maanantai 2. kesäkuuta 2014

Työ tekijäänsä kiittää/Töö kiidab tegijat

Italian reissun jälkeen suuntasimme energiamme aivan toisenlaisiin tehtäviin: anopin talo oli tyhjennettävää muutamassa päivässä viidenkymmenen vuoden tavaramäärästä. Jokainen, joka on vastaavaa joutunut tekemään, tietää, kuinka hurjasta urakasta on kyse, henkisesti ja fyysisesti raskaasta.
Kun ulkona oli kolmenkymmenen asteen helle, vietin minä päivän pölyn alle unohdettujen tavaroiden hautausmaalla eli saunarakennuksen ullakolla.  95 % oli täysin tarpeetonta roinaa, mutta muutaman aarteenkin löysin, esim. viisikymentäluvun käsityölehtiä.

Pärast Itaalia-reisi keskendasime oma energia täiesti teistsugustele ülesannetele. Pidime tühjendama mõne päevaga ämma maja  ja varandust oli seal viiekümne aasta jagu. Igaüks, kes on pidanud midagi sarnast oma elus tegema, saab aru, kui raske jõuproov selline on, nii füüsiliselt kui hingeliselt.

Kui väljas kõrvetas kolmekümnekraadine päike, olin mina sukeldunud saunapööningul unustatud asjade surnuaeda. Temperatuur oli vähemalt sama kõrge kui õues, aastakümnete tolmukiht sellele lisaks. 95 % kraamist oli puhas rämps, aga kaevasin välja ka mõned aarded, näiteks need viiekümnendate aastate käsitööajakirjad.

Ma olen alati imetlenud selle ajastu moodi ja neid kauneid detaile, mida rõivastes kasutati. Lõikelehed on ka alles, eii tea, kas õnnestuks mõnda mudelit  tänapäeva naisele sobitada või on kohustuslik omada sellist piitspeent vööjoont nagu igal pildil näha. Seda mul poleks kahjuks välja pakkuda.



Ompelumallit ovat upeat, olen aina ihaillut sen aikakauden vaatteiden kauniita yksityiskohtia. Pystyisikö kaavoja muokkaamaan nykynaiselle tai tarvitaanko kuvissa näkyvää ampiaisvyötäröä (jota en kyllä omista)?


Neulelehdissäkin on ajattomia malleja.
Kootud esemete hulgas leidub ka ajatuid kampsuneid.

Vaikka matkustelua on ollut paljon, käsitöille ei oikein löytynyt aikaa. Talontyhjennyshaaste imi kaikki voimat ja iltaisin olimme aivan naatteja, hyvä, jos puhumaan pystyi.
Yhdet vaivaiset rannekkeet ovat valmistunut, kylläkin tarpeelliset aamuviileydessä pyöräillessä.


Keskeneräisenä on muutakin, nyt pitää vaan osata tasapainottaa piha- ja käsitöiden välillä.

Kuigi reisidel teen tavaliselt palju käsitöid, kulus seekord aeg mujale. Majatühjendamiskatsumus võttis nii võhmale, et õhtuti olime nagu laibad, hea kui jaksas mõne sõna rääkida.
Ühed randmesoojendajad jõudsin teha, neid läheb isegi rattasõidul vaja, hommikud on veel jahedad.
Pooleliolevaid projekte on küll, aga aia-ja õuetööd suruvad peale.

Kotiin tullessani näky kuistilla oli sellainen:


Kasvien kastelija oli tehnyt työnsä hyvin, kasvit itse vaan olivat liian innokkaita.
Osaako joku sanoa, onnistuuko yli puolen metrin korkuisten ruusupapujen istutus ulos (turveruukussa ovat) tai olenko auttamattomasti myöhässä? Voiko ne täällä Oulun korkeudella edes viedä vielä ulos?

Koju tulles vaatas verandal vastu selline pilt. Minu lillekastja oli küll ülesannete kõrgusel, aga taimed ise liiga innukad. Nüüd ma ei teagi, kas üle poole meetri pikkuseid aedube saab veel välja istutada või olen lootuseltult hiljaks jäänud. Nad on ju külmakartlikud ka ja arvan, et siin Oulu kandis peaks nädalakese veel ootama.

4 kommenttia:

  1. Hieno lehtilöytö ullakolta. Ja kiva pintaneule rannekkeissa. :)

    VastaaPoista
  2. Aivan mieletön matka teillä on ollut!!! Tuota tavaranraivausprojektia olen itse tehnyt viime kesänä ja vielä tänäkin keväänä... aarteita nuo lehtesi ja samanlaisia sain itsekin talteen otettua vanhoista tavaroita. Käsityöt ovat ajattomia Kivoja juttuja sinulla täällä!

    VastaaPoista
  3. Aivan ihania aarteita nuo lehdet. Kiva kun löysit ne :)
    Mukavaa kesää ♥

    VastaaPoista