keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Japanilaisia kiemuroita


Pusero on valmistunut jonkin aikaa sitten, joko valo ei ole riittänyt kuvaamiseen tai on kuvaaja ollut muualla. Harmi, kun kuvat ovat epäselkeitä ja väri näyttää liian kirkkaalta.
Ohje oli vain japaninkielinen, kaaviopiirros kuitenkin niin looginen, että kyllä sen ymmärsi.
Muutin hieman kuvion asettelua ja jätin jotain pientä pois.


Ihmeellistä, miten joillakin on taitoa kehitellä niin hienoja kuvioita! Vaikea sen neulominen ei ollut, mutta näpertelyä ihan riittävästi, varsinkin kun lanka oli aika ohutta.

Holstin lanka oli minun makuuni hiukan karhea neuloa. Kylvyssä se pehmeni eikä kutita yhtään, minä vain haluan nauttia neulomisen tunteesta, langan soljumisesta sormien välissä ja pidän enemmän pehmeämmästä koostumuksesta.
Sen riittoisuus on kyllä kehumisen arvoista. Kun etu- ja takakappaleeseen oli käytetty melkein 130 grammaa, olin aivan varma, että joko teen puolipitkät hihat tai tilaan lankaa lisää. Näin siinä vaan kävi, että loput 70 grammaa riitti kuin riittikin kahteen hihaan.Malli: Japaninkielinen kirja Let's knit series 16

Lanka: Holst Garn Supersoft (100% wool)

Puikot: 3,0     Menekki: 193 gr

Kun olin nuori, Virossa ei myyty muuta kuin kotimaista villalankaa. Se oli aika karhea ja kutittava ja haisi lampaalle. Villan rasva tuntui sormissa ja lanka kannatti pestä jo ennen neulomista. Toisaalta pesussa se pehmeni mukavasti ja oli myöskin hyvin lämmin.
Itse asiassa lankaa ei myyty kaupassa, vaan villanvaihtopisteissä, joka oli onneksi meidänkin kylässämme. Sinne siis vietiin lampaanvillaa, se punnittiin  ja painon mukaan sai ostaa edullisesti lankaa. Meillä ei ollut villasta puutetta, molemassa  mummolassa oli lampaita ja äiti suostui ostamaan lankavyyhtejä neulomuksiani varten niin paljon kuin tarvitsin.
Jonkun verran myytiin värjättyäkin lankaa, piti vaan olla nopea ottamaan selvää, milloin uusi lankalähetys saapuu. Halukkaita villanvaihtajia oli paljon, koska käsitöitä tehtiin ahkerasti.

Nykyään nautin eniten merino- ja silkkilangoista, käytän karheaa lampaanvillaa aika harvoin. On minulla tallessa neuleita 80-luvulta, ei tuon aikaisessa langanlaadussa ole valittamista.


JAAPANIPÄRASED KEERUD
Džemper on valminud mõnd aega tagasi, aga pildistamistingimused on kehvad: kord on valgust liiga vähe, kord on piltnik kusagil mujal. Kahjuks pildid on ähmased ja värv liiga terav.
Õpetus oli ainult jaapani keeles, aga mustrijoonis seevõrd arusaadav, et hakkama sain. Tegin mustripaigutuses mõned väikesed muudatused.
On see küll imeline, et keegi oskab välja mõelda selliseid uhkeid mustreid! Kududa polnud seda raske, aeglasevõitu küll, sest lõng oli üsna peenike.
Holsti lõng oli minu sõrmede jaoks karedavõitu, kuigi pesu järel pehmenes kenasti ega sügele üldse. Mulle on lihtsalt kudumise tunne nii tähtis, nauding lõnga libisemisest sõrmede vahel. Armastan pehmemat lõnga.
Lõnga piisavus väärib küll kiitust. Kui esi-ja tagatüki peale oli kulunud kokku 130 grammi, olin kindel, et teen poolpikad varrukad või tellin lõnga juurde, aga läkski nii, et varrukate peale kulus kokku vaid 70 grammi!

