lauantai 23. marraskuuta 2013

Tiimalasi


Mitä tästä sanoisi?
Raitojen sekasotku tai hallittu kaaos?

Idea lähti sellaisesta kuvasta:


Minä en osaa pitää villalankatoppeja, niinpä päätin tehdä hihatkin. Sitten tuumin, että napitettava takki olisikin käytännöllisempi. Toisaalta, mitä jos laittaisin vetoketjun, ihan vaihtelun vuoksi?



Olen tehnyt aikaisemmin ehkä 2-3 vetoketjullista neuletakkia ja ymmärrän kyllä, miksi niitä näkee niin vähän. Joustava neulos ja tiukka vetoketju ei ole kovin helppo yhdistelmä, reuna lähtee helposti aaltoilemaan.


Neuloin takin etureunat i-cord periaatteella, näin reuna kääntyy vähän sisäänpäin. Vetoketjun kiinnitin käsin ompelemalla ja ompelin vielä nurjalla puolella vetoketjun reunan kiinni neulokseen. Nurjalla puolella voisi vetoketjun ehkä piilottaa sopivalla nauhalla: kun takkia pitää auki, tuokin puoli voi välillä näkyä, mutta minun silmää se ei häiritse.



Koska tulos on minun makuuni hiukan levoton, selailin vertailun vuoksi muita Noron malleja.

Niin, pitäisikö liukuvärjätyn langan raitojen asettua symmetrisesti takkien etukappaleissa, hihoissa, sukissa


tai annetaanko värien asettua sattumanvaraisesti ihan kuin lankojen itse päättää?



Mitä mieltä olette?

Malli: Hourglass Top, Noro Knitting Magazine spring/summer 2013 + oma sovellus

Lanka: Noro Flower Bed (35% silk 35% mohair 30% wool)

Puikot: 3,0            Menekki 290 gr

LIIVAKELL
Mida ma selle kampsuni kohta ütleksin?
On see nüüd triipude segapuder või kontrolli all olev kaos?

Sain idee Noro-ajakirja ühelt pildilt, kus esitleti liivakella kujulist toppi. Mina ei oska kanda villaseid riideid, mil pole varrukaid, niisiis otsustasin teha varrukadki. Siis tuli mõte, et teeks eest nööbitava, see on praktilisem. Aga miks mitte teha lukuga, vahelduse mõttes?
Olen teinud oma elus vist 2-3 lukuga kampsunit ja saan aru küll, miks neid nii vähe näeb. Kudumi veniv pind ja venimatu tõmblukk pole just kõige lihtsam kooslus.
Kudusin esitükkide servad i-cord põhimõttel, nii need keeravad veidi sissepoole ja serv paistab ühtlasem. Luku õmblesin külge käsitsi tavalise niidiga ja lõpuks ka pahemalt poolt selle servad väikeste pistetega kinni. Luku võiks pahemalt poolt peita näiteks sobiva paelaga, kampsun on vahepeal eest lahti ja pahem pool võib näha olla, aga mind tulemus ei häiri, lasen olla sellisena.

Kuna värvidemängust tuli veidi rahutu, lehitsesin võrdluse mõttes muid Noro mudeleid.
Jah tõepoolest, kas sujuva üleminekuga värvid tuleks kududa nii, et need asetuvad esitükkidel, varrukatel või kasvõi sokkides korrapäraselt või anda lõngadel ise "otsustada" ?
Mida arvate?


17 kommenttia:

  1. Upeat värit villatakissa ja voi miten se onkin kiva tuon vetoketjulla. Varmasti vaikeaa saada ommeltua ketju kauniisti, mutta onnistuit siinä loistavasti. Minun makuuni liukuvärjätty pitäisi kohdistaa. Mutta nämä on niin makuasioita. Kesällä neuloin sukat joissa kohdistusta ei ollut.
    Edellisen postauksen huivikin on ihana!!

    VastaaPoista
  2. Normaalisti tykkään kohdistetusta liukuvärjätystä, mutta tuo sun takkisi näyttää tosi kivalle tuolla tavoin. Värit on levolliset, mutta kuitenkin eläväiset. Vetoketju + neule on mulla vielä kokeilematta, ehkä joskus..

