keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Perillä/Oleme kohal

Pitkän ja väsyttävän lentomatkan jälkeen olemme saapuneet Kambodzhaan, Siem Reapiin. Sen pohjoispuolella sijaitsee Angkor Wat ja muut temppelit, pitkäaikainen haaveeni.
Alue on rakennettu muutaman vuosisadan aikan noin 1000 vuotta sitten, mutta se metsittyi jossain vaiheessa ja löydettiin uudelleen vasta 1800-luvulla.
Varasimme tutustumiseen kolme päivää, kahden ensimmäisen aikana olemme nähneet jo niin paljon, että mieli ei pysty käsittelemään valtavia mittasuhteita, upeita kaiverruksia, työn ja vaivan määrää.

Pärast pikka ja väsitavat lennureisi oleme saabunud Kambodzasse, Siem Reapi. Sellest linnakesest põhja pool asub Angor Wat ja teised templid, mille külastamine on olnud mu kauane unistus.
Kavatseme pühendada nende kultuuriväärtuste imetlemiseks kolm päeva ja esimese kahe järel võin öelda, et meeltel pole lihtne võtta vastu ja töödelda kõike, mida on nähtud: meeletud mõõtmed, rikkalik kunstipärand, arhitektuur ja ümbritsev loodus. Templid on ehitatud mõne sajandi jooksul umbes 1000 aastat tagasi. Pikka aega olid nad unustusse vajunud, kuni 19.saj. leiti nad pooljuhuslikult peidetuna metsade keskelt.Isojen kuvioiden oheella mikään ei tietenkään estä keskittymistä pieniin asioihin.
Olen jonkun verran tutkiskellut Bhagavad Gitaa. Sen tarina Pandava- ja Kaurava-sukujen taistelusta on hyvin säilynyt seinäreljeefeissä. Katsokaa näitä sotureita, notkeat kuin tanssijat!

Miski ei takista muidugi väiksemate detailide uurimist. Olen tutvunud põgusalt Bhagavad Gitaga. Lugu Pandava ja Kaurava suguvõsade vahelisest võitlusest on jäädvustatud suurtele seinareljeefidele. Sõdurid on verises võitluses, aga on kujutatud nõtketena nagu tantsijad.

3 kommenttia:

  1. Voi Ingi, kiitos, kirjoita lisää kun ehdit. Minä olen tulossa perässä tuonne Angor Watiin reilun kuukauden kuluttua. Matkakuume vain kasvaa!

    VastaaPoista
  2. Uskon, että tulet kokemaan ihania elämyksiä, minä tykkäsin kovasti!

    VastaaPoista
  3. Oi kuinka mahtavan näköistä! Ihanaa joulun aikaa teille sinne kaukomaille :)

    VastaaPoista