keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Suomutakki/Soomustega kampsun


Takki on valmistunut jo jonkin aikaa sitten, harmaat säät ja huono valo eivät vaan ole houkutelleet kuvaamaan.
Työvaiheista olenkin jo kertonut. Takki on neulottu palasista, jossa aina uutta varten poimitaan silmukat edellisen kahdesta sivusta. 2 + 2 joustinta neuloessa syntyvät neliöiden sijasta vinoneliöt ja pinta kohoilee kivasti.
Ohjeen mukaan olisi pitänyt neuloa kaksi etu- ja kaksi takakappaletta ja yhdistää ne ompelemalla. Minä yhdistin jo neuloessa etu-ja puolet takakappaleesta ja lopuksi yhdistin neulomalla, ei ompelemalla, keskitakaa yhteen.

Kampsun sai valmis juba tükk aega tagasi, aga ilm on olnud nii hall ja valgust vähe, et pildistamisel pole olnud mõtet.
Valmimisjärke olen juba kirjeldanud, tegemist on ruudukujuliste lapikestega, kus iga järgneva jaoks korjatakse  eelmise lapi kahelt küljelt silmad vardale. See, et kujund on pigem romb kui ruut, tuleb sellest, et kootakse 2 + 2 soonikut. Kokku kiskudes tekib huvitav kobrutav pind.
Õpetuse järgi oleks pidanud kuduma neli osa, kaks esi- ja kaks seljatükki ning kokku õmmeldes ühendama. Mina kudusin esi-ja pooled tagatükist koos ja lõpuks ühendasin selja keskosa kududes, mitte õmmeldes.


Sellaisilta kappaleet näyttivät ennen yhdistämistä. Hihoja varten poimin silmukat ja neuloin ne  ylhäältä alas. Jokaisen palasen kärki on neulottu vaaleamalla langalla, se ei näy hyvin, mutta tuo kuitenkin elävyyttä kokonaisuuteen.

Sellised nägid need kaks tükki välja enne selja pealt kokku kudumist. Seejärel korjasin üles silmad varrukate jaoks ja kudusin need ülevalt alla. Iga tüki teravam ots on kootud heledama lõngaga. Piltidel pole seda eriti näha, aga kampsuni teeb see elavamaks.



Värivalinnoista voi olla monta mieltä. Hiukan harmittaa, että ruskea reunalanka on aika karhea ja kutittaa hieman kauluksessa. Peruslanka on kyllä ihanan pehmoinen ja se on siis purettu toisesta, kertaakaan käyttämättömästäni neuletakista.
Kaiken kaikkiaan mukava neulomiskokemus, yllättävän helppokin. Voisin jopa ottaa uusiksi.

Muuten, tuosta kirjasta löytyy monia sentapaisia malleja.

Värvivalik on muidugi maitse asi. Olen veidike pettunud pruunis lõngas, see on üsna kare villane ja kõditab kaela ümber. Sinine on seevastu mõnusalt pehme. Tegemist on sellise kampsuni ülesharutatud lõngaga, mida ma ühtki korda ei kandnud.
Kokkuvõttes oli täitsa huvitav kogemus ja üllatavalt lihtne. Võiksin teha teisegi.

Muuseas, selles allpooltoodud raamatus on mitmeid põneva struktuuriga kudumeid. 

Malli/Mudel:Alison Ellen. Knitting. Colour, structure and design (Modular ribbed squares jacket)

Lanka/Lõng: Drops Baby Alpaca Silk (70% Alpaca 30% Mulberry Silk) ja jämälankoja/lõngajääke.

Puikot/Vardad: 3,0       Menekki/Kulus 400 gr



10 kommenttia:

  1. Kiva takki! :) Kiinnitin huomiota muuten sellaiseen asiaan, että ilmeisesti takki on viroksi kampsu tai kampsun? Meillähän on sellainen sanonta, että "otetaan kimpsut ja kampsut mukaan", eli olisikohan tässä taas jokin yhtäläisyys sukulaiskielien välillä? Koska muuten kyllä tuota kampsu-sanaa ei mielestäni suomen kielessä käytetä, paitsi tuossa sanonnassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mielenkiintoinen yhtälö. Takki on todellakin kampsun, en tiedä, mistä sana on tullut, onko se joku lainasana. Samankaltaisia sanoja, joilla voi olla kylläkin eri merkitys, on meillä naapureilla valtavasti.

      Poista
  2. Tore kampsun, omamoodi. Huvitav pind, struktuurne. Otsi vist andis peita ;)

    VastaaPoista
  3. Hieno tuli! Pintarakenne toimii valmiissakin takissa, tuo paljon elävyyttä.

    VastaaPoista
  4. Kaunis takki! Erilainen, Hieno :)

    VastaaPoista
  5. Onpa mielenkiintoinen rakenne. Ja varmaan aika joustava päällä, kun neulepinta on paloista tehty? Neulominen on melkein taikuutta joskus :)

    VastaaPoista
  6. Hieno struktuuri takissa neliöistä!

    VastaaPoista
  7. On todella kiinnostavan näköinen takki! (Ja tuo laukku aiemmassa postauksessa on ihan herkku!)

    VastaaPoista
  8. Tää sinun takkisi on upea kaikin puolin. Hienot väritkin.

    VastaaPoista