perjantai 9. kesäkuuta 2017

Guangzhou, osa 2

Kaupungin halki virtaa Pearl River-joki. Yhdellä kävelyllämme tulimme sattumalta lauttasatamaan ja koska lautta oli juuri lähdössä, hyödynsimme tilaisuuden siirtyä jokea pitkin seuraavaan paikkaan eli ihmettelemään Canton Toweria. Onhan se paljon mielenkiintoisempaa, kun tehdä sama matka metrolla.


Läbi linna voolab Pearl River -jõgi. Ühel jalutuskäigul juhtusime pooljuhuslikult praamisadamasse ja kuna see oli just väljumas, kasutasime juhust ja hüppasime peale. Meil oli plaanis minna vaatama Canton Tower teletorni ja kuigi laevasõit võttis palju rohkem aega, oli see muidugi palju huvitavam kui metroo kasutamine.


Tässä olen kiirehtimässä lautalle. Mainittakoon, että noin tunnin jokimatka maksoi n. 30 senttiä!

Olen kiirustamas laevalle. Mainin siinjuures, et umbes tunnine praamisõit läks maksma kolmkümmend senti!

Yritän selvittää kartasta, onko pysähdyspaikkamme jo lähellä.

Proovin oma ebaselgelt kaardilt välja lugeda, kui lähedal oleme.Ei huolta, torni näkyy niin kauas, että sitä on mahdoton ohittaa.
Kantonin televisiotorni on 459 m korkea, mastoineen jopa 600 m. Hissillä  ja pääsymaksulla pääsee katselemaan maisemia ylhäältä, mutta kun sattui olemaan se ainoa sumuinen päivä, jätimme sen vetonumeron väliin.

Polnud vaja muretseda, torn paistab kaugele silma.
Kantoni teletorni kõrgus on 459 m ja koos mastiga 600 m, maailma tasemel siis üks kõrgemaid. Liftiga ja üsna kena rahasummaga pääseb kõrgustesse ümbrust imetlema, aga kuna sattus olema see ainuke udune päev, matsime selle mõtte maha.Illalla tornista tulee siro ja keimaileva kaunotar, joka muutaman sekunnin välein vaihtaa upeasti väriä.

Õhtul muutub torn saledaks ja edvistavaks kaunitariks, kes mõnesekundiliste vahedega uhkelt värvi vahetab.


Yksi suurimmista haaveistamme Guangzhoussa oli päästä katsomaan Oopperataloa. Oopperatalo on Kiinan kolmanneksi suurin teatteritalo, pääsalissa on 1800 paikkaa.
Jo Suomessa ollessamme olimme ihailleet uskomattoman upeita nettikuvia talon arkkitehtuurista - niin ulkoa kuin sisältä. Sen tiesimme, että oopperaesityksiä siihen aikaan valitettavasti ei ole. Tiesimme myös, että meidän vierailun aikana vain yhtenä iltana talossa on konsertti, mutta netin kautta emme pystyneet lippuja varaamaan.
Menimme paikan päälle kokeilemaan onnea, esiintyjästä emme tienneet muuta kuin nimen, mutta suostuimme maksamaan konserttilipuista siitä ilosta, että näkisimme salin sisäpuoleltakin.


Üks meie suur unistus oli pääseda nägema Guangzhou ooperimaja. Ooperimaja on suuruselt kolmas teatrimaja Hiinas, peasaalis on 1800 kohta. 
Olime juba kodus olles imetlenud selle võrratu arhitektuuriime internetifotosid. Veelgi suurem unistus oli näha maja ja ennekõike kontserdisaali seestpoolt, aga teadsime, et meie sealoleku ajal kahjuks ooperietendusi ei ole. Ainuke võimalus  saali pääsemiseks oli minna vaatama mingi ameerika laulurühma kontserti, aga pileteid ei õnnestunud neti teel broneerida.
Läksime siis paar tundi enne etendust õnne proovima. Õnneks pileteid oli ja kuigi bändi nimi ei öelnud midagi, meile oligi tähtsam see kaunis saal.
Lõpuks läkski kõik suurepäraselt. Sel õhtul andis kontserdi vokaalrühm Six Appeal Vocal Band Ameerikast, Minnesotast.Saimme huikean konserttielämyksen. Sali oli vielä kauniimpi mitä kuvat lupasivat.
Esiintyjänä sinä iltana oli Six Appeal Vocal Band Amerikasta Minnesotasta. Jos pidätte Rajattomista ja Club for five musiikista, nauttisitte varmasti tämän yhtyeen erittäin taidokkaasta ja hauskasta musikaalisesta performancesta. Nämä kuusi miestä olivat  hyviä laulajia, mutta osasivat  myös visuaalisesti  ottaa lavan ja yleisön haltuunsa, joillakin heistä oli varmaankin tanssitaustaa. Yleisö oli haltioissaan, varsinkin kun kuultiin kaksi ihanaa kiinankielistä lauluakin!
Bändi oli ensimmäistä kertaa Kiinassa ja huomasin, että Facebook sivuillaan ovat kuvailleet salia kuin kaikkein kauneinta, missä ovat esiintyneet.

