sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Madrid


Vietimme mieheni kanssa hiihtolomaviikon viisi päivää Madridissa. Aurinkoinen sää hellii valolla, lämpöasteita noin + 12, välillä tosiaan aika viileä tuuli. Ensimmäiset kukinnatkin nähtiin. Monta mielenkiintoista paikkaa tuli katseltua.

Veetsime kevadvaheaja viis päeva koos mehega Madriidis. Ilmad olid päikselised, sooja umbes + 12 kraadi ringis, vahepeal küll üsna vinge tuul. Esimesed õied olid avanenud. Jõudsime läbi käia mitmed huvitavad kohad.
Kuninkaanlinna - Palacio Real.
Sisällä ei saanut valokuvata, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuo paikka on. Kun jättää sivuun luokkaerot ja köyhiä sortavan pröystäilyn, palatsin kokoelma on täynnä upeita taide-esineitä ja gobeliinejä. Huoneet esittävät monia tyylisuuntauksia, olisi kovasti tehnyt mieli kuvata yksityiskohtia nukkekotisisustamista varten.

Kuningapalee - Palacio Real.
Siseruumides ei tohtinud pildistada, aga koht väärib igal juhul külastamist. Kui jätta  kõrvale klassivahed ja asjaolud, et rikkused on loodud vaeste alistamisega, tekitavad palee kunstiväärtused ja gobeläänid suurt imetlust. Ruumid olid sisustatud erinevates stiilides ja mul mõlkus kogu aeg meeles, kuidas mitmeid detaile võiks kasutada nukumaja dekoreerimises. Küll oleks tahtnud pilti võtta.


Palatsin aukiolla sijaitseva Asekammio on ainutlaatuinen koko maailmassa. Missään muualla ei näe sellaista määrää ritareiden haarniskoita ja muita varusteita. Kaikessa painavuudessaan ja kömpelyydessään olivat ne myös hurjan kauniita koristuksineen. Kuinka paljon sellainen koristelukin vei aikaansa, vaikka sillä ei ollut mitään merkitystä käytännöllisyyden kannalta! Olen usein sanattomana entisaikojen ihmisten kauneudentajun edessä.

Paleeväljakul asub kogu maailmas ainulaadne Relvakamber. Mitte kusagil mujal pole nii rikkalikku raudrüüde ja muu varustuse kollektsiooni. Lisaks sellele, et raudrüüd on rasked ja ebamugavad, on nad ka uskumatult uhkelt kaunistatud. Kui mõelda, et lõpptulemuse seisukohalt pole ju kaunistustel mingit rolli ja kui palju aegagi kulub metalli graveerimisele, võib ainult imetleda tolle aja inimeste vajadust luua ilu!


Palatsin vieressä on komea katedraali Catedral de la Almudena. Katsokaa, kuinka erikoiset kattomaalaukset!

Palee kõrval asub uhke katedraal Catedral de la Almudena. Vaadake, kui huvitavad ja erilised on laemaalingud!Plaza Mayor - kaupungin tärkein aukio.

Plaza Mayor - linna kõige tähtsam väljak.
Tässä koristeellisessa rakennukessa Villa Rosassa kävimme katsomassa flamencoesitystä. Minulla ei oikein ole vertailukokemusta, mutta kyseinen esitys oli henkeäsalpaava ja kylmiä väreitä synnyttävä eli kaiken kaikkiaan todella laadukasta!

Selles kaunite maalingutega ehitises Villa Rosa käisime vaatamas flamencokontserti. Mul pole võrdluseks samataolist kogemust, aga see etendus oli igal juhul ahhetamapanev ja eriti kõrgetasemeline. See, kuidas esinejad oma rolli sisse elasid, tõi külmavärinad ihule.Katukuvaa ja ikkunashoppailua.

