tiistai 6. tammikuuta 2015

Muistelua/Mõned meenutused


Matkamme on päättynyt ja laukut on purettu. Ymmärryksemme maailmasta on taas himpun verran avartunut.
Kaksi aurinkoista ja kaunista maata: Kambodzha ja Thaimaa, ensimmäinen niistä ihan uusi tuttavuus.

Maaginen Angkor hienoine temppeliraunioineen, pääkaupungin Phnom Penhin rantakadun erinomaiset ruokapaikat ja kuninkaallinen palatsi, Sihanoukvillen valkoiset hiekkarannat...

Meie reis on lõppenud ja kohvrid lahti pakitud. Maailm on saanud jälle kriipsukese võrra tuttavamaks.
Kaks päikselist ja kaunist maad: Kambodža ja Tai, esimene neist meile esmakordne kogemus.

Maagilise Angkori uhked templitevaremed, pealinna Phnom Penhi mõnusad söögikohad ja kuningaloss, Sihanoukville valged liivarannad...

Kambodzha on köyhä maa, joka on hukkua roskiin, mutta jossa ilmainen WiFi toimii hyvin jopa linja-autoissa.
Ihmisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus kaiken köyhyyden keskellä jätti jäljen sydämeen. Kuinka vähän oikeastaan tiedän tästä karmean lähimenneisyyden kohdanneesta valtiosta, punaisten khmerien hirmuhallinnon jäljistä. Kielimuurin ja epävarmuuteni takia en osannut näistä ajoista kysellä, haluaisin kyllä tietää tästä mielenkiintoisesta maasta enemmän.

Kambodža on vaene maa, ühelt poolt prügi ja prahi sisse uppumas ja teiselt poolt kõikjal tasuta WiFi, isegi liinibussides.
Inimeste sõbralikkus ja külalislahkus jätsid jälje südamesse. Kui vähe olen sellest maast ja tema verisest lähiminevikust teadlik! Punased khmerid hukkasid kaks miljonit inimest ja sellest pole kuigi kaua, 30-40 aastat!
Ma ei osanud sel teemal kellelegi küsimusi esitada, aga tahaksin sellest huvitavast maast palju rohkem teada. 

Thaimaan Ayutthaya on vierailun arvoinen historiallinen kaupunki, Bangkokin kävijöille helposti saavutettavissa, vain vajaa kahden tunnin junamatkan päässä.
Bangkokissa olin käynyt ennenkin, silloin kiertelimme paikkoja monta päivää ja saimme kaupungista hyvän kokonaiskuvan. Nyt kahden yön pysähdyksellä ei tarvinnut enää kiirehtiä paikasta toiseen, otimme ihan rennosti ilman ohjelmia ja suunnitelmia.
Minä pidän tämän miljoonakaupungin sykkeestä kovasti, sen monipuolisuudesta ja vilkkaudesta. Pystyn yllätyksekseni nauttimaan jopa Chinatownin melusta ja väenpaljoudesta.

Väsyn nopeasti shoppailuun, mutta ihailen mielelläni valtavien ostoskeskuksien modernia disainia.
Lempisushipaikkakin oli melkein entisellään.

Ajalooline Ayutthaya linnake Tais on kindlasti külastamist väärt. Bangkoki reisijatele on see kergesti kättesaadav, paaritunnise rongisõidu kaugusel.
Bangkokis olime korra varemgi käinud. Siis oli meil aega mitu päeva ja linn sai üsna tuttavaks. Seekord olime vaid kaks ööd, ei rabelenud enam ühest kohast teise ega teinud mingeid plaane. Mulle see kõikide võimalustega miljonilinn meeldib, tema pulss ja rahutus.
Tunnen end hästi isegi lärmakas ja rahvarohkes Chinatownis.
Poodides kammimine väsitab  kiiresti, aga käin meeleldi imetlemas tohutute ostuparadiiside modernset designi.
Oma tuttava sushikohagi leidsime üles. 

Lupaan päättää nyt muistelut ja palata pian neuleiden pariin, puikot olivat seurakseni pitkillä lentomatkoillakin.

Kroppa protestoi vielä kiivaasti, Oulun tämänpäiväinen  - 20 oli sille aikamoinen järkytys. Onneksi lauhtuu.

Luban lõpetada nüüd reisimuljed ja tulla tagasi käsitööde juurde. Vardad olid muidugi seltsiks ka pikkadel lennusõitudel.

Organism protesteerib veel ilmastiku vastu, tänane - 20 Oulus oli talle liig mis liig. Õnneks lähipäevadel soojeneb.

1 kommentti:

  1. Kiitos kaikista matkakuvista ja tunnelmista. Me lähdemme samoihin maihin, mutta vähän erilaiset harrastukset mielessä. Angor Watin näkemistä odotan kovasti. Kaakkois-Aasia on vaan lumoava, ja aina tuntuu että paljon jää ymmärtämättä.

    VastaaPoista