maanantai 22. joulukuuta 2014

Matkantekoa/Bussisõidud

Matkat kaupungista toiseen ovat taittuneet linja-autoilla. Kohtuullisen sujuvasti, sanoisin, vaikka nettikirjoituksissa on maalailtu monenlaisia kauhukertomuksia. Maantie Siem Reapista Phnom Penhiin on aika huonossa kunnossa, välillä hyppelehdimme kuin perunamaalla. Tietyöt ovat useassa paikassa käynnissä eikä matka kaikesta huolimatta ollut ollenkaan kiduttava.
Itse asiassa niin leveää jalkatilaa, kun oli Orient Express bussissa, en ole nähnyt missään muualla. Bussi oli puolityhjä, meidän lisäksi muutama paikallinen ja pieni ryhmä ruotsalaisia nuoria.

Ühest kohast teise oleme sõitnud liinibussiga. Ütleksin, et ilma probleemideta, kuigi netikirjutistes on räägitud igasuguseid õudusjutte kohvrite kadumisest ja juuksed peast puhuvast ventilatsioonist.
Siem Reapist Phnom Penhi kulgev maantee on tõepoolest kehvas seisus, vahepeal hüplesime nagu kartulipõllul. Mitmel pool on teeremondid pooleli, nii et tulevikus on sõidutingimused kindlasti paremad, aga ega nüüd ka midagi häda polnud.
Tegelikult pole ma kunagi varem näinud bussis nii palju jalaruumi, kui selles Orient Express firma bussis.
Buss oli pooltühi, meie lisaks paar kohalikku ja väike rühm rootsi noori.Tien varrella tehtiin kaksi pysähdystä, toinen ruokailua varten. Naposteltavaa olisi voinut ostaa mukaan kojuistakin. Nuori tyttö myi heinäsirkkoja ja hämähäkkejä, varmasti hyviä proteiininlähteitä, mutta jäivät meiltä tällä kertaa kokeilematta.
Mainittakoon vielä, että 314 km matkaan meni yli 7 tuntia.

Toisen reissun teimme Phnom Penhista Sihanoukvilleen isolla Sorya yhtiön bussilla.Matkantekoon meni 6 tuntia ja 230 km. Se kaksikerroksinen bussi oli ihan täynnä, matkustajien lisäksi siinä kuljetettiin riisisäkkejä ja mm. yksi mopokin mahtui kyytiin. Pelätty karaokevolyymi oli ihan siedettävä ja vaihteeksi pyörii kuvaruudulla joku Sylvester Stallone elokuva. Leppoisasti sekin matka sujui!
Bussiliput sellaisilla reiteillä ovat 6-10 $ luokkaa, hintaan kuuluu kuljetus hotellilta asemalle ja pieni vesipullo+kosteuspyyhe bussissa.

Teel tehti kaks peatust, üks neist pikem, kes tahtis, võis söömas käia. Suupisteid oli võimalik väikestest putkadest ka kaasa osta. Üks tüdruk müüs heinaritsikaid ja ämblikke, kindlasti maitsvad proteiiniallikad, aga jätsime seekord proovimata.
Lisan veel, et 314 km läbimiseks kulus ligi 8 tundi.

Teise reisi tegime Phnom Penhist Sihanoukvillesse kahekorruselise Sorya-firma bussiga. Seekord kulus 230 km läbimiseks 6 tundi. Buss oli rahvast täis ja peale mahtus ka ports riisikotte ja isegi üks motoroller.
Meid oli hirmutatud kõrvulukustava karaokega, mida terve tee käiatakse, aga asi polnud hoopiski nii hull. Muusika oli täiesti talutav ja vahepeal keerles ekraanil ka mingi Silvester Stallone film. Nii et reis sujus igatpidi normaalselt.
Bussipiletid maksavad sellistel marsruutidel 6-10 $, hinna sisse kuulub transport hotellist bussijaama ja bussis väike veepudel+niiske salvrätik.


Kambodzhan raha on riel. Yhtä lailla täällä käytetään Yhdysvaltain dollareita. 1 dollari on 4000 rieliä. Molempia voi käyttää maksamisessa yhtä aikaa. Siinä onkin aivoille raksuttamista. Esimerkiksi 1,20 dollarin ostoksen voit maksaa 1 dollarilla ja ja 800 rielillä. Jos annat esimerkiksi 2 dollaria, saat palautusrahaa 3200 rieliä. Helppoa, eikö?
Kolikoita tietääkseni ei käytetä.

Kambodza rahaühik on riel. Lisaks sellele kasutatakse USA dollareid. 1 dollar on 4000 rieli. Maksmisel võib kasutada mõlemaid samaaegselt. Siinjuures ongi ajudele tööd. Näiteks võid 1,20 dollarise ostu eest maksmisel anda dollari ja 800 rieli. Kui maksad kahe dollariga, saad tagasi 3200 rieli. Lihtne, kas pole?
Münte minu teada ei kasutata.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista matkapäiväkirjaa kirjoitat!
    Hyvää ja rentouttavaa joulunaikaa sinne!

    VastaaPoista