sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Pieni haaste/Väike väljakutse

Sain taannoin 11 kysymyksen haasteen Johannalta Kerroksia-blogista.
Haaste on kiertänyt blogeissa jo ilmeisesti aika pitkään ja otan nyt itselleni vapauden muunnella sitä tavallani ja laittaa sellaisenaan eteenpäin.
Nimittäin yksi kysymys siinä herätti erityisesti kiinnostusta: Paras lapsuusmuistosi?
Mieleeni alkoi spontaanisti nousta pieniä kuvia:
Lapsuudenajan tärkein paikka oli mummola. Minun molemmat mummolat olivat onneksi niin lähellä, että niissä olisi voinut käydä vaikka päivittäin.

Käsitööblogides liigub ringi väljakutse11 küsimusega, millele oodatakse vastuseid ja uusi küsimusi, mis läheksid ringlema. Sain nüüd ise sellise, aga kuna olen selle varemgi saanud ja see on olnud kaua ringluses, võtan endale vabaduse teha mõningaid muutusi ja saata ringlema kolm oma küsimust.
Sain küsimused Johannalt "Kerroksia"-blogist ja üks neist äratas kohe mu mõtteid, nimelt: Parim lapsepõlvemälestus?
Oma lapsepõlvest meenus spontaanselt mitmesuguseid killukesi. Lapsepõlve lemmikkoht oli vanaemade juures. Minu kõik vanavanemad elasid õnneks nii lähedal, et oleksin võinud kasvõi iga päev  seal käia.


Mummolassa paistoi aina aurinko. Mummolassa sai nukkua heinäladossa, paimentaa lehmiä, silitellä karitsoja ja juottaa kissanpentuja lämpimällä lehmänmaidolla.
Keväisin kinuttiin papalta pajupilliä, kesällä tarkistettiin päivittäin mansikkapaikat, syksy oli omena-aika ja talvisin uuni aina lämpimänä ja tähtitaivas niin kirkas, niin kirkas.
Mummolassa olivat melkein koko makuuhuoneen täyttävät kangaspuut ja peräkammarin komuutissa oli karamellien piilopaikka.
Muistan molemman mummolan jok'ikisen omenapuun paikan ja maun.

Maal paistis alati päike. Vanavanemate juures sai heinaküünis magada, käia karjas, silitada lambatallesid ja joota kassipoegadele sooja värsket piima.
Kevaditi kauplesime vanaisalt pajupilli, suvel kontrollisime iga päev maasikapaigad järgi, sügis oli õunaaeg ja talvel soojendasime end suure kuuma ahju ääres ja öötaevas oli alati kirgas ja tähti täis.
Vanaemal võtsid magamistoas kangasteljed peaaegu kogu ruumi ja tagatoa kummutis oli karamellide peidukoht.
Aiad olid täis õunapuid ja mul on meeles iga õunapuu koht ja maitse.
Näissä tunnelmissa lähden liikkeelle kolmella kysymyksellä.

1. Paras lapsuusmuistosi?
Kerro, mitä spontaanisti tulee mieleen.

2. Harrastettiinko perheessäsi/suvussasi käsitöitä?

3. Onko kodissasi vanhempiesi/ mummojen-vaarien käsin tekemiä esineitä? Laita muutama kuva.

Itselläni ei ole täällä Suomessa paljonkaan vanhempien tai isovanhempien tekemiä töitä, mutta jotain kuitenkin. Esimerkiksi

Sellises meeleolus saadan ringlema kolm küsimust.

1. Parim lapsepõlvemälestus?
Räägi, mis spontaanselt tuleb meelde.

2. Kas sinu lapsepõlvekodus või suguvõsas tehti käsitöid?

3. Kas sinu praeguses kodus on vanemate/vanavanemate valmistatud esemeid? Lisa mõni foto.

Mina pole siia Soome suurt midagi toonud, aga mõned asjad ikka on, näiteks


jotain mummon tekemää

midagi vanaemalt


ja äidin.

ja emalt.


Isä on tehnyt pienet penkit.

Isa on teinud väiksed pingid.


Miehen isovanhempien kylvövakka. Kuinka vanha se onkin!

Külvivakk on mehe vanavanematelt, kes teab kui vana!


Taulu mieheni toiselta vaarilta, joka oli taidemaalari.

Maal on mehe kunstnikust vanaisalt.

Laitan ne kolme kysymystä eteenpäin muutamalle blogille. Laittakaa omia muistoja ja viekää halutessanne haaste eteenpäin. Tosiaan, kaikki halukkaat voivat napata kysymykset blogiinsa.

Haaste lähtee Päivikille Piironki-blogiin ja Annikaiselle Annikainen puikoissa-blogiin. He jos ketkä osaavat kertoa perinteista ja vanhoista käsitöistä.
Lähetän haasteen myös Riitta-Sinikalle iloiseen Romulyyli-blogiin.http://romulyyli.blogspot.fi/ Hän olisi oikeastaan ansainnut värikkäimmän blogin kunniamerkin!
Laitan vielä kahdelle monipuoliselle ja inspiroivalle blogille Viroon: Yllep's handicrafts ja Martaberta keskpärane käsitööblogi.
Kannattaa tutustua!

Saadan need küsimused mõnele blogile. Kirjutage oma meenutustest ja kui soovite, saatke küsimused edasi. Muidugi kõik teisedki, kes tahavad, võivad võtta need küsimused vastu.

Küsimused lähevad kahele blogile, kes oskavad traditsioonidest ja vanadest esemetest paljugi rääkida: Päivikki ja "Piironki"-blogi ning "Annikainen puikoissa".
Saadan küsimused ka blogisse, mis alati tuju rõõmsaks teeb: Riitta-Sinikka "Romulyyli". Temale peaks tegelikult andma kõige värvikirevama blogi aunimetuse!
Veel saadan küsimused kahele mitmekülgsele ja inspireerivale blogile Eestis: "Yllep's handicrafts" ja "Martaberta keskpärane käsitööblogi".
Tasub tutvuda!


4 kommenttia:

  1. Kiitos! Vastaan, kunhan selviän sukulaisvierailusta.

    VastaaPoista
  2. Ihanat mummolamuistot! <3 Kiitos bloginvinkeistä. :) Ja muuten myös Norsunhoitajien lapset -kirjavinkistä! Se on vielä kesken, mutta osaan jo sanoa, että pidän siitä kyllä.

    VastaaPoista