sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Asian vierestä/Kõrvalteema

Tällä kertaa en puhu käsitöistä. Asia kuitenkin askarruttaa mieltäni niin paljon, että kerron teillekin.
Olemme asuneet useita vuosia paritalossa. Pari vuotta sitten istutimme raja-aidan viereen koristepensaita. Muutama viikko sitten naapuri varoitti, että kun pensaat alkavat olla niin isoja, että joku oksa tulee heidän puolelle, niin he eivät tulee sellaista hyväksymään. Selitimme, että meitä ei haittaa, jos he leikkaavat heitä häiritsevät oksat omalta puoleltaan pois, lakikin sallii sellaisen.

Seekord ma ei kirjuta käsitööst. On üks asi, mis teeb mulle nii palju muret, et räägin sellest teilegi.
Me oleme elanud palju aastaid kahepereelamus. Paar aastat tagasi istutasime piiriaia äärde ilupõõsaid.
Mõni nädal tagasi hoiatas naaber meid, et nad on kategooriliselt selle vastu, et mõni oks kasvaks nii pikaks, et hakkaks ulatuma nende poolele. Vastasime, et nad võivad enda poolele kasvavad oksad ära lõigata, meil pole midagi selle vastu ja see on seadusega lubatud. Pari päivää sitten meitä kohtasi sellainen näky.
Kaikista viidestä pensaasta oli taitettu oksia ja jätetty kuolleena roikkumaan. Meidän puoleltamme kuten kuvista näkyy.
Olemme kestäneet ilkeilyt, nimittelyt, uhkailut, meluhaitat ja valittelut milloin mistäkin. Olemme ajatelleet, että esikuvallamme näytämme, että ihmiset voivat elää ilman riitelyäkin.
Keinot ovat vähissä.
Millainen naapurisuhde teillä on?

Paar päeva tagasi vaatas aias vastu selline pilt. 
Kõik viis põõsast olid niiviisi läbi töödeldud, oksad murtud ja  ripnema jäetud. Nagu piltidel näha, meie poolel.
Oleme välja kannatanud solvangud, hädaldamise, õelad kommentaarid, ülbitsemise ja lärmi. Oleme arvanud, et proovime oma käitumisega näidata, et inimesed võivad ka ilma tülitsemiseta elada.
Mõõt hakkab täis saama ja mõistus otsa lõppema.
Millised naabrid teil on?


Meillä on toisellakin puolella naapuri. Hänen puunsa roskaavat meidänkin pihaa, mutta mitä se haittaa, siivotaan pois. Varjostavat meidän kasvimaata, mutta mitäs siitä, se ei ole vaarallista. Ne ovat niin pieniä, epäolennaisia asioita ihmisen elämän kannalta, etten voisi ikinä alkaa sellaisesta valittamaan.
On paljon tärkeämpi, että naapuri on mukava ihminen.
On mukava olla mukava. Sitä paitsi, se ei ole edes vaikea.

Meil on teisel pool ka naaber. Tema puudest tuleb oksi ja lehti meie poolele. Mis sellest, koristame ära! Oksad varjavad valgust meie peenramaal. No mis sellest, see pole eluohtlik. Need on inimese elu seisukohast nii väikesed ja ebaolulised asjad, et ma ei läheks kunagi naabrile selle pärast kaebama.
Palju tähtsam on, et naaber on tore inimene.
On mõnus olla mõnus inimene. Pealegi, see pole üldse raske.

