perjantai 12. joulukuuta 2014

Omalla tavalla/Enda moodi


Joulu on aika, joka herättää ristiriitaisia tunteita. En välitä erityisemmin pyhiin liittyvistä tavoista ja rituaaleista, siitä, että muka pitää toimia tietyllä tavalla.
Itse asiassa olemme mieheni kanssa viettäneet monet joulut matkoilla ja ulkomaille olemme pian taas suuntautumassa. Aasian maat ovat sopiva kohde tähän aikaan. Joululauluja kuulee todennäköisesti sielläkin, kuusiakin näkee monenlaisia, muttaa ihmiset eivät tungeksi kaupoissa tarpeettomien lahjojen perässä ja meidän joulupäivät ovat ihan tavallisia arkipäiviä. Lentoliput täytyy ostaa hyvissä ajoin, kun hinnat eivät ole vielä pilvissä ja matka aloitetaan ennen ruuhkapäiviä.
Kun lapset olivat vielä kotona, vietimme joulua meillä tai mummoloissa. Nyt isoina, he ymmärtävät valintamme hyvin. Tyttären anopin perhe pitää heistä hyvää huolta.

Jõuluaeg tekitab üsna vastuolulisi tundeid. Mina pole kuigi vaimustatud pühadega seotud kommetest ja rituaalidest, sellisest suhtumisest, et asjad peab tegema nii, nagu alati on tehtud.
Oleme koos mehega veetnud mitmed jõulud mujal maailmas ja tegelikult lähemegi varsti taas reisile. Aasia maad on sel aastaajal sobiv sihtkoht. Tõenäoliselt kuuleme sealgi jõululaule ja saame näha mitmesuguseid kuusepuid, aga poodides mõtetute kingituste sabas trügivaid inimesi seal pole ja jõulupäevad on nendes kultuurides tavalised argipäevad.
Lennupiletid ostame alati varakult, kui hinnad on veel normaalsed ja alustame reisi enne suurimat tunglemist.
Kui lapsed olid väiksed, veetsime jõule kodus või vanavanemate juures. Nüüd kui nad on kodust läinud, saavad nad meie mõttelaadist väga hästi aru. Tütre ämma peres kantakse nende eest head hoolt.Paistan minäkin ennen joulua pipareita, koska se on mukavaa. Teen muutaman joululahjan ja lähetän yleensä muutaman kortin.
Eurokankaasta löysin muuten kivaa lahjanauhaa.

Minagi küpsetan enne jõule piparkooke, sest mulle meeldib neid teha. Pakin mõne kingituse ja saadan mõne jõulukaardi.
Leidsin seekord Eurokangast toredat pakkimispeala.


Ymmärrän, että monilla on juuri silloin töissä kiireellisin aika. Toisaalta en tajua, miksi pitää olla kiire kotonakin ja miksi tarvitaan esimerkiksi väsyttäviä joulusiivouksia. Kuka käskee? Mitä varten?
Täytyy myös muistaa, että on ihmisiä, joille joulu on vaikeaa aikaa, surullista tai yksinäistä. On ihmisiä, jotka monesta syystä eivät vietä joulua ollenkaan.

Saan hästi aru, et mõnes töökohas on jõulueelne aeg  kõige kiirem. Seda, et koduski on kiire, ma ei mõista. Miks peab enne jõulu tegema põhjaliku suurpuhastuse? Kes määrab? Kes kontrollib?
On palju inimesi, kelle jaoks jõulud on raske aeg, kurb või üksildane. On inimesi, kes eri põhjustel ei veeda jõulu üldse.


Tämä nuori mies ei ihmisten touhuja ymmärrä. Tyttäreni lähettämän kuvan mukaan tuli teksti: "Hänen silmänsä kertovat: sinulla on täsmälleen 10 sekuntia aikaa ottaa tämä hirvitys pois!"

See noormees ei saa jõuluvaimustusest aru. Tütar saatis mulle pildi ja kõrvalolev tekst oli selline:" Tema silmad räägivad: sul on täpselt 10 sekundit aega see asi mu seljast ära koorida!"Tässä perheessä kylläkin leivotaan jouluna. Äiti tosiaan on poissa keittiöstä, lähtenyt kai jouluostoksille.
Lapsille joulu on tärkeä ja kuusen koristelu mukavaa puuhaa!
(Miniatyyrit ovat kokoa 1:12)

Selles peres tehakse küll jõulude saabumiseks ettevalmistusi.. Ema pole köögis näha, on vist läinud poodi kingitusi jahtima.
Kuuse kaunistamine on laste jaoks tähtis töö!
(Miniatuurid on mõõdus 1:12)

Viettäkäämme siis omannäköisemme joulu!
Tehdään asioita, joista aidosti pidämme. Unohdetaan sanat "täytyy" ja "on pakko".
Leppoisaa ja rauhallista Jouluaikaa, jokaiselle tavallaan!

Tehkem jõuludest omanäoline!
Tehkem neid asju, mis meile tõesti rõõmu pakuvad. Unustagem sõnad "peab" ja "on vaja".
Mõnusat ja rahulikku jõuluaega, igaühele enda moodi!


4 kommenttia:

 1. Oikein mukavaa matkaa ♥
  En minäkään jouluhössötyksestä tykkää, enkä hössötä :)
  Ihan rauhassa leivon ja siivoilen. Lapset tulevat äidin joulupöytään.

  VastaaPoista
 2. Tunnustan että olen itsekin hankkinut joulustressiä jättämällä asioita viime tippaan, mutta nykyään osaan ottaa jo rennommin. Teillä on tosi hyvä joulusuunnitelma ja nukkekotisi on aivan ihastuttava!

  VastaaPoista
 3. Viisaita ajatuksia! Minäkin olen usein ihmetellyt ihmisten pakonomaista "pitää ja täytyy sitä ja tätä" -asennetta, siitähän se stressi ja kiire tulevat. Vuoden pimeimpään aikaan vähäistä energiaa ei kannata tuhlata asioihin jotka eivät tuo iloa.

  VastaaPoista
 4. Kauniita kuvia ja suloisia miniatyyrejä! On hyvä, että jokainen viettää joulua omalla tavallaan, siten, että on hyvä mieli. Sehän se on joulun tarkoitus, se on ilon, ystävyyden ja rakkauden juhla. Jos joulumieli tulee siitä, että koko talo on puunattu, niin silloinhan se on puunattava. Jos makoilee mieluummin palmun alla, niin silloin on oltava siellä. Hyvää joulua sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista