keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Taas kelpaa/Kõlbab jälleYritän aina välillä katsella kriittisesti neulehyllyjeni sisältöä ja kysyä itseltäni, miksi joku neule lojuu jo pitkään käyttämättömänä. Sellaisille olen keksinyt erilaisia ratkaisuja: purkuun, kirpparille, tuunaukseen tai käyttöön vaan!
Tässä puserossa on alusta asti häirinnyt hihat. Pituus on väärä eikä neulos kaipaa keskellä kulkevaa reikäkuviota. Kai minä silloin pidin sileän neulomista liian pitkästyttävänä.
Puserossa käytettyä Gedifran Riana lankaa myytiin sekä ohuempana että myös puolet paksumpana (50 gr vain 30 m!). Vartalo-osuus on siitä paksummasta, hihat ja kaulus ohuemmasta. Jäljellä oli vain pari kerää paksumpaa. Purin hihat kokonaan, poimin silmukat kädenteiltä puikoille, neuloin sileää niin pitkälle kuin lankaa riitti ja tein paksummasta hihansuut. Sain juuri ja juuri oikean pituuden.
Kokonaisuus näyttää nyt järkevämmältä, vaikka käyttöä tuskin keväällä enää on.

Proovin aeg-ajalt silmitseda oma kampsuniriiuleid kriitilise pilguga ja küsida endalt, mis on põhjuseks, et mõni kudum on täiesti unustusse jäänud. Otsin siis lahendusi: üles harutada, ära anda, millekski muuks tuunida või siis lihtsalt selga panna!
Selle kampsuni kõige häirivam detail on olnud varrukas. Vale pikkus ja auguline muster piki varrukat on ka täiesti ebasobiv sellisele paksule koele. Eks ma tol ajal mõtlesin, et liiga igav labast kudet kududa.
Džemper on kootud kahe jämedusega Gedifra Riana lõngast. Jämedam muide sisaldab ainult 30 m 50 grammis! Peenem oli otsas ja jämedat paar kera alles. Harutasin varrukad üles, korjasin käeaugust silmad vardale ja kudusin nii kaua kuni lõnga piisas. Lisasin paksemast lõngast varrukaotsad ja pikkus tuli just ja täpselt välja.
Igal juhul parem tulemus, kuigi kevad ei kutsu enam nii sooje riideid kandma.Olin käymässä äidin luona.
Kevään varmaat merkit näkyvät!

Käisin emal külas.
Kevademärgid on selgelt näha.


Ostoksillakin poikkesin ja siinä unohtui järkevä ajattelu. Ostin taas lisää Rowanin Felted Tweediä. Sitä on nyt puolentoista kilon verran(joo, ihan hullua!). Kuvittelen neulovani mekon ja takin. Silloin joskus, kun keksin, miten yhdistän värit. Kirjoneuleesta tulisi liian paksu ja intarsia pätkisi harmittavasti langat. Raitoja?
Sortumisen yksi syy oli hinta: Kun meidän paikallisessa lankakaupassa se kipuaa yli 9 euron, niin tallinnalaisessa Wool & Woollenissa kerä maksaa 5.20. Miten olet ostamatta?

Tegin ka mõned mitte just läbimõeldud ostud. Ostsin nimelt jälle Rowanin Felted Tweed lõnga. Mul on seda nüüd  pooleteise kilo võrra (tean, täitsa hull!). Kujutan ette, et sellest tuleb kleit ja kampsun. Kunagi tulevikus, kui saan idee, mismoodi värvid ühendada. Mitmevärvilise mustriga tuleks liiga paks, intarsia aga jupitab lõngad kahetsusväärselt  ära. Võib-olla triibud?
Mõtlematuse üheks põhjuseks oli hind. Kui meie kohalikus lõngapoes ületab see lausa 9 eurot, siis Wool & Woollenist sai kera kätte 5.20-ga. Jäta siis ostmata!

8 kommenttia:

 1. Väga õige jutt. Ning mõnusad tokid reas.

  VastaaPoista
 2. Hienosti tuunattu neulepusero, vaikka pidin kyllä tuosta alkuperäisestäkin. Onpa noissa langoissa huima hintaero, olivatko langat Virossa alennuksessa vai onko normaalihinta noin paljon pienempi? Tuossa tilanteessa on tosiaankin ihan pakko ostaa, sehän on selvää säästöä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan normaalihinnasta oli kyse. Siellä tosiaan langat ovat edullisempia kuin Suomessa, vaikka täälläkin huomaa eri liikkeissä joskus huimia hintaeroja.

   Poista
 3. Kivannäköinen tuli puserosta uusilla hihoilla! Ja kiva idea käyttää neuleessa eri vahvuisina samaa lankaa.

  VastaaPoista
 4. Hieno pusero!
  Kevät näyttää selvästi tulleen sielläkin.

  VastaaPoista
 5. Erittäin järkevää hieman uudistaa ja muokata käyttämättömäksi jäänyttä neuletta. Toki se vaatii viitseliäisyyttä, mutta on kannattavaa. Pidän puseron väristä ja Rowanin langat on niin ihania!

  VastaaPoista
 6. Paremman näköinen ja varmasti käyttökelpoisempi nyt noilla pitemmillä hihoilla, vaikkei tuo eka versiokaan hullumpi ollut. =)

  VastaaPoista
 7. Tuunaus kannatti! :)
  Rowanin felted tweed on niin ihanaa, että varmasti tulee käytettyä. Itse teen juuri broken seeds -pintaneuletta kahdella värillä, kun haluan villatakkiin vähän elävyyttä ja väriä, mutta en kirjoneuleen paksuutta enkä tällä kertaa raitoja. :)

  VastaaPoista