    VastaaPoista
  3. Kivalta takkisi näyttää, tykkään kyllä!
    Itselläni on vaikea tehdä "eriparista", vaikka ne usein kivalta näyttääkin.

    VastaaPoista
  4. Mahdottoman kaunis takki ja sopii hyvin sinulle!
    Minä yleensä yritän vähän kohdistaa raitoja, sukissakin. Se on niin makuasia, ja riippuu väreistäkin.

    VastaaPoista
  5. Oikein kaunis takki ja sopii sinulle hienosti.
    Aiemmin ajattelin, että kohdistaminen on kaiken a ja o. Olen päässyt siitä eroon ja se on varsin vapauttava tunne. Tosin teen vain sukkia ja lapasia.
    Hyvää syksyn jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Minä taidan lukeutua myös noihin kohdistusihmisiin, ainakin isompien neuleiden suhteen. Sukissa ja lapasissa raidat ja värit voivat olla sekaisin ja siitä tulee hauska peppipitkätossu-vaikutelma, mutta neuleessa miun silmääni jotenkin keskenään symmetriset kappaleet toimivat paremmin. Ainakin kuvia katsoessa, sellaisia neuleita kun en ole vielä saanut yhtäkään itse aikaiseksi..

    Tuo i-cord vetoketjureunassa on varsin kiinnostava. Miehekkäälle on tekeillä yksivärinen palmikkovillatakki, johon hän toivoi eteen vetoketjukiinnitystä. Minulla on vasta takakappale valmiina ja nyt pähkään, miten nuo etukappaleiden etureunat kannattaisi tehdä. Teitkö i-cordin retukappaleen eunaan suoraan samalla kun neuloit muuta kappaletta vai jälkikäteen valmiin kappaleen reunaan? Molempia tapoja on näköjään käytetty, mutta koska en ole kumpaakaan kokeillut, niin on mukava kuulla kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun i-cord ei ole ymmärtääkseni "oikeaoppinen", mutta näin sen tein: neuloin etukappaleiden reunat samaan aikaan neuleen kanssa ja aloitin 6 oikealla silmukalla ja sitten 2 nurjaa. Niistä oikein neulotuista 3 ensimmäistä silmukkaa nostin neulomatta oikealle puikolle, lanka takakautta, neuloin 4.-6. silmukan oikein ja sitten 7.-8. nurin. Nurjalla puolella neuloin kaikki silmukat. 3 ensimmäistä silmukkaa neulottiin siis vain nurjalla puolella. Minulla on nimittäin aika löysä käsiala ja ensimmäinen silmukka tahtoo olla liian iso ja minun tapauksessa sellainen reunus toimii. Jos on tiukka käsiala voi olla, että siitä tulee liian kiristävä, kannattaa kokeilla mallitilkulla.

      Poista
    2. Kiitos! Taidanpa testata tuota ja katsoa, miten toimii.

      Poista
  7. Vetoketju asettuu niin kauniisti! Minun silmääni kohdistetut värit miellyttävät enemmän, mutta käytännössä en välttämättä jaksa norojen kanssa siihen ryhtyä. On tullut vastaan sellaisia yllärikeriä vastaan, kohdistat kohdistat ja sitten vastassa onkin solmu jonka jälkeen värit lähtevätkin kulkemaan vastakkaiseen suuntaan. Minkä tietenkin huomaa vasta aika pitkän ajan päästä...

    Kaunis takki tuo kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kävi tässäkin takissa: kaksi solmua tuli vastaan ja yritä siinä sitten kohdistaa...

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  8. Onpa ihana takki ja värien epäsymmetrisyys ei haittaa tuossa ollenkaan :)

    VastaaPoista
  9. Itse aina yritän justeerata värejä ja alueita ja sehän hommasta tekeekin sitten stressaavan. Kunpa vain voisi neuloa ja nauttia... en vielä sitä osaa. Ihanat värit sulla kyllä takissasi on!

    VastaaPoista
  10. Minusta tuo on mahtava ja kaunis takki <3

    VastaaPoista
  11. Ihanan värinen hallittu kaaos :)

    VastaaPoista