lauantai 16. tammikuuta 2016

Every hardship has an end...


Opiskelijapoikani harrastaa musiikkia, soittaa kitaraa, tekee ja sanoittaa itse kappaleitaan.
 Sain ajatuksen neuloa hänelle kaulaliina, johon on kirjoitettu hänen omia lauluntekstejään. Kirjaimet olisi voinut tietenkin silmukoita jäljitellen kuvioida jälkeenpäin, mutta minulle mielenkiintoisempi ja varmaan siistimpikin tapa oli toteuttaa ne neuloen.

Minu üliõpilasest poeg tegeleb muusikaga, mängib kitarri, teeb ise viisid ja sõnad.
Mul tekkis mõte kududa talle sall, millesse oleks sisse kootud tema enda laulude sõnu. Teksti oleks võinud muidugi hiljem sallile peale tikkida, aga minu jaoks oli huvitavam kududa sõnad sisse ja ilmselt ka töö jälg oli nõnda parem.Aloin suunnittelemaan. Aika paljon oli pähkäilyä  ja monta variaatiota tuli tehtyä. Kirjaimet löytyivät Pinterestia selailemalla, vaihtoehtoja oli monia. Piirsin niitä ruutupaperille, laskin ruutuja, sommittelin, mittailin...
Helpoin tapa tuntui olevan neuloa kaksi yhtä pitkää kaitaletta, toinen olisi päällispuoli, johon tulisi teksti ja toinen alapuoli, jossa voisi olla myöskin jotain kuviota. Siinä vaiheessa en vielä tiennyt, miten tulen ne yhdistämään. Sen tein kaiken lopuksi virkkaamalla kaitaleet sivuista yhteen.

Hakkasin kavandama. Tegin palju jooniseid ja erinevaid variante mustri paigutamiseks. Tähed leidsin Pinterestist, valik on seal suur. Joonistasin neid paberile, lugesin ruute, arvutasin, mõõtsin...
Tundus lihtsam kududa kaks pikka salli, millest üks oleks pealmine pool tekstiga ja teine alumine pool, kuhu võiks ka  midagi sisse kududa. Siis ma veel ei teadnud, kuidas need kaks riba ühendada, aga lõpuks heegeldasin nad lihtsalt servadest kokku.

Sopivien tekstien valitseminen ei ollut ollenkaan helppo. Nuori mies on yhteiskuntakriittinen pasifisti ja laulujen sanat ovat enimmäkseen sen mukaisia, hyvin kriittisia ja surullisiakin. Eihän sellaisia voi laittaa kaulaa lämmittämään, pitää olla jotain positiivista! Tiesin, että hän on laittanut kappaleitaan Mikseriin, sieltä sitten niitä luin ja löysin lopulta mielestäni kuitenkin aika hyviä ajatuksia.

Sobivaid tekste polnud üldsegi kerge leida. Noormees on ühiskonnakriitiline patsifist ja tema laulude sõnad on enamjaolt kriitilised ja kurvadki. Selliseid ma muidugi ei tahtunud, kaela ümber peab ikka midagi positiivselt soojendavat olema! Veerisin sõrmega järge ajades miljon korda ta laulusõnu läbi, no lõpuks leidsin enda arust täitsa häid mõtteid.Olisi ollut liian tylsä neuloa  alapuoli yksivärisenä, kitarakuvioihin sain myös apua Pinterestista. Kokonaisuus saattaa olla levoton, liikaa kaikkea, mutta minä alankin helposti rönsyilemään.
Tumma lanka on Roosa nauhan villalankaa (villa ja polyamidi), todella hyvää neuloa, ja valkoinen on Novitan Pikkusisko. Yhdessä kaistaleessa on 72 silmukkaa ja puikkokoko oli 3.

Poika oli lahjasta todella iloisesti yllättynyt. Kyllä  tekee hyvää hypätä välillä varjoni yli!

Alumise poole kudumine ühevärvilisena ei tulnud kõne alla, minule liiga igav viis. Leidsin Pinterestist teemaga sobivaid pildikesi. Tean, et tulemus on üsna rahutu, kõike on palju, aga ma kipungi kergesti üle pakkuma.
Tumehall lõng soome oma, Roosa nauha-villane, natuke polüamiidi hulgas ja valge on villane Novita Pikkusisko. Ühes ribas on 72 silma ja vardad olid nr 3.

Pojal oli kingituse üle tõeliselt hea meel. Vahel tasub ikka üle oma varju hüpata!


10 kommenttia:

 1. Tõsiselt superlahe kudum! Kujutan ette, kui palju sellega tööd oli.

  VastaaPoista
 2. Ihan mielettömän hieno kaulahuivi! Hienosti suunniteltu ja toteutettu, eikä mitään ole liikaa! Nuorimieskin on varmasti tyytyväinen!

  VastaaPoista
 3. Tuo on kyllä niin arvokas ja ihana lahja! Varmasti säilyy poikasi muistoissa, vaikka itse kaulaliina olisi jo kulunut puhki. Olet mahdottoman taitava ja idearikas. Pidän myös poikasi sanoituksista.

  VastaaPoista
 4. Ompas mahtava idea ja tyylikäs lopputulos! Taatusti mieluinen lahja.

  VastaaPoista
 5. Väga lahe sall! Tasus vaeva näha, tulemus on väga südamlik ja ainulaadne!

  VastaaPoista
 6. Aivan valtavan upea - hieno idea ja mahtava toteutus! :D Mielestäni ei ole liian levoton, ei ollenkaan.

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva idea ja varmasti lämmittää käyttäjäänsä! :)

  VastaaPoista