sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vieras väri/Võõras värv

Oletteko väririippuvaisia? Kiinnittyykö katse vaatekaupassa aina tietyn värisiin vaatteisiin? Käykö näin, että kun menette kassan kautta kotiin päin, muistatte, että siellä odottaa jo kymmenen samansävyistä vaatetta? Ehkä jopa parikymmentä? Onko joku väri, jota ette missään nimessä laita päälle? Ette osta koskaan tietyn värisiä lankoja?

Minä vierastan sinistä. En osaa selittää, miksi. Ehkä se on perua lapsuudesta, kun äiti korosti aina, että ruskeat silmät ja ruskea tukka, sinun väri on ruskea, vältä sinistä.
Aina välillä yritän tehdä  sinisen kanssa tuttavuutta. Saatan vaatekaupassa nostaa jonkun vaatteen kasvojeni eteen ja katsoa peiliin. Hiukan epävarmana ja epäluuloisena. Ja laitan sen takaisin telineeseen tai hyllyyn.
Minulle on kerääntynyt jonkun verran sinisiä lankoja. Osan olen saanut lahjaksi, osa on ehkä kirpputoreilta muiden lankojen kylkiäisinä, on jopa heräteostoksia alemyynneistä. Yhden satsin olen arponut kerran blogissani ja toivottavasti saaja on osannut hyödyntää ne paremmin kuin minä.
Päätin kuitenkin tarttua härkää sarvista ja tehdä jotain näille sinisille. Kun sirottelee sekaan violettia ja harmaata, yhdistää erilaisia sinisävyjä, niin huomaa, että tämä näyttääkin kivalta.
Kerron joskus, miten siinä käy.

Kas te olete värvisõltlased? Kas on nii, et rõivapoes käies kinnitub pilk alati samadele värvitoonidele? Ja kui kõnnite kassa kaudu koju, tuleb juba teel meelde, et tegelikult on seal  vähemalt kümme sama värvi pluusi või kleiti ootamas? Või isegi paarkümmend?
Kas on sellist värvi riideid, mida te iial ei paneks selga? Sellist värvi lõngu, mida te kunagi ei ostaks?

Mina võõrastan sinist. Ma ei oskagi öelda, miks. Võib-olla on põhjus  lapsepõlves, kui ema korrutas alati, et kui on pruunid silmad ja pruunid juuksed, siis kõige paremini sobib pruun. Unusta sinine!
Aegajalt proovin teha sinisega tutvust. Tõstan riidepoes midagi sinist näo ette ja vaatan peeglisse. Kõhklevalt ja umbusklikult. Ja panen  riiulile või stange peale tagasi.
Aja jooksul on siniseid lõngu koju kogunenud. Keegi on kinkinud või olen leidnud kaltsukast koos teiste lõngadega või isegi ostnud läbimõtlematult allahindlusest. 
Otsustasin nüüd haarata härjal sarvist ja võtta oma sinistega midagi ette. Kui nende hulka piserdada lillat ja halli ja neid omavahel segada, hakkavad värvid uutmoodi elama ja paistavad täitsa huvitavana.
Kunagi näitan, mis neist tuleb.



Langoissa on kaikennäköisiä vanhoja vyötteitä! Violetti Florica on 90-luvun alkupuolelta, kun olin vasta muuttanut Suomeen, ihastelin ja ostin sen lukuisia sävyjä.

Osadel lõngadel on päris vanad etiketid. Lilla Florica olen ostnud 90-aastate alguses, kui olin alles kolinud Soome ja imetlesin selle rikkalikku värvivalikut.

10 kommenttia:

  1. Ootan tulemust suure huviga. Sinine on mu lemmikvärv. Pole varem sellele mõenud, et see silmade värvist võiks oleneda, kuid sinised silmad on mul küll.

    VastaaPoista
  2. Minulla on vähän sama. Itselleni vieraimpia värejä ovat juuri sininen ja violetti, vaikka selkeää syytä en sille osaa sanoa. Lankavarastossani onkin suuri kolo kyseisten värien kohdalla, vaikka joitain sinisen sävyjä sieltäkin löytyy.

    VastaaPoista
  3. Mulle ehdottomia ei-ei värejä ovat lila ja oranssi. Ennen oli keltainenkin, mutta nyt olen jo oppinut pitämään siitä murretusta sinapinkeltaisesta. Muuten taidan käyttää aika tasaisesti kaikkia värejä vuorotellen, vaikka harvemmin hirveän montaa eri väriä yhtä aikaa.

    VastaaPoista
  4. Minulla taitaa olla no-värejä päälleni lohenpunainen ja oikein kirkas sähkönsininen. Melkein kaikkea muuta tulee ainakin jossain muodossa käytettyä. Käsitöissä voin melkein mitä vain käyttää. Työstäsi on tulossa kyllä oikein kaunis ja hyvän sinisiä sisältävä.

    VastaaPoista
  5. Kävin kerran värianalyysissä, tuloksena ehdoton ei keltaiselle, paitsi jos haluan näyttää oikein väsyneeltä. Tätä neuvoa olen noudattanut, paitsi sukissa, nehän ei ole lähellä kasvoja:) Kaikki värit käy kunhan ne on hiukan murrettuja.

    VastaaPoista
  6. Sinine on väga tore värv. Mina pelgan pigem punast... Ja Florica on tõesti üks ütlemata sümpaatne lõng, samas mäletan, et andis pesus ka korralikult värvi. Ootan huviga, mis sellest kudumist tuleb.

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa tutulta. Minulle sininen on myös vaikea väri, keltainen on toinen, jota vierastan. Minulta kuitenkin löytyy paljon sinisiä lankoja, sillä olen ostanut ne neuloakseni jotain pojilleni, mutta ei siitäkään ole tullut oikein mitään, kun ei sitä sinistä ole kiva neuloa ;)

    VastaaPoista
  8. Ihania sinisiä, tykkään! Ja mikä ettei sininen käy ruskeatukkaiselle ja -silmäiselle... Minullakin on ruskea tukka ja käytän sinistä paljon, tosin mieluiten mustaa. Keltaisista vaatteista en tykkää, koska ne teke ihoni oudon väriseksi. Muuten keltainen on kaunis väri, suosikkejani. Lankakorista tarttuvat mukaani helpoiten vihreät langat.

    VastaaPoista
  9. Minullekaan ei sinistä, en vaan osaa käyttää. Toinen on ruskea, joka ei kanssa ole minun värini. Ruskean olen tyrmännyt jo lapsena kun kummitätini oli ostanut semmoisen sateenpieksämän lehmän p...kasan värisen tikkitakkikankaan ja äitini ompeli siitä tietysti takin kun ei 60-luvulla ollut vara nirsoilla ja olihan tikkikangas silloin just muotia. Oli se takki ja harmaat teryleenihousut, niin ei yhtään pikkutytön väriset. Punaista olisi pitänyt olla. Siksi minä nyt aina ostelenkin punaisen erisävyisiä lankoja.

    VastaaPoista
  10. Sininen, siis ei kiitos. Hiplaan kaikki valkoiset ensinnä, sit vihreet ja vaaleanpunaiset.
    Turkoosiin olen lämmennyt viimeisen vuoden aikana, mutta sehän ei ole sininen =)

    VastaaPoista