torstai 29. elokuuta 2013

Värjäyskokeiluja

Kokeilin ensimmäistä kertaa tekstiilivärjäystä pesukoneväreillä. Onnistui!
Koekanina oli Earth Collectionin pitkä valkoinen mekko, täysin käyttämätön sellainen (mitä kuvittelinkin sitä ostaessa?). Lyhensin sen ensin käytännöllisempään pituuteen, ehkä nyt sitä tulee käytettyäkin.


Keinokuitulankaan väri ei tartu, hyvä näin!


Toinen kokeilukappale oli kirpparilta aikoinaan löytynyt virkattu pusero, kaunis, mutta likaisen valkoinen.Värinä käytin Nitoria, väri Fuchsia. Ohjeen mukaan väri riittää 400 gr värjäykseen, minulla tekstiilien paino oli n. 540 gr ja siitä huolimatta värjäystulos oli hyvin kirkas, jopa liikaakin.
Värjäsin 40 asteessa ja pesin sen jälkeen tekstiilit vielä samassa lämpötilassa, pesuainetta tosiaan unohdin laittaa.
Nettivinkkien perusteella käytin väriaineen kanssa tavallista ruokasuolaa (ihan hintaeron takia), ei siis Nitor Tekstiilivärisuolaa.
Värjäystulos on ainakin tasainen ja väri sitä, mitä kuvittelin.

Voiko värjäykseen jäädä koukkuun?


Näköjään sellainenkin vaara on.

KANGAVÄRVID
Kasutasin esimest korda kangavärve, mis on pesumasinas värvimiseks. Õnnestus!
Katsejäneseks oli pikk valge puuvillane kleit, mida ma polnud kordagi kandnud (mida ma küll seda ostes mõtlesin?). Tegin selle kõigepealt lühemaks, et  oleks praktilisema pikkusega. Võib-olla, et isegi kannan kunagi.
Polüesterniidi külge värv ei hakka ja hea ongi!

Teine prooviese oli kaltsukast leidunud heegeldatud pluus, ilus küll, aga määrdunud valget värvi.

Tekstiilivärvi nimi on Nitor. Õpetuse järgi piisab pakist 400 gr materjalile, minu riideesemete kaal oli u. 540 gr ja sellest hoolimata värv jäi tugev.
Värvisin 40 kraadi juures ja pärast pesin esemed sama temperatuuri juures veel läbi, pesuainet küll unustasin panna. Netist sain nõuandeid, et koos värviga võib kasutada tavalist peensoola, polegi vaja spetsiaalset tekstiilisoola, mis on tunduvalt kallim.
Värv jäi peale ühtlaselt ja toon oli ka see, mida ette kujutasin.
Kas värvimisest võib sattuda sõltuvusse?
Selline oht on vist olemas.

10 kommenttia:

 1. Ihanan pirteät "uudet" vaatteet. Mahtava väri tuo pinkki : )

  VastaaPoista
 2. Kyllä. Siihen voi jäädä koukkuun. Itse en ole jäänyt, mutta olen sivusta seurannut useampaakin onnellista hurahdusta :D

  VastaaPoista
 3. Ihanat värit! :) Kyllä siihen värjäämiseen voi todellakin jäädä koukkuun... Muakin himottaisi nuo pesukonevärit, joskin mulla on huonoja kokemuksia pesukoneessa värjäämisestä, mutta voihan niillä värjätä kattilassakin. Mulla on jotain iänikuisia Dyloneita kaapissa, aattelin kokeilla värjätä niillä jossain vaiheessa lankaa. :)

  VastaaPoista
 4. Ei voi olla totta :O
  Minä värjäsin tänään kaksi juttua ja tuota samaa sävyä :D

  VastaaPoista
 5. Pesukonevärjäys on kyllä niin kätevä juttu että helposti voi jäädä koukkuun! Helppo tapa uudistaa vaatteet taas käyttöön, kuten esimerkkisi hyvin todistavat.

  VastaaPoista
 6. Tosi kivan pirteän värisiä. Minullakin yksi tunika on odotellut värjäystä jo pari vuotta. Ehkä pitäisi vaan uskaltautua värjäämään...

  VastaaPoista
 7. Haa, ihanan pinkkejä vaatteita :D

  VastaaPoista
 8. Onpas hyvä värjäystulos! :)

  VastaaPoista
 9. Hei kiitos postauksesta. Minulla mustavalkoinen villatakki ja haluaisin siitä vaaleanfuksia-mustan ja ostin tätä väriä, laitan vain vähemmän (puolet?) suositellusta määrästä. Kyllä värjäykseen voi jäädä koukkuun, olen löytänyt myös kirpparilta paljon hyviä vaatteita jotka saaneet uuden elämän värillä.

  VastaaPoista
 10. Minä ainakin olen ihan koukussa. Ostan kirppareilta hyvälaatuisia kodintekstiilejä jotka eivät ole keinokuituja, värjään niitä pinkiksi ja vihreäksi, tämän hetkinen sisustusmväri kotona ripauksella valkoista. Monta vaatettakin olen menestyksellä värjäillyt. Käytän myös kaupan tavallista ruokasuolaa.

  VastaaPoista