohalikud aga veetsid aktiivselt aega. Üleüldse nägime seekord ja oleme varemgi märganud, et hiinlased harrastavad parkides kõikvõimalikke aktiviteete.


Mankka soi ja tanssiaskeleet sujuvat.

Siin on pandud makk mängima ja harjutatakse tantsusamme.



Tässä on lauluporukka kokoontunut yhteen. Laulun sanat on ripustettu seinälle ja vaikka kaikki eivät sävelestä ihan perillä olleetkaan, tärkeintä on yhdessä laulamisen ilo.

Laulev seltskond on kogunenud silla alla. Sõnad on riputatud seinale ja kuigi kõik ei laulnud päris samal viisil, on laulurõõm ju se tähtsaim asi.


Hyvin vakavailmeisiä miehiä, jotka välillä huusivat joitakin sanoja. Ymmärtääksemme rahankeräyslaatikko oli erästä veteraanitaloa varten. Päivämäärä lipussa viestittää Kiinan-Vietnamin sodasta, mutta mitään selkoa protestitapahtumasta emme saaneet.

Väga tõsise näoga mehed hüüdsid vahepeal mingeid sõnu. Korjanduskarp oli veteranide kodu jaoks, aga milliseid ideid propageeriti, see jäi meile selgusetuks. Kuupäev lipul on Hiina-Vietnami sõja alguspäev.






Seuraavana päivänä aurinko porotti oikein kunnolla ja puistokierroksemme alkoi orkideapuistosta. Sinne oli pieni pääsymaksu, yleensä puistot ovat ilmaisia.

Järgmisel hommikul jätkasime parkidega tutvumist, seekord juba kõrvetavas päikeses. Alustasime orhideepargist. Selles oli väike sissepääsumaks, aga üldiselt parkidesse pääseb tasuta.



Tähän aikaan vuodesta monet kasvit ja puut olivat jo lopettaneet kukintansa, mutta näinkin puisto oli viihtyisä ja kaunis. Kuulemma paras kukinta-aika on jo helmikuussa.

Maikuu on selline aeg, kus enamik puid ja lilli on õitsemise juba lõpetanud. Sellele vaatamata oli park väga ilus, rahulik ja hubane.






Kadun toisella puolella avautui kaupungin suurin puisto - Yuenxiu.

Teisel pool tänavat avanes linna suurim park - Yuenxiu.



Sen tunnetuin maamerkki on Viiden vuohen patsas, Guangzhoun kaupungin tunnus. Tarinan mukaan jumalat ratsastivat viidellä vuohella kaupunkiin ja  toivat nälänhädässä oleville asukkaille riisiä.

Keset parki kõrgub Viie jäära mälestusmärk, mis on muide ka Guangzhou sümbol. Legendi järgi ratsutasid jumalad viie jäära seljas linna ja tõid näljahädas olevatele linnaelanikele riisi.



Eikö tulekin näistä ukkeleista iloinen mieli!

Need onukesed teevad meele rõõmsaks!


Puisto levittäytyy seitsemälle kukkulalle. Siinä on siis riittävästi kiipeämistä ja portaissa kulkemista, tuossa lämpötilassa aika hikistä hommaa!

Park laiub seitsmel künkal, nii et ronimist ja treppe on palju, vett kulub ja higi voolab. Näete ju, mis palavus!


Hotellimme ikkunasta häämötti myöskin iso puisto. Minun suuntavaistollani sinne ei olisi päästy, mutta mieheni, joka seuraa aurinkoa ja ties mitä muita merkkejä, ohjasi meidät sujuvasti perille. Puisto oli aivan ihana!

Meie hotelli aknast paistis ka üks park. Minu suunavaist on selline, et ma poleks iialgi sinna kohale jõudnud, aga mees vaatab päikest ja teab mis muid märke ja oskab alati minna sinna kuhu tahab (välja arvatud pimedas - siis on kasu minust kui kaardilugejast ; ).
Park oli väga-väga kihvt!



Mummo on istahtanut penkille ja soittaa itsensä ja muidenkin iloksi. Naisryhmä nauttii tanssista. Takarivissä näkyy nainen, joka ohikulkijana yhtyi iloiseen menoon, vaikka askelia ei tuntenutkaan.

Vanamemm on istunud pingile ja mängib  enda ja teiste rõõmuks huvitavat pilli.
Naisrühm teeb tantsuproovi. Tagarivisse liitus üks möödamineja, kes küll samme ei osanud, aga keegi ei keelanud tal tantsunaudingust osa saada.




Millainen kukka sinusta tulee?
Voi sitä magnolian kauneutta!


Milline õis sinust kasvab?
Oh seda magnooliate ilu!




1 kommentti:

  1. Näyttää hauskalta, kiehtovalta ja totisesti lämpimämmältä kuin Suomessa! :)

    VastaaPoista