Kui olin noor, ei müüdud Eestis muud kui  lambavillast lõnga. See oli ju üsna kare ja sügelema ajav ja haises lamba järgi. Mäletate neid villavahetuspunkte, kust lõnga osta sai. Meie külas oli õnneks selline. Villa oli ka piisavalt, sest mõlemal vanaemal oli lambaid ja ema nõustus mulle lõngavihte ostma niipalju kui vajasin. Vahel oli ka värvilist lõnga saada, pidi aga tõttama kiirelt kohale, kui uus lõngalast saabus, sest tahtjaid oli palju.

Tänapäeval naudin kõige rohkem meriino- ja siidilõngu ja kasutan maavillast üsna harva. Mul on alles mitmeid kudumeid 80-ndatest aastatest, vastupidav on omaaegne lõng olnud kindlasti!

17 kommenttia:

 1. Voi kun on kaunis. Ja on kyllä ihme, että noin vähästä lankamäärästä tulee noin kaunis pusero. Kyllä merinovilla ja silkki ovat hyvä yhdistelmä ja pelkkä merinovillakin on ihanaa iholla. Neulonkin puseroit pelkästään niistä, etteivät kutita ihoa.

  VastaaPoista
 2. Kylläpä tuli kaunis pusero! Kiva tarina villanvaihtopisteistä. :)

  VastaaPoista
 3. Suuritöinen pusero,mutta oli kyllä vaivan arvoinen Lopputulos on upea Minä ihailen sinun kätttesi jälkiä ja kärsivällisyyttäsi suuritöisissa neuleissa

  VastaaPoista
 4. Tuo on todella kaunis! Kyllä ne japanilaiset osaa vaan suunnitella ihania neuleita. Langan väri on upea!

  VastaaPoista
 5. Ihanan upea neule.Olet sitkeästi käynyt täysin vieraskielisen ohjeen kimppuun. Hatun nosto siitä. Pitsineuleet tuossa puserossa ovat aivan ihanat. Olen kanssa rakastunut noihin kaikkiin Holstin lankoihin. Olen neulonut niistä jo melkein yksistään pidemmän aikaa. Oli myös ihana kuulla miten erilainen kulttuuuri naapurissa oli vielä ihan lähihistoriassa. Valikoima ilmeisesti oli suppeahko, mutta tuo vaihtosysteemi kuulostaa tosi hyvältä. Sinulla on ollut samanlainen äiti kuin minulla siinä suhteessa että on kannustanut tytärtään käsitöihin ja pitänyt lanka- ja tarvikevarastot sellaisena että aina on ollut saatavilla lankaa mistä neuloa.

  VastaaPoista
 6. No onpas ollut riittoisaa lankaa! Kuviot ovat kyllä todella kauniita. Ja pidän myös tuosta väristä, kuvissa se näyttää juuri sellaiselta oranssilta, josta tykkään kovasti.

  VastaaPoista
 7. Hei Ingi! Tykkään blogistasi ja siksipä lähetin sinulle syyshaasteen:
  http://herkkujajaneulehuveja.blogspot.fi/2013/11/syyshaaste.html

  VastaaPoista
 8. Kaunis malli.
  Tuota samaa lankaa olen ihastellut. Kiva juttu kun kerroit siitä kokemuksesi.

  VastaaPoista
 9. Minä olen ja pienestä lähtien ollut omista lampaista saadun villan käyttäjä. Osan äiti ja mummo kehräsivät itse rukeilla ja osa lähetettiin johonkin kehräämöön ja vaihdettiin värjättyyn lankaan. Mustia ja valkoisia lampaita oli aina.
  Kun tulin aikuiseksi ja pääsin tienaamaan, niin en paljon villalankoja ostellut. Ostin puuvillalankoja ihan tuonne 90-luvulle asti ja neuloin niistä. Sitten 2000-luvulla innostuin taas villasta. Nyt ostan enimmäkseen kanssa merino- ja silkkisekoituksia.

  VastaaPoista
 10. Ihana neule ja mukava tarina nuoruusvuosiesi lankavalikoimasta. Onhan se hieman erilaista nykyään, kun lankaa voi tilata vaikka toiselta puolelta maapalloa, kaikkia laatuja ja kaikkia värejä!

  VastaaPoista