perjantai 13. maaliskuuta 2015

Värileikkejä/VärvimängudVielä on lämpimille villapuseroille käyttöä.
Kuvittelin, että tästä tulee räväkkäämpi, mutta tummanvihreä "imee" yllättävän voimakkaasti muut värit.
Pusero on neulottu ylhäältä alas contiguous-menetelmällä. Ihastuin siihen, että korrekteihin raitoihin tulee välillä hauskaa levottomuutta. Samanlainen kuvio on hihojen alaosassa.
Tein joitakin ohjeesta poikkeavia muutoksia. 1 o 1 n joustimen sijasta neuloin erilaisen kuvion. Raidoissani on erilainen rytmi.
Alkuperäisessä mallissa oli korkea napitettava kaulus, jota voi pitää aukikin. Sellaista en halunnut, mutta en ollut loppuun asti varma, millaisen neuloisin. Toisaalta ei ollut paljonkaan valinnanvaraa, tein alussa kaulukseen kaavanmukaisen halkion eikä sitä voinut enää muuttaa.
En neulonut myöskään ylipitkiä hihoja, kun en ole varma sellaisten käytännöllisyydestä.

Villaseid kampsuneid läheb veel tarvis.
Arvasin, et sellest tuleb tunduvalt kirjum, aga tumeroheline imeb teised värvid endasse.
Kampsun on kootud ülevalt alla contiguous-meetodil. Mulle meeldib, et korrektsed triibud muudavad vahepeal suunda, muutuvad nagu sõnakuulmatuks. Samasugune lainetus on varrukate allosas.
Tegin mõned omad muudatused. Näiteks ei kudunud ma servi tavalise 1+1 soonikuna, vaid tegin väikese mustriga. Minu triibud on ka teistsuguse laiusega.
Originaalis on kampsunil kõrge külje pealt nööbitatav krae, mida võib ka lahti hoida, aga mulle tundus see liiga kinnisena. Tegelikult  ei teadnud ma kuni lõpuni, millise krae  teen. Kudumist alustades tegin õpetuse järgi kaelusesse lõhiku, nii ei olnudki eriti võimalik  midagi muuta, jätsin lihtsalt krae kudumata ja  nõnda tuli lahtisem kaelus.
Samuti ei teinud ma ülipikki varrukaid, minu jaoks  pole need lihtsalt praktilised.


Raitojen kohdistamiseen annetaan ohjeessa vinkkeja, tapoja on monia. Minä neuloin uuden raidan alussa ensimmäisen silmukan edellisellä värillä, se näyttää kohtuulliseen toimivalta.
Langanpäiden päättelystä en ole koskaan tehnyt ongelmaa, päättelen ne aina neulomisen yhteydessä. Oikeastaan en edes osaisi päätellä jälkeenpäin.

Triipude kohakuti paigutamiseks on õpetuses mõned nõuanded, viise on mitmeid. Mina olen teinud nii, et uut triipu alustades koon esimese silma eelmise värviga, tundub täitsa toimivat.
Lõngaotste peitmine pole probleem, kui see teha alati kudumise ajal. Ega ma ei oskagi neid tagantjärgi peita.Voin tyytyväisenä todeta, että kaikki langat löytyivät kotoa. Vuosi on alkanut lankaostosten kannalta maltillisesti ja hyvä näin!
Osa langoista on  kasvivärjättyjä virolaisia villalankoja, on siitä värjäyksestä ainakin 15 vuotta. Olin huolissani niiden värikestävyydestä ja tein testin, jossa pesin koetilkun koneessa 40 asteessa. Tilkku kyllä kutistui, mutta väri pysyi onneksi samana. Ainoastaan harmaan (muistaakseni jäkälällä värjätyn) sävy muuttui hieman. Keltaiset olen värjännyt nuorilla koivunlehdillä ja kanervalla, puretus alunalla.
Onneks vihreä lankakaan ei päästänyt väriä. Sen olen ostanut joskus Virosta markkinoilta. Myyjä oli langat itse värjännyt ja vakuutti värin olevan kestävä, ja oikeassa oli.

Olen endaga väga rahul, et kasutasin ainult kodus olemasolevaid lõngu. Lõngaostude seisukohast on aasta alganud lubavalt!
Mõned lõngad olen ise värvinud palju aastaid tagasi, vähemalt 15 aastat. Tundsin nende värvipidavuse pärast muret ja tegin katse. Kudusin väikese proovilapi, pesin masinas 40 kraadi juures ja  veendusin, et värv püsib peal küll. Lõng tõmbas veidi kokku, ikkagi tavaline eesti villane, aga värvidest muutis ainult hall veidi tooni. Kollased olen värvinud noorte kaselehtede ja kanarbikuga ja halli kui ma õieti mäletan siis islandi samblikuga.
Õnneks hoidis ka roheline oma värvist kinni. Selle lõnga olen ostnud kunagi Põlvamaalt laadalt, müüja oli ise värvinud ja kinnitas, et värv püsib küll. Ja tal oli õigus.Malli/Mudel: Stripes with a twist. atelier al-fa (rav)

Lanka/Lõngad: villa-ja villasekoitelankoja/villased ja villasegud

Puikot/Vardad: 3,0             Menekki/Lõngakulu 248 gr15 kommenttia:

 1. Ah, et ei olegi värvivahetusega l6ngast, vaid eri keradest ja osaliselt veel ise värvitud! Lahe!

  VastaaPoista
 2. Hauska yksityiskohta tuo etuosan kuvio (vai miksi sitä kutsuisi :)). Upeat langat ja värit.

  VastaaPoista
 3. Hienot värit ja kiva katseenvangitsija tuo raitojen mutkittelu.

  VastaaPoista
 4. Väga äge kampsun! Triibud on nii mõnusad ja lainetavad... nii huvitava mulje jätavad.

  VastaaPoista
 5. Onpa hauska paita :) Ihanan värikäs.

  VastaaPoista
 6. Joo, just näin! Ihana värileikki.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoisen näköinen paita, upeat värit!

  VastaaPoista
 8. Tore kampsun! Mulle on see muster juba Ravelryst silma jäänud oma huvitava efekti tõttu.

  VastaaPoista
 9. Voi miten veikeä raitapaita siitä tulikaan!
  Vänkä raitojen kieputtelu edessä on mainio. Ei todellakaan paita jota tulee moneen kertaan toisella vastaan. Minä tykkään kovasti.
  Lisäksi nu väriraidat...oi oi oi kun tykkään!

  VastaaPoista
 10. Todella kaunis! Lisäksi tuossa värisävyjen valinnassa, raitojen säntillisyydessä ja sen rikkovassa kuviossa on jotain suorastaan hypnoottista.

  VastaaPoista
 11. Kerta kaikkiaan mahtava! Palmikko saa raidat "tanssimaan" :)

  VastaaPoista
 12. Onpa erikoinen ja hauska raidoitus! Tosi upea!

  VastaaPoista
 13. Hauska kuviointi. Hyvä väritys.

  VastaaPoista