torstai 19. kesäkuuta 2014

Nappilistat/Nööbiliistud

AlleRaa kirjoittaa blogissaan Needles & Pins tavasta neuloa napituskaitaleet yhtä aikaa etukappaleiden kanssa ja pohtii, miten ne voisi neuloa niin, ettei niistä tulisi liian tiukkoja tai löysiä.
Aihe alkoi mua sen verran kiinnostamaan, että kaivelin esiin muutamia sillä metodilla neulottuja ja paljon pidettyjä takkejani. Täytyy sanoa, että kokemukseni mukaan sellaisetkin nappilistat pysyvät hyvin kuosissaan.
Esimerkiksi näissä takeissa on nappilistat ainaoikein neuletta. Koska neulomiskäsialani on aika löysä, joudun kiinnittämään erityistä huomiota ensimmäiseen silmukkaan, siitä tahtoo helposti tulla liian löysä.
AlleRaalla on tähänkin hätään hyvä vinkki.

AlleRaa kirjutab Needles & Pins-blogis nööbiliistudest, mis kootakse samaaegselt esitükiga ja arutleb selle üle, milline on õige viis teha liistud nii, et nad kiskuma või venima ei hakkaks.
Mind hakkas see teema seevõrd huvitama, et otsisin välja mõned omad enamkasutatud kampsunid ja uurisin neid selle pilguga, kuidas nööbiliist on vastu pidanud.
Minu kogemuse põhjal pole erilist muutust märgata.

Siin on paar ripskoes liistuga kampsunit. Kuna minu kudumisviis on lõdvavõitu, pean tähelepanu pöörama esimesele silmusele, see ei saa lõdvaks jääda. AlleRaal ongi selle kohta hea nõuanne.Jokaisella on oma tapansa tehdä napinläpeä, minä teen yleensä näin: jos nappilistassa on 8 s, neulon 3 s, päätän 2 s, neulon 3 s. Seuraavalla kerroksella luon napinläpisilmukat uudelleen. Jos käytän pieniä nappeja, yksi päätetty silmukka riittää.
Vihren takin painavat metallinapit ovat venyttäneet napinlävet isoiksi, ne menevätkin vaihtoon. Vihreä on neulottu alhaalta ylös ja ruskea ylhäältä alas.

Igaühel on oma meetodid nööbiaukude tegemiseks, mia teen tavaliselt nii: kui nööbiliistus on 8 s, koon 3 s, kahandan ületõstmisega 2 s, koon 3 s. Järgmisel real kasvatan need 2 s tagasi. Kui on väiksed nööbid, piisab ka ühe silmuse kahandamisest.
Rohelisel kampsunil on näha, et rasked metallnööbid on venitanud nööbiaugud suureks, need ongi kavatsus ära vahetada. Roheline kampsun on kootud alt üles ja pruun ülevalt alla.Näissäkin takeissa on napituskaitale neulottu yhdessä etukappaleen kanssa, tällä kertaa 1 o 1 n silmukoilla. Vaaleanvihreän kaitaleessa on vain viisi silmukkaa ja napinläpeä varten on molemmassa päätetty 1 silmukka. Joustimen nurjan silmukan kohdalle asettuva napinläpi on melkein näkymätön.

Nende kampsunite nööbiliistud on kootud sooniku põhimõttel. Helerohelises on nööbiliist näiteks 5 s laiune, nööbiaugu jaoks olen kahandanud ühe silma ja kuna see tuleb pahempidise silma kohale, jääb ta praktiliselt peitu.


Tästä takista puuttuu varsinainen nappilista kokonaan. Tein etukappaleista napituskaitaleen verran eli 9 s verran leveämmät, mitä ne olisivat, jos nappilistat neulottaisi erikseen. Taitettu reunus antaa napakkuutta. Kaikki on siis neulottu yhdessä ja napinläven kohdalla näin: neulo 3 s o, päätä 3 s (napinläpi), neulo 3 s o ja 1 s n (taitekohta), sitten 3 s etukappaleen kuvion mukaan, päätä 3 s, 3 s kuvion mukaan, kuvio jatkuu. Seuraavalla rivillä on napinläpisilmukat luotu uudelleen. Reunuksen olen kiinnittänyt käsin ompelemalla.
Mahdollisuuksia on todennäköisesti loputtomasti.

Sellel kampsunil polegi nähaolevat nööbiliistu. Esitükid on nööbiliistu võrra ehk 9 s laiemad, mida nad muidu oleksid. Äär on tugevuse andmiseks sissepoole keeratud. Kõik on niisiis kootud korraga, nääbiaugu kohal sedaviisi.  3 s par 3 s kahand. nööbiauguks, 3 s par, 1 s pah keeramiskoht, 3 s mustri järgi, 3 s kahand, 3 s mustrit ja jätka mustri järgi. Järgmise real loon nööbiaugu silmad uuesti. Serv on lõpuks käsitsi kinnitatud.
Võimalusi on ilmselt lõpmatult.

7 kommenttia:

 1. Suur tänu ülevaate eest! Kas otsus, millist nööbiliistu teha, sõltub ka lõnga jämedusest või koostisest? Tagasikeeratavat paksu lõngaga muidugi ei teeks.
  Blogides või Ravelrys kudumeid vaadates olen vahel mõelnud, et tahaks mõnd asja uuesti vaadata, kui teda on juba kantud ja pestud. Tavaliselt sellest ei räägita, kuid oleks huvitav näha, kuidas lõng ja muster käitub.
  Sinu kudumid on kõik väga heas vormis :)

  VastaaPoista
 2. Mainio otanta eri tavoin toteutettuja listoja. Olivat kyllä takitkin kauniita:)

  VastaaPoista
 3. Voi kun kauniita neuleita, kaikki !
  Oikein hyvää juhannusta, muista pukea kunnolla päällesi, jos menet kokolle :)

  VastaaPoista
 4. Jos joskus minäkin saisin tehtyä neuletakin, tiedän nyt ainakin enemmän nappilistoista, kiitos vinkeistä. Kauniita neuleita!

  VastaaPoista
 5. Juuri tämmöisiä vinkkejä me vähän lahjattomammat neulojat tarvitsemme teiltä taitajilta! Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Tuo taitettu nappilista täytyy laittaa korvan taakse muistiin. Minä lisään vielä yhden tavan: olen ohjeen mukaan neulonut nappilistan samaan aikaan, mutta pienemmällä puöröpuikolla.
  Pienempi pyöröpuikko roikkuu sitten matkassa, mutta sillä voi neuloa hieman tiheämmin kuin takin puikolla, ja nappilista on napakka.

  VastaaPoista
 7. Itse teen aina nappilistan yhdessä etukpleen kanssa, milloin ns. tavallisen, milloin taitetun. Aina toimii :) t. Leena

  VastaaPoista