Tänavapildikesi ja vaateaknaid.
Madridin ylpeys - Pradon taidemuseo. Siinä saimme kulumaan usean tunnin, kokoelma on sen verran vaikuttava.
Oli mukavaa nähdä museossa monia koululaisryhmiä, enimmäkseen ala-asteen ikäisiä. Sen lisäksi, että pienet koululaiset tiesivät hyvin, miten museossa käyttäydytään, olivat he myös uteliaita tutkimaan tauluja ja esittämään opettajille kysymyksiä ja mielipiteitä. Taidekasvatus näyttää olevan tärkeä!
Kierroks(i)en päätteeksi olivat jalat niin kipeinä, että cappucinot museon kahvilassa tulivat todella tarpeeseen.

Ainoa vastoinkäyminen tapahtui paluumatkalla. Aamukuudelta, kun saavuimme kentälle, ilmoitettiin, että Norwegianin lento Helsinkiin on peruuttu. Mitään neuvoja tai ohjeita ei annettu eikä ilmainen netti kentällä toiminut. Jatkotarina olisi pitkä, sanon vaan, että lyöttäydyimme yhteen kahden nuoren naisen kanssa ja neljä päätä on neljä päätä! Maksamalla nettiyhteydestä löysimme lopulta lennon Tukholmaan, sieltä lennon Helsinkiin, sieltä olisi ollut puolen tunnin siirtoaika Oulun koneeseen, johon meillä olivat jo etukäteen ostetut liput. Juostiin täyttä vauhtia toiseen terminaaliin portille, jossa luki, että Ouluun lähtevä kone (Norwegian) on neljä tuntia myöhässä.
Loppu hyvin, kaikki hyvin: kolmelta yöllä olinkin omassa sängyssä!

Madriidi uhkus - Prado kunstimuuseum. Veetsime seal mitu tundi, kollektsioon on niivõrd kõrgetasemeline.
Oli kena vaadata, et külastajate hulgas oli mitu õpilasrühma, peamiselt algkooliealised. Lisaks sellele, et väiksed koolilapsed teadsid, kuidas muuseumis käituda, olid nad ka uudishimulikult kunsti uurimas ja õpetajatele küsimusi esitamas. Kunstikasvatusele pannakse rõhku!
Ringkäigu lõpuks lõid jalad tuld, tass cappucinot muuseumi kohvikus kulus tõesti ära.

Ainuke tõrvatilk meepotti kukkus tagasiteel. Kui saabusime viimasel hommikul kell kuus lennuväljale, teatati, et Norwegiani lend Helsingisse on tühistatud. Mingit nõu ei antud ja tasuta internet ei toiminud. Lõime kampa koos kahe noore naisega ja neli pead on ikka neli pead! Tasulise  neti abil leidsime lennu Stockholmi ja sealt lennu Helsingisse. Vahetusaega Oulu lennukisse, millele meil olid juba piletid, jäi pool tundi. Tormasime Helsingis läbi koridoride teise terminaali lootuses jõuda viimasel hetkel lennukile. Meie väravas oli teade: Oulu minev lend hilineb neli tundi.
Lõpp hea, kõik hea: kell kolm öösel olin oma voodis!

4 kommenttia:

 1. Madrid on upea kaupunki ja siellä voisi viettää vaikka kuonka kauan upeita rakennuksia ja taideaarteita katselemassa. Kuviasi katsellessa iski kaukokaipuu Espanjaan. Olipa teillä vaiherikas paluumatka, onneksi saitte lennot hyvin järjestettyä!

  VastaaPoista
 2. Teillä on ollut upea loma! Onneksi vastoinkäymiset tulivat vasta kotimatkalla, eivätkä päässeet pilaamaan lomatunnelmaa.

  VastaaPoista
 3. Nii tore, ilusad pildid ja mõnusat lugemist. Elasin kaasa. :)

  VastaaPoista
 4. Iloista pääsiäsitä!
  Edellisessä postauksessa esittelemäsi meadow Grass on ihana! Se on juuri sellainen malli, jota olen etsinyt. Taytyy kipittää Ravelryyn laittamaan se muistiin.

  VastaaPoista