sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Messutuliaisia/Käisin käsitöömessil

Kädentaitomessut on taas täällä Oulussa. Selailin etukäteen näytteilleasettajaluetteloa ja mietin, menenkö käymään. Tuntui, että viimevuotiseen verrattuna ei ole paljonkaan uutta. Kun tiirailen enimmäkseen lankakojuja, on turha ostaa kotikaupungin lankamyyjiltä samaa tavaraa, mitä saan kaupasta ilman kympin ovimaksua.
Onneksi menin. Oli paljon tuttua, samat myyjät samoissa paikoissa, mutta oli myös kaikenlaista uuttakin. Oli paljon laadukasta käsityötaitoa, upeita oivalluksia ja hienoja värejä. Tarvikkeita ja työväineitä tuntui olevan enemmän kuin aikaisemmin, mm. mosaiikkitöihin.
Kivoja askartelutarvikkeita löysin EMMA's & MAMA's tiskiltä.

Meil on sel nädalavahetusel iga-aastane käsitöömess. Kui uurisin eelnevalt müüjate nimekirja, jäin mõtlema, kas tasub minna. Tundus, et kõik on enam-vähem sama kui eelmisel aastal. Mina käin tavaliselt lõngamüüjate valikut silmitsemas ja pole ju mõtet maksta kümmet eurot sissepääsu eest, kui müüma on tulnud ainult oma linna lõngapoed.
Õnneks läksin. Oli palju tuttavaid müügikohti, aga ka täiesti uusi müüjaid üle Soome. Oli näha palju väga kvaliteetset käsitööd, müüjad on peamiselt inimesed, kellele käsitööde tegemine on elukutse. Oli palju rõivaid, näiteks mitmes letis müüdi linaseid tuunikaid, oli keraamikat, punutisi, metallitöid, puutöid ja kõike võimalikku. Sellist kudumite valikut, mida Eesti laatadel näeb, siin ei ole, neid tuuakse kindlasti müüki novembrilõpu jõulumessile.
Õnneks oli ka hea valik igasuguseid näputöö- ja meisterdamise tarvikuid. Sellised leidsin EMMA's & MAMA's osakonnast.Lankaostoksiltakaan ei vältytty, vaikka myyjiä ei ollut kovin montaa. Tällainen dramaattinen väri pisti silmään Käsityökauppa ILO osastolla.

Ilma lõngata ma koju ei tulnud, kuigi müüjaid oli vähe. Selline dramaatiline värv hakkas silma ILO-lõngapoe osakonnas.Upein helmi on kuitenkin tämä.
Omasta mielestäni en tee kovin hepposin perustein heräteostoksia. Tätä laukkua en pystynyt käsistäni laskemaan ja vasta kotona sitä ihaillessani ja tekijän sivuja selaillessani ymmärsin, kuinka hienon taidonnäytteen olin hankkinut. Ja muuten, siinä on kolme hihnavaihtoehtoja, pisin on jäänyt piiloon.

See ost on tõeline pärl!
Enda arvates olen küllaltki kaalutlev ostja. Materiaalne varandus omab mu elus üha vähemat tähtsust, sest tundub, et kõike on piisavalt.
Seda kotti ma ei suutnud käest lasta. Kui kodus teda lähemalt uurisin ja tegija veebileheküljel käisin, tundsin tõelist rahuldust - ost on meistriteos. Ja kas märkate, selles on kolm erinevat rihma (kõige pikem on jäänud peitu).


Tässä se on, Seija Ranttilan Ságat.

Kunstnik on Lapimaalt Inarist, Seija Ranttila ja sarja nimi on Ságat.

4 kommenttia:

 1. Minäkin kävin tänään siellä ja kaikkea kivaa tarttui mukaan :)

  VastaaPoista
 2. Oi, mä olen himoinnut noita Ságatin laukkuja ihan vaan netin välityksellä! Voi olla etten mäkään pystyis irti päästämään jos hyppysiini saisin... Niin kävi viime syksynä Tampereen messuilla huopalapikkaiden kanssa! :D

  VastaaPoista
 3. Et kyllä käynyt turhaan messuilla, varsinkin kun käsivarrella keikkuu noin ihastuttava laukku.

  VastaaPoista
 4. Laukku on todella kaunis ja kiehtova. Ihastelin noita samaisia taidonnäytteitä kesällä Rovaniemellä Arktikumin myymälässä! Hieno yhdistelmä värejä ja mustavalkoista tyylikkyyttä.

  VastaaPoista