Konsertin päättyessä ulkona oli jo pimeä ja ympäristö loisti värikkäässä valaistuksessa.

Elamus oli ülivõrdeline! Võrratud lauljad, hea lavashow, huumor ja lisaks veel kaks hiinakeelset laulu panid publiku keema, meie kaasa arvatud. Kui pärast kontserti cd plaadile autogramme võtsime ja meestega mõne sõna vahetasime, mainis üks, et tal elab sõber Tallinnas, töötavat tõlgina. Maailm on väike! Bänd oli esimest korda Hiinas ja märkasin, et oma Facebooki leheküljel nimetasid nad seda saali ilusaimaks, milles nad on esinenud.

Kontserdilt lahkudes oli väljas juba pime. Ooperimaja ümbritseb suur valgustatud asfaltiga väljak, kuhu õhtuti kogunevad noored, lastega pered ja muud ajaveetjad ümbritsevate pilvelõhkujate tuledesära imetlema.

Oopperataloa ympäröi laaja aukio, jonne iltaisin kokoontuu lapsiperheitä, nuorisoa ja muita katselijoita ihailemaan väriloistoa, mm. asfaltti on valaistu. Tietenkin upeimmissa väreissä kylpevät rahamaailman keskukset, joille sähkölaskut ovat hällä väliä. Tämäkin torni vaihtoi koko ajan väriä, kyseessä on Guangzhoun toiseksi korkein torni International Finance Center, 438 m.


Kõige säravamates tuledes ilutsevad muidugi kommertsmaailma keskused, neil pole ju vaja elektriarve pärast muret tunda. See torn on International Finance Center, linna teiseks kõrgeim, 438 m. Temagi vahetas kogu aeg värvi.Toisena iltana harrastimme taas kulttuuria, tällä kertaa sirkuksessa.

Itse en ole varsinainen sirkuksen ystävä. Jännitän aina sydän tykyttämässä akrobaattien puolesta ja murehdin eläinten kohtelua, mutta mieheni rakastaa sirkusta ja aina kun on mahdollisuus, käymme maailmallakin esityksiä katsomassa.
Omista asenteistani huolimatta minäkin ymmärsin, että tämä Chimelong International Circus on erittäin korkeatasoista. Sirkuksessa kun on aina paljon lapsia ja iloinen meluisa tunnelma, niin se on tarttuva ja mukaansatempaava. Oli kyllä huikea esitys.

Käisime teiselgi kultuuriüritusel, nimelt tsirkuses. Mina pole kunagi olnud eriline tsirkusehuviline. Vastupidi, süda põksub ja käed higistavad, kui jälgin pingsalt akrobaatide tempe või siis muretsen loomade piinamise pärast. Minu mees see-eest on tsirkusefänn ja eks me oleme mujalgi maailmas ikka vahel tsirkuses käinud.
Asjatundmatu mina ütleb selle nähtud etenduse kohta, et tase oli fantastiline ja Chimelong International Circus igal juhul külastamist väärt. Kuna tsirkuses käib alati palju lapsi ja meeleolu on rõõmsalt lärmakas ja elev, on see ennastki kaasakiskuv ja nakatav.Viidessä päivässä ehtii nähdä ja kokea paljon. Suurkaupungit väsyttävät ja silti kiehtovat.
Yksi asia, mikä jäi heti silmään, oli sähköpyörien määrä. Ihmiset kulkevat vuokrapyörillä ja ne ovat kaikki sähköpyöriä. Pyöräparkkeja on kaikkialla, mutta pyörän voi jättä myös  kadunvarteen, GPS-systeemi varmistaa, että sieltäkin tarvitseva sen löytää.
Puhelimen merkitys on vielä suurempi kuin meillä. On ihan tavallista, että ostokset kaupoissa, kahviloissa ym. maksetaan puhelimella.

Matka jatkui takaisin Hong Kongiin.

Viie päeva jooksul jõuab näha ja kogeda palju. Suurlinnad väsitavad ja võluvad.
Üks asi, mis jäi kohe silma, oli elektrijalgrataste rohkus. Õieti praktiliselt kõik rattad olid hääletud elektrirattad ja üldiselt rendirattad. Rattaparke oli igal sammul, aga ratta võid jätta ka lihtsalt tänavaserva, GPS-süsteem hoolitseb selle ees, et järgmine kasutaja ta sealt leiab.
Inimesed on veel rohkem telefonisõltlased kui meie, näiteks ostud poodides, söögikohtades võib maksta telefoniga.

Reis jätkub, pöördume tagasi Hong Kongi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti