tiistai 15. elokuuta 2017

Löytöretkellä Latviassa/Ei saa me läbi Lätita...

En tiedä, miten suomalaiset, mutta luultavasti virolaisista ihan jokainen on joskus käynyt Latviassa. Tunnemme ainakin Riian, mutta myös  Siguldan sen kansallispuistoineen ja Turaidan linnoineen. Moni meistä on vieraillut useissa muissakin kaupungeissa. Yksi tärkeä alue on itselläni ollut valloittamatta ja se on Länsi-Latvian Kurzeme eli Kuurinmaa. Tänä kesänä  käänsimme auton nokan sinnepäin.

Tõenäoliselt on iga eestlane käinud elus korra või mitugi Lätimaal. Riia linn on tuttav ja teadagi Sigulda oma rahvuspargi ja Turaida lossiga. Piiriäärsed inimesed käivad Apes, Aluksnes või Cesises nagu naaberlinnas, Läti Valkast rääkimata.
Kõik need linnad ja mõni muugi on minulegi tuttavad, aga täiesti avastamata on olnud Kuramaa. Sel suvel suundusime sinna ja saime kuhjaga elamusi.

On pikkukaupunkeja, jotka eivät puhuttele millään tavalla ja on sellaisia, joille on lahjoitettu runsain määrin kaikkea kivaa ja kiinnostavaa. Sellainen nähtävyyksien kaupunki on Kuldiga. Mitä mieltä olette: vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. 1700-ja 1800-luvun rakennuksineen se on parhaiten säilynyt pikkukaupunki Baltiassa.

Mõnele väikelinnale on jagatud kamaluga igasugu põnevaid vaatamisväärsusi ja üks nendest on kindlasti Kuldiga. Või mis te arvate: 17.-19.saj. säilinud vanalinn on kantud Unesco kultuuripärandi nimistusse.  See on Baltimaade kõige paremini säilinud väikelinn.

Vanha tiilisilta vuodelta 1874 on pisin tiilisilta Euroopassa - 164 m.

Vana võlvidega tellissild on Euroopa pikim tellissild: 164 m, ehitatud 1874.a.Venta-joen koski on Euroopan levein luonnollinen vesiputous, päästä päähän tulee käveltyä 249 m.

Kuldigas Venta jõel asub Euroopa kõige laiem looduslik juga, tervelt 249 meetrit saab ühest otsast teise kõndida.
Eikä siinä kaikki: Latvian korkein vesiputous on päättänyt  valita asuinpaikakseen tämän kaupungin.

Nagu sellest oleks veel vähe, on siin linnakeses end sisse seadnud ka Läti kõrgeim kosk - 4,15 m.Kapeampi Aleksupite-joki virtaa rakennusten välissä - Kuldiga on siis Latvian Venetsia!

Majade seinu puudutades voolab Aleksupite jõgi - Kuldiga on Läti Veneetsia!

Tässä ei ole prinsessanlinna, vaan Kuldigan raatihuone.

See pole muinasjutuloss, vaid Kuldiga raekoda.
Pyhän Katariinan kirkko.

Püha Katariina kirik.Pyhän Annan kirkko. Haikara esittää tuuliviiriä - onhan sieltä hyvät näkymät!

Püha Anna kirik. Toonekurg troonib tornitipus nagu Vana Toomas - kindlasti suurepärased vaated!Tältä näytti yöpymispaikkamme Kuldigassa: Baznicas ielas apartments. Voin lämpimästi suositella!

Selline oli meie ööbimiskoht Baznicas ielas apartments. Võin soojalt soovitada!
Tykkään kuvata vanhoja ovia. Niistä saisi jo kokonaisen kuvaalbumin.
Matka muuten jatkuu...

Mulle meeldib uksi pildistada. Saaksin nendest kokku paksu pildialbumi.
Reis muide jätkub...


2 kommenttia:

  1. Olen Latviassa käynyt kerran, mutta siitä on pitkä aika. Kauniita kuvia ja paikkoja!

    VastaaPoista
  2. Onpa maalauksellisia maisemia ja upeita, vanhoja rakennuksia. Todella tunnelmallisia paikkoja olet kuvannut!

    VastaaPoista