9 kommenttia:

 1. Lugesin 2 korda. Väga kurb lugu. Mul on kahju inimestest, kes on seestpoolt nii kurjad, et peavad selle kurjuse välja valama mille iganes peale. Ei oska ette kujutada, mis meeleolus on inimene, kes läheb põõsast rüüstama. Teeb ta seda salaja? Saab sellest pisut ajaks rahulduse? Millal saabub uus vihavalang? Ei taha mitte mõeldagi, kui näiteks võõras kass nenede territooriumile satub... kas murtakse jalad?
  MInul on toredad naabrid. Ma küll olen väga tagasihoidlik inimene ja suhtlen vähe, kuid mulle nad meeldivad ning ma usun, et olen ka naabritele täitsa talutav:)

  VastaaPoista
 2. Näen, et sellised inimesed pole ka omavahel õnnelikud ja mul on neist omamoodi kahju. Neid kummalisi tegusid on olnud päris palju, vestelda pole võimalik. Põhjused võivad tulla kusagilt kaugelt, lapsepõlvest, kooliajast, pettumustest inimsuhetes.

  VastaaPoista
 3. Aika uskomaton juttu! Meillä on onneksi ollut vain mukavia naapureita.

  VastaaPoista
 4. Olipas ikävästi oksia katkottu. Fiksu naapuri olisi leikannut siististi omalle puolelleen kasvaneet oksat pois ja se olisi ollut siinä. Meilläkin on kyllä ollut vähän samanlaisia kokemuksia: toisen naapurin olen kuullut valittavan, kuinka menidän pensaat leviää heidän puolelleen. Höh, leikkaisivat pois! Ja tien puolelta meidän pensaiden oksia oli katkottu rumasti (samoin kuin teillä), kun ne olivat kasvanett postilaatikoiden päälle emmekä olleet ehtineet niitä ajoissa leikkaamaan. Naapureista toinen tervehtii ja toinen kääntää päänsä pois, jos tulee vaikka kaupassa vastaan. Itse tervehdin kaikkia naapureita. Haasteellisia ovat nämä naapuruussuhteet... Tsemppiä teille ja tehkää vaikka rikosilmoitus, jos teitä nimitellään ym. Eihän sellainen ole sopivaa käytöstä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta aiomme pitää huolta pensaistamme. Epäilen kuitenkin, että tarina ei pääty tähän. Emme voi taata, että vaikka lomalla ollessamme joku oksa ei tunkeudu heidän puolelle. Outoa ja rasittavaa, mutta näköjään meitä on moneksi.

   Poista
 5. Sukulaisilla olis joskus vastaavanlaista ongelmaa naapurin kanssa ja selvitettiin miten homma virallisesti menee: pensasaita pitää istuttaa omalle tontille niin kauas rajasta että pystyy sen ns. "naapurin" puolenkin leikkelemään ilman että menee oman tontin rajojen ulkopuolelle. - Kuvasta päättelisin että naapuri on kurkotellut teidän puolelle katkomaan oksia! Ne olisi varmaan voinut vaan siirtää aidan toiselle puolelle niin ettei tule aidan raoista heitä häiritsemään. Ompa lapsellista käytöstä.

  VastaaPoista
 6. Tosi kurjaa! Ja naapureiltanne aivan käsittämättömän huonoa käytöstä.
  Mie asun alueella, jolla naapureita ihan vieressä ole. Lähin naapurimme tykkää kerätä romua pihalleen. Romukasat eivät ole mukavan näköisiä, mutta olemme ratkaisseet asian istuttamalla peittäviä kasveja rajalle. Tosin eivät kuuset nopeasti kasva, mutta meille riittää toivo niiden tulevasta tuuheudesta.

  VastaaPoista
 7. Kyllä tuonkaltaisia naapureita on tässä meidänkin omakoti- ja paritaloalueella. Ollaan kanssa yritetty elää sovussa, mutta välillä se ei vaan riitä toisille. Kurjaa juttua.

  VastaaPoista
 8. Uskomatonta! Onpa surullista ja harmillista tuollainen. Onneksi on niitä, jotka pyrkivät olemaan hyviä naapureita, kuten te. Jaksamista. Meillä on hyvät naapurit eikä koskaan ollut mitään eripuraa, jutellaan aina ja mietitään jos joku tekee pihallaan muutoksia. Ei olekaan näköjään niin itsestäänselvää.

  VastaaPoista